Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen of je bedrijf verkopen?

Een bedrijfsovername is een complex proces. Er zijn vele factoren van invloed op het eindresultaat. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en dat je goed voorbereid bent. Ongeacht of je koper of verkoper bent, maatwerk is altijd vereist. Wij weten wat er allemaal bij komt kijken en begeleiden je graag naar een goed eindresultaat.

Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Partner in succesvol ondernemen

Juiste fasering bij bedrijfsovername

Wil jij je bedrijf verkopen? Ingrijpend, ingewikkeld en intensief: een bedrijfsovername is het allemaal en meer. Als je als ondernemer je bedrijf verkoopt, voelt dat vaak als overdracht van je levenswerk. Het is een eenmalige, maar complexe gebeurtenis. En het vraagt de nodige voorbereiding.

Bedrijfsovername in stappen

Ga je een bedrijf kopen? Een gezond bedrijf kopen is nog geen garantie voor succes. Het is een ongemakkelijke waarheid, maar synergie blijft vaak uit. Hoe kun je dat voorkomen? Hoe maak je een bedrijfsovername wél succesvol? De juiste keuzes maak je met onze aanpak in het koopproces.

Bedrijfsovername financiering

Wat is mijn bedrijf waard? Een professionele waardebepaling is het fundament van iedere onderhandeling. Door te kijken naar het resultaat in het verleden, maar vooral ook naar wat de toekomst kan brengen. Een bedrijf waarderen is een vak apart. Ieder bedrijf is immers verschillend.

CM&P gespecialiseerd in bedrijfsovername

Wil jij je bedrijf verkopen of sta je juist op het punt om een bedrijf te kopen? Een belangrijk besluit waarbij je niet over één nacht ijs wil gaan. Het proces van een bedrijfsovername is complex en dient zorgvuldig te gebeuren. Het gaat immers om grote belangen. In onderstaand blok wordt het stappenplan weergegeven.

Een bedrijf kan op verschillende manieren worden overgenomen:

Bedrijf kopen of verkopen in 7 stappen

Ieder bedrijf is uniek en dus is een bedrijfsovername altijd maatwerk. Toch zijn er een aantal vaste stappen die bij iedere bedrijfsovername gezet worden:

1. Kennismaking

Koper en verkoper willen elkaar leren kennen én ook kunnen vertrouwen. Smaakt de eerste kennismaking naar meer? Dan tekenen beide partijen een geheimhoudingsovereenkomst en kunnen volgende stappen gezet worden.

 

2. Waardebepaling

Bij serieuze interesse krijgt de potentiële koper een verkoopmemorandum aangereikt. Daarin staat alles wat voor de bedrijfsovername relevant is om te weten. Aanvullend wordt een waardebepaling uitgevoerd. Als de verkoper nog steeds enthousiast is, bereidt deze een indicatief bod voor.

 

3. Onderhandeling

Daarna gaan de onderhandelingsproces van start. Het indicatieve bod is daarbij het vertrekpunt, maar dit is niet voor niets een indicatief bod. Als de onderhandelingen succesvol verlopen, tekenen beide partijen een intentieovereenkomst.

4. Financiering

Een bedrijfsovername kan via verschillende soorten bedrijfsfinancieringen gefinancierd worden, onder andere via eigen middelen, bancaire financiering, crowdfunding, een achtergestelde lening of via investeerders? Er zijn verschillende mogelijkheden.

 

5. Due Diligence

Het ‘boekenonderzoek’ mag in geen enkele bedrijfsovername ontbreken. Doel is te achterhalen of alle verstrekte informatie correct is, zodat de koper niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Klopt er iets niet? Dan kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de bedrijfsovername.

 

6. Koopovereenkomst

Staan alle seinen op groen? Dan is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen en de bedrijfsovername te formaliseren. Na ondertekening is de verkoop een feit.

 

7. Overdracht

Het bedrijf wordt overgedragen en de koopsom wordt voldaan. Is er sprake van een aandelenoverdracht ? Dan is hierbij een notaris betrokken. Bij een activa/passiva overname hoeft dit niet. De bedrijfsovername wordt uitgevoerd conform de specificaties in de koopovereenkomst.

Advies bij bedrijfsovername

Iedere bedrijfsovername is maatwerk. Een zorgvuldige en goede regie op het overnameproces waarborgt dat alles op het juiste moment gebeurt. Wij zijn  gespecialiseerd in bedrijfsovername en staan je graag met raad en daad bij. Benieuwd naar onze meerwaarde? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze overnameadviseurs.

