Management buy out; een succesvol voorbeeld

Deel deze pagina
Geschreven door: Wim Hulstein
6 december 2016Stel: je overweegt de verkoop van je onderneming aan het zittend management (management buy out) of zelfs aan personeel. Je hebt vertrouwen in het team. Het is ook een kwestie van gunnen, maar weggeven wil je het ook niet.

Stel: je wilt het bedrijf, waar je al jarenlang mede de scepter zwaait, overnemen. Je ziet groeimogelijkheden. Je kent het bedrijf door en door. Je hebt er veel vertrouwen in.

Eenvoudige situatie toch? Toch lopen dergelijke verkoop-onderhandelingen tussen management en aandeelhouder vaak spaak bij een management buy out. Zeker als er verzuimd wordt een adviseur aan te stellen. Iemand die de onderhandelingen voor je voert. Die jou ook op een objectieve manier begeleidt. Waarbij zaken als: belang van alle stakeholders, de waarde, de prijs, en ook de financierbaarheid goed onder de loep worden genomen.

Onderstaand de beschrijving van een case waarin CM&P betrokken werd.

Het bedrijf: IMK OPLEIDINGEN en de management buy out

IMK Opleidingen BV verzorgt met een vast team van 14 medewerkers en 70 trainers jaarlijks opleidingen en trainingen voor meer dan 7.000 deelnemers.

IMK Opleidingen BV is gespecialiseerd in meer dan 60 verschillende open en incompany management- en vaardigheidstrainingen. Hierbij focust de onderneming zich op praktische Midden- en Kleinbedrijven en op grote, praktisch ingerichte organisaties. “Het onderscheid in de markt van opleidingen is dat  onze trainers de taal  spreken van de deelnemers”, aldus Marie-José Blijlevens, algemeen directeur van IMK Opleidingen en sinds 1989 verbonden aan het bedrijf. Zij zag samen met haar collega, Bert Pol,  een goede toekomst voor IMK opleidiingen, met veel groeimogelijkheden.

Met behulp van Claassen, Moolenbeek & Partners heeft het management via een management buy out eind 2016 alle aandelen kunnen kopen, mede door het succesvol aantrekken van financiering bij de Rabobank.

Bert Pol, directeur Training & Development IMK Opleidingen BV: “Wij zijn erg tevreden over de snelle en plezierige samenwerking. Een grote wens gaat in vervulling en we kunnen nu door met de uitbouw van ons bedrijf”.

Management buy out financiering EEN VAK APART

Rabobank was behulpzaam bij de structurering en het financieren van de koopsom.

Erik Markerink, Manager MKB Rabobank:”Wij zijn erg blij met onze nieuwe relatie IMK Opleidingen BV.  Met alle betrokken partijen (koper, verkoper en adviseur) zijn we aan de slag gegaan, met als eindresultaat een gedegen en passende financiering voor deze MBO én een zeer tevreden nieuwe relatie”.

Succesvol managen = succesvol ondernemen?

Na de management buy out heeft het management er voor gekozen om Claassen, Moolenbeek & Partners te blijven gebruiken voor management-ondersteuning. Immers succesvol managen is niet altijd hetzelfde als succesvol ondernemen. Daar kun je best een steuntje in de rug gebruiken.

Wim Hulstein over de management buy out-transactie

Partner Wim Hulstein: ”Cruciaal in het management buy out-traject is een goede voorbereiding, uitwerking en presentatie van je plannen. Wanneer je dit professioneel aanpakt is de management buy out-transactie succesvol te effectueren. Dat is onze ervaring. Het is natuurlijk fantastisch mee te kunnen helpen aan de realisatie van de droom van de directie”.

 

Kijk voor meer informatie:

IMK-opleidingen

IMK Opleidingen BV

www.imkopleidingen.nl