Bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen of je bedrijf verkopen?

Een bedrijfsovername is een complex proces. Van waardebepaling en onderhandeling tot financiering en overdracht: er zijn vele factoren van invloed op het eindresultaat. Ongeacht of je koper of verkoper bent, maatwerk is altijd vereist. Zorg dat je weet wat je te wachten staat, zodat je voorbereid bent op een zorgvuldig proces bij een bedrijfsovername. We leggen graag uit wat daarbij komt kijken.

Met 30 vestigingen altijd in de buurt

Daarmee kunnen we een belofte waarmaken:
ondernemers adviseren ondernemers over ondernemen,
altijd dichtbij.

Bedrijf verkopen

Ingrijpend, ingewikkeld en intensief: een bedrijfsovername is het allemaal en meer. Als je als ondernemer je bedrijf verkoopt, voelt dat vaak als overdracht van je levenswerk. Dat roept vragen en dilemma’s op. Alle reden om je te laten bijstaan door een adviseur bedrijfsovername.

Bedrijf kopen

Een gezond bedrijf kopen is nog geen garantie voor succes. Het is een ongemakkelijke waarheid, maar synergie blijft vaak uit. Hoe kun je dat voorkomen? Hoe maak je een bedrijfsovername wél succesvol? Een goede bedrijfsovername specialist maakt het verschil .

Bedrijfswaardering

Wat is het bedrijf waard? Een professionele waardebepaling is het fundament van iedere onderhandeling. Een bedrijf waarderen is een vak apart en vraagt om het oog van een specialist. Interesse in een waardebepaling? De bedrijfsadviseurs van CM&P helpen je graag.

Gespecialiseerd in bedrijfsovername

Iedere bedrijfsovername is uniek. Wil jij je bedrijf verkopen of sta je juist op het punt om een bedrijf te kopen? Heb jij je zaakjes helemaal op orde? Een overnameproces kan namelijk lang duren en het dient zorgvuldig te gebeuren. Het gaat om grote belangen. Wij helpen je om het optimale te bereiken.

Bedrijf kopen

Een bedrijfsovername draagt bij aan snelle groei. Je krijgt niet alleen de beschikking over mensen en middelen, maar ook over een reeds gevestigde merknaam. Daardoor kun je een vliegende start maken met het realiseren van je ondernemersdoelen. Als iemand zich inkoopt in een ‘vreemd’ bedrijf wordt dat een management buy-in genoemd. Een andere mogelijkheid is een management buy-out, waarbij de koper al in het bedrijf actief is, bijvoorbeeld als werknemer of aandeelhouder. Die laatste variant van bedrijfsovername wordt vaak gebruikt bij familiebedrijven.

 

Bedrijf verkopen

Is de tijd rijp om ‘de zaak’ te verkopen? Oriënteer je dan goed, want emotie en ratio komen hierbij vaak samen. Je eigen bedrijf is doorgaans het resultaat van vele jaren passie en inzet. Een bedrijfsovername maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee en dat is allesbehalve een eenvoudig proces. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. Meer weten? Lees dan onze tips en adviezen over een bedrijf verkopen.

 

Stappenplan bedrijfsovername

Ieder bedrijf is uniek en dus is een bedrijfsovername altijd maatwerk. Toch zijn er wel degelijk een aantal vaste stappen die bij iedere bedrijfsovername gezet worden:

 

1. Kennismaking

Een bedrijfsovername is meer dan alleen een zakelijke transactie. Zowel koper als verkoper willen er een goed gevoel aan overhouden. Daarvoor moet je elkaar leren kennen én vertrouwen. Smaakt de eerste kennismaking naar meer? Dan tekenen beide partijen een geheimhoudingsovereenkomst wat een zuiver proces tijdens de bedrijfsovername ten goede komt.

 

2. Waardebepaling

Bij serieuze interesse krijgt de potentiële koper een verkoopmemorandum aangereikt. Daarin staat alles wat voor de bedrijfsovername relevant is om te weten. Aanvullend wordt een waardebepaling uitgevoerd. Als de verkoper nog steeds enthousiast is, bereidt deze een eerste bod voor. Dit bod is indicatief.

 

3. Onderhandeling

Als zowel koper als verkoper nog steeds vertrouwen hebben in het proces, gaan de onderhandelingen van start. Het eerste bod is daarbij het vertrekpunt, maar dit is niet voor niets een indicatief bod: je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Als de onderhandelingen succesvol verlopen, tekenen beide partijen een intentieovereenkomst.

 

4. Financiering

De wijze waarop een bedrijfsovername gefinancierd wordt, is vaak een heet hangijzer. Eigen middelen, investeerders, financiering door de bank, crowdfunding, achtergestelde lening: er zijn legio mogelijkheden, dus laat je goed informeren door een overname adviseur.

 

5. Due Diligence

Het befaamde ‘boekenonderzoek’ mag in geen enkele bedrijfsovername ontbreken. Doel is te achterhalen of alle verstrekte informatie correct is, zodat de koper niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Klopt er iets niet? Dan kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de overeenkomst (bijvoorbeeld een lagere prijs).

 

6. Koopovereenkomst

Staan alle seinen op groen? Dan is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen en de bedrijfsovername te formaliseren. Na ondertekening is de verkoop een feit.