 

Meer informatie over bedrijfsovernames?

Bedrijfsovername is een complex proces wil je er meer over te weten komen lees dan onze casussen en artikelen in de kennisbank.

Tips bij bedrijfsovername

Ga je een bedrijf kopen of verkopen, neem dan de volgende tips in acht:

 

Kijk naar de toekomst.

Een bedrijfsovername is een beslissing voor de lange termijn. Sta vooraf stil bij de gevolgen van een bedrijfsovername en denk goed na of dit ook in je langetermijnstrategie past.

 

Schakel de juiste specialisten in.

Bij een bedrijfsovername komen verschillende disciplines samen, met name op juridisch, fiscaal en bedrijfseconomisch vlak. Beschouw een bedrijfsovername als een vorm van topsport. Daarvoor heb je de juiste overnameadviseur(s) nodig, want alleen dan kun je een topprestatie leveren.

 

Zorg voor sluitende documentatie.

Een correcte boekhouding is belangrijk voor ieder bedrijf, maar bij een bedrijfsovername komt meer kijken. Zorg ervoor dat alle afspraken zorgvuldig worden vastgelegd en dat relevante documentatie voldoet aan de wettelijke eisen. Dat lijkt misschien een open deur, maar toch gaat het hier weleens mis.

 

Laat je adviseur onderhandelen.

Onderhandelen over een bedrijfsovername moet goed gebeuren. Zeker als verkopende partij komt er ook emotie bij kijken, want als ondernemer gaat het om je eigen bedrijf. Houd het bij voorkeur zuiver en zakelijk en daarbij helpt een professioneel onderhandelaar.

 

Bedrijfsovername door vrienden of familie.

Heel mooi als een familiebedrijf wordt overgedragen aan de volgende generatie, maar het is en blijft een zakelijke overeenkomst. Ga er dus ook zakelijk mee om en zorg voor een zorgvuldig proces en heldere verwachtingen, dan voorkom je teleurstelling en miscommunicatie bij de bedrijfsovername. Realiseer je dat je met familie en vrienden op de eerste plaats een persoonlijke relatie hebt en zet die nooit op het spel.

Veelgestelde vragen bij bedrijfsovername

 

Wat betekent een bedrijfsovername voor het personeel?

Bij een bedrijfsovername gaat het personeel mee, met behoud van bestaande rechten en plichten. Alleen bij zwaarwegende omstandigheden, bijvoorbeeld een faillissement, kan dat anders zijn. Een goede omgang met het personeel is van cruciaal belang voor het succes van de bedrijfsovername. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel ‘Bedrijfsovername en personeel: alles wat je moet weten’.

 

Hoe lang duurt een bedrijfsovername?

Het is eerder een proces van jaren dan van maanden. Dat is ook begrijpelijk, want vele factoren spelen een rol. Neem de tijd om iedere stap zorgvuldig te doorlopen. Haastwerk leidt zelden tot het gewenste resultaat.

 

Wanneer vertel je het personeel over de bedrijfsovername?

Geheimhouding is nodig totdat het verkoopproces is afgerond. Daarna is het zaak om open en transparant te zijn. Informeer het personeel bij voorkeur persoonlijk en neem ruim de tijd om vragen te beantwoorden. Zorg voor een goede overdracht van de oude naar de nieuwe eigenaar.

 

Hoe kan ik succesvol een bedrijf kopen in het buitenland?

De wereld is veranderd in een ‘global village’ waarin internationaal ondernemen volop kansen biedt. Maar bezint eer ge begint, want wie de landsgrenzen passeert, krijgt met andere omstandigheden te maken. Van taal en cultuur tot fiscaal beleid: alles is net even anders. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel ‘Bedrijfsovername in het buitenland. Waaraan moet je denken?’.

 

Waar vind ik vraag en aanbod in bedrijfsovernames?

CM&P beschikt over een landelijk netwerk in vele verschillende sectoren. We bemiddelen graag in vraag en aanbod bij bedrijfsovernames. Ontdek de mogelijkheden.

Bedrijfsovername is een ingewikkeld proces, laat je begeleiden

Wil je begeleiding van een betrokken adviseur? Neem dan contact met ons op.