Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Corona bespaar tips voor installateurs (en andere ondernemers)!

Deel deze pagina
Geschreven door: John Storm
25 maart 2020Waar Corona toe kan leiden.

Vanochtend komt Caspar binnenlopen en op 2 meter afstand vraagt hij: “Wat kan ik de installatiebedrijven nu eens voor tips geven tijdens de Coronacrisis. Ik heb wel ideeën, maar kan jij, John ervaren bedrijfsadviseur, eens meedenken? “En voegde Caspar er aan toe: “Als het wat is, maken we er meteen een filmpje van voor de website. “

Caspar Norg is directeur van Uw Duurzame Installateur, een landelijk werkend netwerk van installateurs. Al jaren een goede bekende van mij. Dus werk ik graag mee! Al is praten voor een camera wel nieuw voor mij. 🙂

Corona crisismanagement

De corona crisis hakt erin. De gevolgen zijn momenteel nog niet te overzien. Ondanks alle maatregelen is de voorspelling dat 70% van alle Nederlanders besmet raakt. Dat is geen fijn vooruitzicht.

Spannende tijden, waarin ieders gezondheid voorop staat! De maatregelen die de overheid neemt zijn goed. Gebaseerd op adviezen van mensen met verstand van zaken. Als werkgever dien je het goede voorbeeld te geven en volg je de richtlijnen. Niet alleen jij, jouw personeel ook jouw bedrijf moet gezond blijven!

Vanuit de overheid zijn al diverse maatregelen aangeboden. Zoals uitstel van belastingbetaling, garanties bij leningen en arbeidstijdverkorting. Goede initiatieven, die helpen om tijdelijke liquiditeitstekorten in te perken, maar de schade blijft. Daarnaast is een beroep op de overheidsmaatregelen niet allemaal even gemakkelijk te regelen.

Hoe blijf je gezond?

Blijf praktisch en vergeet niet de voor de hand liggende oplossingen aan te grijpen! Een paar voorbeelden geef ik:

  • Is de hoeveelheid werk afgenomen? Zet eerst je eigen mensen in. Vervelend voor je onderaannemers, maar noodzakelijk.
  • Heb je openstaande debiteuren?  Wees extra scherp op het innen van je geld. Wacht niet te lang met een herinnering te sturen. Je hebt er recht op en je bent geen bank.
  • Factureer tussentijds, bijvoorbeeld voor reeds volbrachte arbeid en materiaal.
  • Vraag bij nieuwe opdrachten om een voorschot. Daarmee perk je al een deel van het financiële risico in. Stel dat de overheid verdere maatregelen oplegt. Dan heb je in ieder geval al iets binnen. Zo verdeel je de risico’s.
  • Verlaag je kosten! Als je minder werk hebt, maar je beschikt nog wel over jouw mensen, zorg bijvoorbeeld dat er op de zaak het nodige onderhoud, schoonmaak, etcetera gedaan wordt.
  • Neem de tijd die er ontstaat om nuttige maatregelen te nemen. Maak de processen in de werkplaats of opslag efficiënter. Richt die ene bus eindelijk eens goed in! Op een later tijdstip zorgt dit voor (tijds)winst!
  • Er is de laatste tijd veel verandert. Gasloos bouwen, verwarming van woningen door zonne-energie, verlichting in huis die met een smartphone wordt aangestuurd en ga zo maar door. Zijn al jouw medewerkers al in staat dit op de juiste wijze te installeren? Nee? Besteedt dan de vrijgekomen tijd aan scholing van medewerkers, laat ze oefenen en testen. Ze zijn er toch.
  • En ondernemer?! Blijf ondernemen! Zorg voor nieuwe klanten. Bel achter de offerte aan, zoek weer contact met oude relaties, update je website, werk aan je marketing. Het levert allicht meer op, dan simpelweg afwachten tot de crisis overwaait.
  • En tot slot, vergeet niet te bekijken van welke overheidsmaatregelen je gebruik kunt maken.

Vind je het lastig om te bepalen welke maatregelen jij kunt nemen? Spar dan eens met een onafhankelijk bedrijfsadviseur van Claassen, Moolenbeek en Partners. Zij zijn bedreven in het praktisch en toegankelijk oplossen van bedrijfskundige vraagstukken en het verbeteren van de financiële gezondheid van jouw bedrijf! Door ons landelijke netwerk is er altijd een adviseur bij jou in de buurt.

“Zorg dat je strijdbaar blijft en dat je na de crisis sterker bent dan ervoor!”

Over de auteur

ing. John Storm

John is sinds 2018 partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Zijn expertise ligt op het gebied van strategie, managementondersteuning, businessplanning en interim management.

Je kunt hem bereiken op 06-46149632 of via mail.