 

7. Overdracht

Het bedrijf wordt overgedragen en de koopsom wordt voldaan. Is er sprake van een B.V. of een N.V.? Dan is hierbij een notaris betrokken. De bedrijfsovername wordt uitgevoerd conform de specificaties in de koopovereenkomst. Een bedrijf kan in z’n geheel of gedeeltelijk verkocht worden. De verkoop gaat in één keer of geleidelijk.

 

Tips bij bedrijfsovername

Ga je een bedrijf kopen of verkopen, neem dan de volgende tips in acht:

  • Kijk naar de toekomst. Een bedrijfsovername is een beslissing voor de lange termijn. Sta vooraf stil bij de gevolgen van een bedrijfsovername en denk goed na of dit ook in je langetermijnstrategie past.

 

  • Schakel de juiste specialisten in. Bij een bedrijfsovername komen verschillende disciplines samen, met name op juridisch, fiscaal en bedrijfseconomisch vlak. Beschouw een bedrijfsovername als een vorm van topsport. Daarvoor heb je de juiste specialisten nodig, want alleen dan kun je een topprestatie leveren.

 

  • Zorg voor sluitende documentatie. Een correcte boekhouding is een must voor ieder bedrijf, maar bij een bedrijfsovername komt meer kijken. Zorg ervoor dat alle afspraken zorgvuldig worden vastgelegd en dat relevante documentatie voldoet aan de wettelijke eisen. Dat lijkt misschien een open deur, maar toch gaat het hier weleens mis.

 

  • Laat onderhandelaars onderhandelen. Een zakelijke deal sluiten is écht anders dan een bedrijfsovername. Zeker als verkopende partij komt er ook emotie bij kijken, want als ondernemer gaat het immers om je eigen bedrijf. Houd het bij voorkeur zuiver en zakelijk en daarbij helpt een professioneel onderhandelaar.

 

  • Handel extra zorgvuldig bij vrienden of familie. Hartstikke mooi als een familiebedrijf wordt overgedragen op de volgende generatie, maar het is en blijft een zakelijke overeenkomst. Ga er dus ook zakelijk mee om en zorg voor een zorgvuldig proces en heldere verwachtingen, dan voorkom je teleurstelling en miscommunicatie bij de bedrijfsovername. Realiseer je dat je met familie en vrienden op de eerste plaats een persoonlijke relatie hebt en zet die nooit op het spel.

 

Veelgestelde vragen bij bedrijfsovername

 

Wat betekent een bedrijfsovername voor het personeel?

Bij een bedrijfsovername gaat het personeel mee, met behoud van bestaande rechten en plichten. Alleen bij zwaarwegende omstandigheden, bijvoorbeeld een faillissement, kan dat anders zijn. Een goede omgang met het personeel is van cruciaal belang voor het succes van de bedrijfsovername. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel ‘Bedrijfsovername en personeel: alles wat je moet weten’.

 

Hoe lang duurt een bedrijfsovername?

Het is eerder een proces van jaren dan van maanden. Dat is ook begrijpelijk, want vele factoren spelen een rol. Neem de tijd om iedere stap zorgvuldig te doorlopen. Haastwerk leidt zelden tot het gewenste resultaat.

 

Wanneer vertel je personeel over de bedrijfsovername?

Geheimhouding is nodig totdat het verkoopproces is afgerond. Daarna is het zaak om open en transparant te zijn. Informeer het personeel bij voorkeur persoonlijk en neem ruim de tijd om vragen te beantwoorden. Zorg voor een goede overdracht van oude naar nieuwe eigenaar.

 

Hoe kan ik succesvol een bedrijf kopen in het buitenland?

De wereld is veranderd in een ‘global village’ waarin internationaal ondernemen volop kansen biedt. Maar bezint eer ge begint, want wie de landsgrenzen passeert, krijgt met andere omstandigheden te maken. Van taal en cultuur tot fiscaal beleid: alles is net even anders. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel ‘Bedrijfsovername in het buitenland. Waaraan moet je denken?’.

 

Waar vind ik vraag en aanbod in bedrijfsovernames?

CM&P beschikt over een landelijk netwerk in vele verschillende sectoren. We bemiddelen graag in vraag en aanbod bij bedrijfsovernames. Ontdek de mogelijkheden.

 

Adviseur bedrijfsovername

Iedere bedrijfsovername is als een ingewikkelde legpuzzel waarbij alle stukjes op de juiste wijze in elkaar moeten passen. Bedrijfseconomische overwegingen, juridische aspecten, praktische vraagstukken: alles speelt een rol. Een adviseur bedrijfsovername helpt om door de bomen het bos te blijven zien. Van timing en tactiek tot vraagbaak en sparringpartner: een bedrijfsovername specialist staat je bij met raad en daad.

Benieuwd naar de meerwaarde van CM&P? Neem dan contact op en boek een vrijblijvend gesprek met een van onze bedrijfsadviseurs.

Vrijblijvend gesprek

Wil je begeleiding van een betrokken adviseur? Vul dan dit formulier in. Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Bekijk hier een selectie uit ons overzicht van Vraag en Aanbod bedrijven.

bedrijfsovername

White Paper

9 tips bij bedrijfsovername