Bedrijf verkopen

‘Ik wil mijn bedrijf verkopen.’ Toen je vol trots aan je onderneming begon, had je vast niet gedacht deze woorden ooit uit te zullen spreken. Toch kunnen er verschillende redenen zijn waarom je wilt stoppen met je onderneming. De markt past bijvoorbeeld niet meer bij je of je gaat met pensioen. Wat de reden ook is, de verkoop van een bedrijf vergt veel voorbereiding.

Wilt je jouw onderneming verkopen en wil je weten waar je allemaal op moet letten? De ervaren overnameadviseurs van CM&P hebben een uitgebreid stappenplan opgesteld.

Bedrijf verkopen: waar op letten

Een bedrijf verkopen is een eenmalige, maar complexe gebeurtenis. Logisch dus, dat je precies wilt weten waar je op moet letten. Houd er rekening mee dat een bedrijfsovername een proces is dat meerdere jaren kan duren. Begin dus op tijd met de voorbereidingen en maak een plan van aanpak.

Een belangrijk punt waar je op moet letten bij de verkoop, is emotie. Deze kan het verkoopproces verstoren. Natuurlijk heb je een ideaalbeeld van de overname, maar zijn deze verwachtingen reëel? Een onafhankelijk specialist kan je helpen om het proces professioneel te laten verlopen.

Zorg er daarnaast voor dat je een plan hebt voor jouw mogelijke toekomst binnen de onderneming. Wil je betrokken blijven bij het bedrijf, eventueel als adviseur? Welke inkomsten heb je na de verkoop en hoe stel je jouw vermogen veilig? Een exit-strategie kan zorgen voor een soepele overname.

Wil je meer tips om jouw bedrijf te verkopen of wil je persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met onze overnamespecialisten.

Bedrijf verkopen stappenplan

Ga je binnenkort (een deel van jouw) bedrijf verkopen, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Om je op weg te helpen, hebben onze adviseurs een handig stappenplan opgesteld. In dit plan zie je stap voor stap wat er bij de verkoop van een onderneming komt kijken.

 

Stap 1. Overdrachtsplan maken

Om beslagen ten ijs te komen, doe je er goed aan om een overdrachtsplan te maken. Hierin zet je alle facetten van de verkoop overzichtelijk op een rij. Dit kunnen zijn:

  • De kenmerken van je bedrijf
  • De reden en het doel van de verkoop
  • Eventuele specialisten die je gaat inschakelen
  • Mogelijke kopers
  • Mogelijke verkoopscenario’s
  • Onderhandelingsstrategieën
  • Planning

 

Stap 2. Bedrijf verkoop klaar maken

Wanneer je jouw zaak succesvol wil verkopen, dient het organisatorisch, financieel en juridisch op orde te zijn. Als het bedrijf in optimale conditie is, is de kans op een goede verkoopprijs immers groter.

Bij de interne organisatie kun je denken aan een deugdelijke administratie, de juiste vergunningen en een stabiel personeelsbestand. Bij het financiële aspect kun je denken aan eventuele betalingsachterstanden. Tot slot zorg je voor een fiscale en juridische structuur die op de verkoop gericht is.

 

Stap 3. Waardebepaling bedrijf

Als het bedrijf klaar is voor de verkoop kun je de waarde laten bepalen. De waardebepaling van het bedrijf is het uitgangspunt bij de verkooponderhandelingen. Er zijn verschillende methodes om de exacte waarde van je bedrijf te bepalen. Waar de ene methode vooral kijkt naar historische gegevens, gaat de andere uit van toekomstige geldstromen.

Daarnaast zijn er methodieken die naar beide gegevens kijken. Vraag een overnameadviseur welke waardebepaling het beste bij jouw bedrijf past.

Na de waardebepaling kun je de verkoopprijs vaststellen.

