< p>

Groei onderneming: financieringsmix voor bedrijfsovername

Bedrijfsovername financieren, hoe doe je dat?

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
7 december 2018

Financieringsmix voor bedrijfsovername

Je wilt met jouw onderneming groeien. Dit kun je doen door nieuwe opdrachtgevers te zoeken. Maar het kan ook door het kopen van een onderneming, zoals jouw concurrent. Maar hoe moet je dit financieren? Goede voorbereiding is hierbij de succesfactor. Jouw financiers willen graag weten of jouw onderneming voldoende ruimte heeft om na de overname van een onderneming te groeien én of die groei ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

Bedrijfsovername financieren? Gebruik een financieringsmix

Vroeger financierden banken voornamelijk overnames. De laatste jaren is dit meer verschoven naar een mix van financieringen, ook wel stapelfinancieringen genoemd. Een mix kan bestaan uit:

Alle partijen hebben een eigen belang.

Banken en zekerheden

Banken gaan voornamelijk voor zekerheden. Indien deze onvoldoende zijn kan de overheid garant staan middels een Borgstellingskrediet. Maar de bank financiert lang niet alles. Goodwill bijvoorbeeld zal nagenoeg niet gefinancierd worden.

Verkopende partij

De verkoper stemt ermee in dat de koper een gedeelte van de koopprijs niet direct betaalt bij de closing (het moment waarop de onderneming daadwerkelijk overgaat naar de koper), maar op een later tijdstip. De koper betaalt bij de closing direct al een gedeelte van de koopprijs uit en het restant van de koopprijs wordt in één of meerdere tranches geknipt en verspreid over een aantal jaren na de closing uitbetaald. Zo kun je een deel van de overnamesom uit de bestaande kasstroom van de over te nemen onderneming.

De verkopende partij kan ook financieren. Hiermee verhoogt men de kans om de verkoopbaarheid van de onderneming te verhogen. Zo kan men werken met een winstrecht/earnout, geleidelijke overname of huurkoop. Zo kun je de overnamesom in delen betalen uit de bestaande kasstroom van de over te nemen onderneming.

Microfinanciering

Voor de kleinere overnames kan een microfinanciering van Qredits een uitkomst zijn. Tot een bedrag van € 250.000,– kan men een financiering aanvragen. Hierbij is ook een borgstellingskrediet mogelijk. Het is zelfs mogelijk om een deel te financieren in een flexibel krediet, een rekening courant faciliteit.

Crowdfunding

Crowdfunding is niet nieuw meer. Middels een platform biedt men een project aan. Bij de beoordeling kijkt men wat de risico’s zijn voor de investeerders. In welke mate kan men de het geleende geld terugbetalen? Hierbij zijn zekerheden ook van belang, maar vindt men het minder erg om als tweede in de rij te staan. Lees hier meer over crowdfunding tips.

Investeerders

Grote, maar ook kleine investeerders hebben zich vaak verenigd. Vaak gaat het om kleine investeerders die zelf hun bedrijf hebben verkocht. Zij zijn vaak op zoek naar rendement. Maar zij weten vaak ook wat een ondernemer wil, wenst en kan.

Er zijn ook diverse partijen in de markt die de vraag tussen ondernemers en investeerders met elkaar matchen. Zoals Investormatch of Matchinvest. Deze investeerders kunnen zowel in eigen vermogen (voor een betere solvabiliteit) als in vreemd vermogen (kredieten) financieren. Vaak zijn deze investeerders oud-ondernemers met een schat aan ervaring. Zij delen graag hun kennis.

Leasing/factoring

Lease wordt vaak geassocieerd met auto’s. Niets is minder waar. Bijna alle roerende zaken kunnen geleased worden. Bij een overname heb je te maken met vaak reeds bestaande activa (roerende zaken). Er zijn diverse partijen in de markt die deze activa (roerende zaken) graag van jou overnemen en hiervoor de dagwaarde zullen storten op jouw rekening.

Dit kan ook met openstaande facturen. Afhankelijk van de ouderdom en de kredietwaardigheid van de debiteur kunnen deze vorderingen gefinancierd worden, zodat jij de koopprijs van uw onderneming weer kan voldoen aan de verkopende partij.

Financieringsexpert bij het financieren van een bedrijfsovername

Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden. Het maakt het wel complexer dan vroeger. Je hebt met meerdere partijen te maken en met diverse belangen. Het is daarom belangrijk, om direct bij het begin, een goede financieringsexpert te betrekken bij de overname.

Meer informatie over de financieringsmix

Wil je hier meer over weten, bijvoorbeeld van een overname adviseur?
Neem dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Over Waldy van de Walle

Waldy is zeer ervaren in alternatieve financieringen. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/Waldy-van-de-Walle.