Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bedrijfsovername in het buitenland. Waaraan moet je denken?

Deel deze pagina
Geschreven door: Cor Kik
4 april 2019



Ik realiseer mij dat er al heel veel artikelen zijn geschreven over bedrijfsovernames; tips, valkuilen, “do-s”, “don’t-s”, artikelen over waardebepaling, successen en mislukkingen.

Ik vind echter relatief weinig artikelen over bedrijfsovernames in het buitenland. Menig (MKB) ondernemer kijkt ook buiten de landsgrenzen om zijn bedrijf uit te breiden. Hij of zij ziet kansen die wellicht in Nederland niet (meer) aanwezig zijn (marktgroei, gemis aan technologie, kennis, etc.) maar is wellicht huiverig om echt een investering te doen omdat de risico’s te groot worden gevonden of onbekend zijn.

Ik wil dan ook in dit artikel enkele belangrijke zaken aanstippen waar je bij bedrijfsovername in het buitenland rekening mee moet houden. Uiteraard naast de zaken die ook bij een overname binnen Nederland belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld een goed boekenonderzoek, “Due Diligence”.

Taal

Taal kan een barrière zijn in de communicatie met een verkopende partij. Zelfs communicatie in het Engels, vaak de gemeenschappelijke taal, is lang niet overal vanzelfsprekend. Zorg er dan ook voor dat een lokale adviseur jou hier terzijde staat. Dit voorkomt veel misverstanden

Cultuur

De Nederlandse directheid en zakelijkheid wordt in veel andere landen niet goed begrepen of gewaardeerd. Verdiep jezelf dan ook goed in het land waar je een overname wilt doen, ken de gebruiken in communicatie en zakendoen en pas je aan in gedrag en communicatie. Een goede lokale adviseur zal waardevol zijn in het zorgen voor de juiste communicatie.

Juridische zaken

Vooral buiten de EU maar zeker ook erbinnen kan de inhoud van bijvoorbeeld een (koop)overeenkomst sterk verschillen van een overeenkomst naar Nederlands recht. Onder welk recht de overeenkomst(en) zullen worden opgesteld is dan ook vaak een belangrijk onderhandelingspunt. Een lokaal juridisch adviseur met goede ervaring in internationale overnames is dan ook een “must” in onderhandelingen en de vastlegging hiervan.

Fiscale zaken

Alhoewel de Nederlandse fiscus bepaald niet populair is bij de gemiddelde ondernemer zijn belastingdiensten in het buitenland gemiddeld veel formeler, minder klantgericht en soms ook minder integer.

Waar het voorleggen van een casus bij een inspecteur in Nederland gewoon is kan dat  in de meeste landen niet. Aan de andere kant kan een Nederlands bedrijf in het buitenland vaak profiteren van lokale belastingfaciliteiten en subsidies.

Huur dus altijd een goede lokale fiscalist in om fiscaal optimaal te plannen (samen met jouw Nederlandse fiscalist).

Goedkeuringen / toestemmingen

De Nederlandse overheid staat bepaald niet bovenaan in de lijst van landen waar het voor een onderneming gemakkelijk vergunningen en toestemmingen aanvragen is. In andere landen kan dit beter en gemakkelijker zijn maar vaak ook veel moeilijker.

Goedkeuringstrajecten zullen anders zijn en dus is het zaak een adviseur te hebben die de lokale regelgeving kent en weet hoe aanvragen het snelst en gemakkelijkst kan worden aangevraagd.

CONCLUSIE 

Dit waren slechts 5 voorbeelden van “hordes” die je als Nederlandse ondernemer in het buitenland kunt overwinnen. Eenmaal een vestiging hebbend in het buitenland zul je ook met tal van andere operationele zaken worden geconfronteerd die anders zijn dan in Nederland. Denk daarbij aan het regelen van internationale financieringen, maar ook onder andere aan betalingsgedrag, BTW, milieueisen en valuta risico.

Ik deel graag mijn kennis hierover met ondernemers die een overname in het buitenland overwegen. Met meer dan 25 jaar ervaring in overnames in alle delen van de wereld help ik de ambitieuze ondernemer graag in zijn zoektocht naar het juiste bedrijf in het buitenland en met een succesvolle bedrijfsovername met de juiste lokale adviseurs.

Met een netwerk aan goede juridische, fiscale, financiële adviseurs in vele landen kan Claassen, Moolenbeek & Partners er voor zorgen dat ook een overname buiten Nederland leidt tot het gewenste resultaat.

Cor Kik

Over de auteur

Cor Kik, partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners in Arnhem, heeft tientallen jaren ervaring met bedrijfsovernames, met name ook in het buitenland. Hij heeft zich bekwaamd in alle facetten van waardering en onderhandeling bij de aan- of verkoop van een onderneming.

Heb je interesse in wat Cor voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek?  Neem dan contact met hem op via https://www.cmenp.nl/partner/cor-kik/