 

Stap 4. Koper voor je bedrijf zoeken

Tijd voor acquisitie. Je kunt op verschillende manier een geschikte koper voor je onderneming vinden. Indien mogelijk vind je een koper in jouw netwerk, kan je die niet vinden? Neem dan contact op met een overnameadviseur, deze heeft een uitgebreid netwerk en kan je verder helpen met het vinden van een koper.

 

Stap 5. De overdracht

Is er een serieuze kandidaat gevonden? Dan moet er een verkoopmemorandum worden overhandigd. Met dit document weet de koper wat hij of zij krijgt voor het geld. Daarna kan de potentiële koper het bedrijf analyseren met een due diligence onderzoek en kunnen de onderhandelingen beginnen.

Wanneer beide partijen een prijs zijn overeengekomen wordt een overeenkomst opgesteld. Pas bij het ondertekenen van deze overeenkomst is de koop definitief.

 

Stap 6. Na de overdracht

Na de overdracht is het tijd om alle belanghebbenden te informeren en om op een fijne manier afscheid te nemen van collega’s. Denk er ook aan om je vermogen veilig te stellen en eventuele financiële risico’s goed af te dekken.

Verkoopstrategie voor het verkopen een bedrijf

Er zijn verschillende opties wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen. Deze ‘verkoopstrategieën’ lichten we hieronder kort toe.

 

Volledige overname (100% transactie)

Bij deze verkoopstrategie wordt je bedrijf volledig verkocht aan een externe partij. Er is sprake van een 100% overname van de aandelen.

 

Management Buy-Out (MBO)

Bij een management buy out wordt (een deel van) het bedrijf verkocht aan zittende managers. Voor jouw als verkoper kan dit een manier zijn om het bedrijf te verkopen aan capabele personen met ervaring in het bedrijf.

 

Management Buy-In (MBI)

Er is sprake van een MBI als een externe manager het bedrijf geheel of gedeeltelijk koopt.

 

Pre-exit

Als je besluit een deel van het bedrijf te verkopen terwijl je zelf nog actief bent binnen het bedrijf, noemen we dit een pre-exit. Met deze strategie stel je een deel van het vermogen veilig en wordt de volledige overname afgerond als je met pensioen gaat.

 

Bedrijf verkopen via CM&P: hulp van een ervaren adviseur

Wilt je jouw bedrijf verkopen en kun je daar specialistische hulp bij gebruiken? De adviseurs van CM&P hebben jarenlange ervaring in de begeleiding van bedrijfsovernames. Onze RAB-gecertificeerde overnameadviseurs hebben daarnaast alle kennis en kunde in huis om je van A tot Z te begeleiden en ontzorgen.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of kijk voor meer informatie op onze speciale pagina over bedrijfsovername.

Tip: nu alvast profiteren van ons uitgebreide netwerk? Bekijk ons vraag en aanbod van bedrijven.

Hulp nodig?

Denk tijdig na over de (on)mogelijkheden van de verkoop van je bedrijf. Ga een verhelderend gesprek met ons aan. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvend advies

Denk tijdig na over de (on)mogelijkheden van de verkoop van je bedrijf. Ga een verhelderend gesprek met ons aan. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Overname adviseur

Internationaal transportbedrijf Thomassen Transport neemt Dorrestijn B.V. over

CM&P Partner Richard Boonman, specialist in de begeleiding bij bedrijfsovernames in de sector Transport en Logistiek, heeft verkoper Dorrestijn geadviseerd tijdens het verkoopproces aan Thomassen [...]

Bedrijfsovername van 2 IT-bedrijven

Soms krijgt een onderneming een mogelijkheid die het niet kan laten schieten. Bijvoorbeeld een mooie kans om te groeien en verder uit te breiden. Een [...]

Financieringsuitbreiding en herstructurering van een biologische veehouderij

Via de netwerkbijeenkomst 'Business open' kwam partner Wout van der Heiden in contact met een vermogensadviseur. Deze vertelde dat een klant aan hem had gevraagd [...]