< p>

Hoe krijg je een tweede kans op een bedrijfsfinanciering? - Claassen, Moolenbeek en Partners

Hoe krijg je een tweede kans op een bedrijfsfinanciering?

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
24 mei 2019

Waldy van de Walle

Je krijgt zelden een tweede kans als het gaat om een financiering. Waarom? Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om te weten hoe een beoordeling van een financieringsaanvraag ongeveer gaat.

 

De weg van een financieringsaanvraag

Een aanvraag van een financiering bij een instantie zoals de bank of een crowdfundingsplatform begint met het indienen van je vraag. Bijna altijd online. Je vult je gegevens in en uploadt de gevraagde documenten.

Zo’n aanvraag komt dan bij een medewerker van de financier. Vaak een accountmanager. Hij toetst aan vaste criteria of de financieringsaanvraag mogelijk is. Hierbij wordt het commercieel belang van de financier ook afgewogen. Ziet de accountmanager mogelijkheden dan volgt vaak een gesprek. Afhankelijk van de hoogte van de financiering worden er wellicht nog additionele zaken opgevraagd. Vervolgens schrijft de accountmanager een advies richting de fiatteur (riskmanager) van de financier. Ook hij gaat dan de aanvraag beoordelen, vaak op risico’s. Soms komt er nog een kredietcommissie aan de pas. Dit alles leidt bij een positief vervolg dan vaak tot een offerte die door de accountmanager met de klant wordt besproken. Vele zaken zijn geautomatiseerd of worden via vaste protocollen afgewerkt. Maar wat als bijvoorbeeld de jaarrekening niet in orde is? Of bepaalde bijlagen bij de financieringsaanvraag zijn niet juist opgemaakt? Of wat als je een enorm snel groeiend bedrijf bent met een innovatief concept? Vaak zijn dat al snel redenen tot een afgewezen financieringsaanvraag al bij het begin van de kredietaanvraag, bij de accountmanager dus. Dit was ook het geval bij de Verhuurwinkel.

 

Verhuurwinkel.nl

Verhuurwinkel.nl is in 2015 opgericht en begin 2016 live gegaan. Via een gratis bezorgservice leveren ze in heel Nederland en België beamers, karaokesets of andere aanverwante artikelen. Het bestelproces loopt via de website, waarbij de klant zowel online als telefonisch hulp kan inroepen. Via de website kan men direct de beschikbaarheid zien. Twee dagen voor de huurdatum worden de gehuurde artikelen geleverd aan de consument. Dit gebeurt in kunststofbakken. Levering vindt plaats op het aangegeven adres of via een DHL-ophaalpunt.

 

De aanvraag

Begin 2018 belde de eigenaar van Verhuurwinkel ons. Of wij hem wilden helpen met het aanvragen van groeikapitaal. Al snel zagen wij dat dit geen eenvoudige aanvraag zou worden. Ten eerste groeide de onderneming explosief. In 2017 was er een groei van 288%. Ook de cijfers van 2018 – tot dan gerealiseerd – lieten een groei zien van 137%. Daarnaast waren er al diverse investeringsrondes geweest met eigen geld. Maar het rampzaligste was het feit dat de investering van de te verhuren artikelen verkeerd in de jaarrekening was opgenomen.

We hebben al deze zaken geanalyseerd en hebben getracht de beoordelaar van GeldvoorElkaar.nl te overtuigen dat dit een goede financieringsaanvraag was. Echter door het foutief opnemen van de investering in de jaarrekening leverde dit een negatief resultaat op.

In overleg met de klant hebben we dan, door een accountant, een nieuwe jaarrekening laten opstellen waarin de investeringen wel goed in verwerkt waren. Hierdoor kwam er schoorvoetend weer beweging in de casus. Door het feit dat we goede contacten hebben met diverse financiers, in deze casus met het crowdfundingsplatform GeldvoorElkaar.nl, hebben wij uiteindelijk de beoordelaar en later ook het riskmanagement kunnen overtuigen om de aanvraag te publiceren. Dit tegen acceptabele voorwaarden.

 

Funding

Op 1 april kwam het project online op de site van GeldvoorElkaar.nl. Binnen 2,5 uur werd er € 50.000,– opgehaald in de crowd. In totaal investeerden 102 mensen in Verhuurwinkel. 44% (op basis van waarde) van de investeringen waren onder de € 500,–. Dat betekent dat er vele hoge investeringen waren, zo’n € 28.000,–. En dat klopt: zelfs een investering van € 10.000,–. Nader onderzoek wees uit dat deze investeerder geen relatie heeft met de ondernemer.

 

Klaar voor de toekomst

Het assortiment van Verhuurwinkel.nl is flink uitgebreid na de bedrijfsfinanciering, zodat Verhuurwinkel.nl weer aan de vraag van de klanten kan voldoen en zo verder kan groeien. Zo kan de ondernemer ook verder bouwen aan zijn onderneming.

Door onze inzet heeft deze ondernemer een tweede kans gekregen in zijn financieringsaanvraag. Waar er in eerste instantie een afwijzing ontstond omdat de financier de aanvraag niet goed kon inschatten, is door onze kennis, kunde en goed relatiemanagement er uiteindelijk wel een financiering tot stand gekomen. Eentje waar alle partijen uiteindelijk een goed gevoel over hebben.

 

Over de auteur

Waldy van de Walle MSc RAB FJ / BV

Waldy van de Walle is zeer ervaren in het begeleiden van financieringsaanvragen. Zowel bancaire aanvragen als ook aanvragen via alternatieve financieringen. Daarnaast is Waldy crowdfundbemiddelaar bij GeldvoorElkaar.nl. In opdracht van Geldvoorelkaar.nl helpt hij de accountants, administratiekantoren en financieel adviseurs bij het opstellen en begeleiden van een financieringsaanvraag.

Waldy is telefonisch te bereiken via 06 – 30 41 56 41 of via mail.