Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bedrijfsovername financieren, hoe doe je dat?

Deel deze pagina

11 maart 2024

Bedrijfsovername financieren

Bedrijfsovernames zijn er in verschillende vormen en komen voort uit verschillende motieven. Men kan bijvoorbeeld een familiebedrijf overnemen, als onderdeel van het huidige management een onderneming overnemen (Management Buy Out) of als startende ondernemer een bedrijf kopen. Voor ondernemingen is een bedrijfsoverdracht een strategie om te groeien en het marktaandeel te vergroten.

Het kopen van een bestaand bedrijf kan echter een complex proces zijn. Een van de grootste uitdagingen is het realiseren van de benodigde financiering. In deze blog bespreken we het financieren van een bedrijfsovername: verschillende financieringsopties, strategieën en mogelijke uitdagingen.

 

Hoe financier je een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername financieren kan op verschillende manieren. Dit kan met eigen vermogen of met behulp van een externe financiering. Hieronder zetten we dit verder uiteen.

Eigen vermogen

Indien de kopende partij over voldoende eigen vermogen beschikt kan de bedrijfsovername worden gefinancierd  met het eigen vermogen. Dit kan bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen, onroerend goed of andere persoonlijke middelen zijn. Het voordeel is dat bij een financiering uit eigen vermogen je als koper geen schulden bij een externe partij opbouwt. Het nadeel is dat het inzetten van je eigen vermogen je financiële draagkracht beperkt.

Een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen

Als een koper niet beschikt over voldoende eigen vermogen moet het zoeken naar alternatieven. Dit vereist creatieve en strategische benaderingen. Een van de meest gangbare manieren om een bedrijf over te nemen zonder eigen vermogen is door gebruik te maken van externe financieringsbronnen, zoals leningen bij een bank of investeerders. Hieronder een opsomming van de meest gangbare financieringsvormen voor een externe financiering:

  • Bankleningen
  • Investeerders
  • Earn-out regeling
  • Crowdfunding

Bankleningen

De meest gebruikte methode om een bedrijfsovername te financieren is een lening van een bank. De duur van de lening is afhankelijk van de overname en wat er nog meer kan worden geboden. Het is altijd goed om naar de financieringsstructuur te kijken om voldoende cashflow over te houden in de toekomst.

Investeerders

Als een bancaire lening niet lukt, of wenselijk is, kan je kijken naar alternatieve financieringsmethodes. Externe investeerders kunnen de benodigde financiële daadkracht en expertise inbrengen. Zij verschaffen kapitaal tegenover een rente bedrag en/of inspraak in de bedrijfsvoering. Investeerders kunnen een wezenlijke bijdragen leveren aan het succes van een (startende) onderneming.

Earn-Out regeling

Een earn-out regeling is een overeenkomst waarbij de koper een deel van de aankoopprijs van het bedrijf over een bepaalde periode betaalt. Dit gebeurt op basis van de prestaties van het bedrijf na de overname. De regeling maakt het mogelijk om een onderneming over te nemen voor een prijs die uiteindelijke afhankelijk is van hoe goed het bedrijf presteert na de overname.

Het voordeel van een earn-out regeling is dat de koper vaak de toegang behoudt  tot de kennis en expertise van de vorige eigenaar. Bij deze regeling hebben zowel de koper als de verkoper een groot belang bij een florerende onderneming.

Vendor loan

Door een verkoper kan een achtergestelde lening worden verstrekt om de rest van de benodigde financiering te verkrijgen. Hierover moeten wel goede afspraken gemaakt worden tussen beide partijen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij meerdere investeerders zich committeren aan het ondersteunen van jouw onderneming. Door middel van een crowdfundingplatform presenteer je een voorstel waarin je beschrijft wat je onderneming vertegenwoordigt, wat haar unieke waarde is, waarvoor je financiering nodig hebt en wat de investeerders daarvoor in ruil ontvangen.

Vooraf stel je een bepaalde periode vast voor de crowdfundingcampagne. Als het vooraf bepaalde financieringsdoel binnen die periode wordt bereikt, wordt de campagne als succesvol beschouwd.

Financiering van een bedrijfsovername, hoe pak je dat aan?

Zonder de benodigde financiering is het niet mogelijk om een bedrijf over te nemen. Daarom is dit een cruciaal onderdeel van het strategische plan. Vaak is het verkrijgen van het benodigde kapitaal een uitdaging. Het realiseren van een financiering voor een bedrijfsovername vereist een zorgvuldige planning en strategie.

Om te begrijpen hoe je dit het beste kunt aanpakken, is het essentieel om een gedegen financieringsplan op te stellen dat specifiek is gericht op de financiering van de bedrijfsovername. Dit plan zal je helpen om inzicht te krijgen in de benodigde financiële middelen, zoals leningen, eigen vermogen of een combinatie van beide. Het is belangrijk om de potentiële investeerder en/of financier goed mee te nemen in de plannen die voor ogen zijn met de overname.

 

Deskundig advies voor het financieren van bedrijfsovername

Wil je een bedrijf overnemen maar weet jij niet of je de financiering rond krijgt? Heb je behoefte aan extra kapitaal om een overname te realiseren? Neem dan contact op met onze overname adviseurs voor deskundig advies.

Vraag via onderstaande knop eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek aan:

Veelgestelde vragen rondom bedrijfsovername financiering:

Hoe financier je een bedrijfsovername?

Je kunt een bedrijfsovername financieren door gebruik te maken van verschillende financieringsbronnen, eigen vermogen, externe financiering of een combinatie van beide.

Kan ik geld lenen voor een bedrijfsovername?

Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan je eigen vermogen, het opgestelde ondernemingsplan en het perspectief van de onderneming. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven.

Kan je een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?

Ja, er zijn mogelijkheden om een bedrijf zonder eigen vermogen te kopen. Mogelijkheden zijn externe financieringsbronnen zoals leningen of investeerders.