< p>

Bedrijf verkopen - Claassen, Moolenbeek en Partners

Bedrijf verkopen

Een bedrijf verkopen is een operatie

Een bedrijf beginnen is al een hele “onderneming”. Een bedrijf verkopen is vaak voor u een eenmalige operatie.

U heeft een eigen onderneming. Wellicht zelf opgestart, wellicht overgenomen. Op een gegeven moment neemt u de beslissing om een bedrijfsonderdeel of uw gehele bedrijf te verkopen.

Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de valkuilen, waar moet u aan denken, wie zijn uw adviseurs en hoe vindt u kopers? Claassen,Moolenbeek&Partners is al jaren actief in de begeleiding bij het aan- en verkopen van bedrijven.

Naast ervaring hebben CM&P-partners ook de juiste kennis en kunde in huis. Velen zijn ingeschreven in het Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) of zijn Register Valuator (titel RV). Een garantie voor vakmanschap.

Het netwerk wat de CM&P-partners hebben is ook voor U van belang. Zo komen verkopende en kopende partijen bij elkaar.

Natuurlijk zijn er veel sites die vraag en aanbod bij elkaar proberen te brengen. Dat zijn zogenaamde “openbare profielen”. Ook CM&P-partners plaatsen dergelijke profielen op deze sites. Klik hier voor een overzicht van Vraag en Aanbod bedrijven.

Onderstaand geven we aan u een indruk van het verkoopproces. We onderscheiden 3 belangrijke stappen in dat proces van het verkopen van uw bedrijf:

Stap 1: de voorbereiding van de verkoop van uw bedrijf

Neem ruim de tijd voor de voorbereiding. De voorbereiding voor het verkopen van uw bedrijf kost namelijk veel tijd. Vaak zelfs meerdere jaren. Hierin dient u zich vragen te stellen over de aantrekkelijkheid van uw bedrijf maar ook zeker over het feit of u uw bedrijf wel écht wilt verkopen. Deze vragen zijn lastig te beantwoorden.

In de voorbereidende fase wordt het bedrijf verkoopklaar gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de organisatie, maar ook aan de financiële structuur. Bepaald wordt wat de belangrijkste value-drivers zijn die de verkoopwaarde beïnvloeden.

Dit alles wordt vastgelegd in een vooronderzoekrapport, waarin het plan van aanpak opgenomen wordt. Een duidelijke benoeming van de te optimaliseren punten. Daarna worden potentiële kopers gezocht. (Van long-list naar short-list)

Stap 2: de transactiefase

Heel veel adviseurs richten zich op deze fase. Dat is niet zo onlogisch. Immers er ligt veel druk. Er is veel vakkennis nodig. En tot slot wordt er gewerkt aan een prijs.

Bedenk er is veel verschil tussen de Waarde van bedrijf en de uiteindelijk Prijs.

Een belangrijk onderdeel van deze fase in het Presentatie Rapport. Vaak ook aangeduid met het Verkoopmemorandum. Die moet zodanig zijn opgesteld dat een kopende partij zélf ook een bedrijfswaardering kan maken. Dan kan hij de intentie van een mogelijk aankoop ook kenbaar maken. De vrijblijvendheid moet uit de gesprekken.

Na de intentieverklaring krijgt de koper de gelegenheid om het bedrijf te analyseren middels het zogenaamde due dilligence onderzoek.

Na die fase start de prijs onderhandeling.

Stap 3 de fase na het verkopen van uw bedrijf

In deze fase dient u onder andere uw relaties te informeren, maar u dient vooral te zorgen dat het vlot verloopt. Als ondernemer/DGA gaat u vaak een andere periode van het leven in. De praktijk wijst uit dat veel ondernemers het ondernemen toch niet goed kunnen laten. Meestal vindt men de rendementen op spaar- en beleggingsrekeningen aan de magere kant. Reden om delen van het geld te gebruiken om te participeren in (kleinere) ondernemingen. Over de DO’s en DON’T kan een buitenstaander u enorm helpen.

En wat nu…?

Je hebt deze pagina niet voor niets gelezen. Er bestaat enig interesse. Ga een vrijblijvend gesprek aan  (zie button hier beneden). Natuurlijk oriënteer jij op wat er te koop is: Bekijk hier een selectie uit ons overzicht van Vraag en Aanbod bedrijven

Hulp nodig?

Denk tijdig na over de (on)mogelijkheden van de verkoop van uw bedrijf. Ga een verhelderend gesprek met ons aan. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Gratis adviesgesprek

Denk tijdig na over de (on)mogelijkheden van de verkoop van uw bedrijf. Ga een verhelderend gesprek met ons aan. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Overname adviseur

Bedankt Manon! Welkom Jidske!

Dank je wel. Veel succes Op 1 september heeft Manon een ander baan geaccepteerd. We kijken terug op ruim 6 plezierige jaren. Hoewel het office-secretariaatswerk […]

Brookz Overname Barometer; Samenvatting & aanbevelingen.

Historie Sinds 2015 brengt Brookz de overname barometer 2 keer per jaar uit. Hierin worden cijfers en trend over de Nederlandse overnamemarkt weergegeven. Begonnen met […]

CBS pilot afgerond. Nieuwe kansen voor jou.

De “CBS-pilot” is afgerond. Besluit is: we gaan minimaal nog 2 jaar door, tot eind 2023 dus. In dit artikel lees je de achtergronden van […]