< p>

Ondernemen doe je nooit alleen! - Claassen, Moolenbeek en Partners

Ondernemen doe je nooit alleen!

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
17 augustus 2020Ondernemer ben je nooit alleen. Sterker nog, juist als zelfstandig ondernemer heb je meer contact met anderen dan ooit tevoren. De opdracht die ik onlangs deed voor een klant van mij is hier een mooi voorbeeld van. Een voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot kansen, mogelijkheden en groei. Zelfs in deze lastige tijden! Mijn klant, drie andere specialisten en ik, werkten samen om voor deze klant een plan voor de groei van zijn bedrijf op te stellen.

Groei & uitbreiding: De wens van de opdrachtgever

Die opdrachtgever was Wilbert van Opstal van WVO Auto’s. Wilbert startte drie jaar geleden zijn onderneming. En met succes! In die 3 jaar heeft hij een mooie onderneming opgebouwd. Gestart vanuit zijn eigen garage naar een mooi pand nu op het industrieterrein in Hulst. Waar hij voor zijn klanten auto’s repareert, maar ook mooie tweedehands auto’s verkoopt. Hierbij staan service en de klant centraal. Eerder dit jaar bereikte mij via Hypotheek Hart Zeeland en Manuela Verschueren van het administratiekantoor, waar Wilbert al jaren mee samenwerkt het bericht dat hij wilde gaan uitbreiden. Zijn blik had hij daarvoor laten vallen op een stuk grond in Hulst. Dé perfecte plek om een nieuw pand neer te zetten! Omdat dit een forse investering betreft die van grote invloed is op de financiële gezondheid van zijn bedrijf, werd ik ingeschakeld om Wilbert advies te geven en hem te ondersteunen tijdens dit proces.

Het haalbaarheidsonderzoek als basis voor een slimme keuze

Ik begin altijd met een intake en een kennismaking, zo ook met Wilbert. Tijdens ons gesprek kwam naar voren dat hij eventueel ook interesse had in een naastgelegen pand, wat een aanzienlijk lagere investering zou betekenen. Om een weloverwogen, goed doordachte beslissing te nemen over zo’n impactvolle stap, heb ik een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat het mogelijk was in het naastgelegen pand te investeren en wel met de volgende opzet:

  • Een deel van de financiering kon betaald worden vanuit overwaarde.
  • Het restant via een zakelijke financiering.

Financiering overwaarde

Voor het eerste deel, de overwaarde, heb ik samengewerkt met Hypotheek Hart Zeeland. Hypotheekadviseur Reni de Deckere, met wie ik al eerder succesvol samenwerkte, is aan de slag gegaan om dit stuk zo goed mogelijk te regelen voor Wilbert. Zij is heel goed in de wat lastigere vraagstukken inzake hypotheken.

Reni kan voor elkaar krijgen wat anderen niet voor elkaar krijgen! Voor de zakelijke financiering ging ik zelf aan de slag.

Financiering van de investering

Voor de zakelijke financiering moest een financier gevonden worden. Doordat Wilbert momenteel klant is bij een bank die geen zakelijke financieringen verstrekt, kwam deze optie direct te vervallen. Vervolgens besloten we naar één van de grootbanken in Nederland te gaan. We benaderden een bank met wie ik vaker goed samenwerk. Ik maakte een financieringsmemorandum (rapport) ten behoeve van de bank, maar helaas voor ons werd de keuze om niet met deze bank in zee te gaan voor ons gemaakt. Door aangescherpte regelgeving i.v.m. de Corona-crisis is het namelijk tijdelijk niet meer mogelijk om bij een andere bank dan de huisbankier een lening aan te vragen. Ondanks het enthousiasme van de bank, moest ik op zoek naar een andere financier voor de lening van WVO Auto’s.

De financiering rond maken met behulp van een investeerder

Dat was even lastig, maar geen onoverkomelijk probleem. Ik ging met het financieringsrapport onder de arm op zoek naar een investeerder. Een partij die niet gebonden is aan de regels van de grootbanken en die enthousiaste, gemotiveerde ondernemers als een mooie kans ziet. Via Mogelijk.nl, de derde partij met wie ik samenwerkte tijdens dit traject, vonden we binnen 24 uur een investeerder! De wijze waarop deze investering gefinancierd is, biedt Wilbert volop ruimte voor nog meer groei. Ontzettend belangrijk bij een snel groeiende, ambitieuze onderneming als WVO Auto’s.

Ga zelf aan de slag met weloverwogen groei van jouw bedrijf

Terugkomend op het eerste deel van mijn blog: Ondernemen doe je nooit alleen. Wilbert van WVO Auto’s niet en ik als Bedrijfskundig Adviseur ook niet. Door partijen als Hypotheek Hart Zeeland, Administratiekantoor Manuela Verschueren en Mogelijk.nl worden investeringen gerealiseerd, ondernemers gesteund en toekomstdoelen werkelijkheid.

Ben je zelf ook gedreven om te groeien? Denk je ook aan uitbreiding van je bedrijf of het doen van een investering? Zorg dan dat je de keuze weloverwogen maakt en een goed plan uitwerkt. Interesse naar mijn visie hierop? Neem contact op met mij of Roeland Verbeet, mede-partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Ons netwerk van fantastische mede-ondernemers en wijzelf denken heel graag met je mee! Je bereikt mij op waldy.vandewalle@cmenp.nl of 0630 41 56 41, en Roeland op roeland.verbeet@cmenp.nl of 0651 19 32 09.

Waldy van de Walle

Over de auteur

Waldy van de Walle MSc RAB FJ / BV

Waldy is zeer ervaren in het begeleiden van financieringsaanvragen. Zowel bancaire aanvragen als ook aanvragen via alternatieve financieringen. Daarnaast is Waldy crowdfundbemiddelaar bij GeldvoorElkaar.nl. In opdracht van Geldvoorelkaar.nl helpt hij de accountants, administratiekantoren en financieel adviseurs bij het opstellen en begeleiden van een financieringsaanvraag.