Vastgoedfinanciering, waar kan ik nog terecht?

Deel deze pagina
Geschreven door: Robert Claassen MBA
27 maart 2019De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen de vastgoedfinancieringsmarkt. De jaren voor de crisis wilden banken graag vastgoed financieren, tijdens de crisis niet, toen weer wel en nu worden banken weer kritischer.

Terecht of onterecht – daar heb jij  als ondernemer niets aan. Je ziet een kans en wilt graag het pand kopen. Vooral beleggingspanden zijn lastiger te financieren bij de reguliere bank.

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe initiatieven ontstaan voor vastgoedfinanciering. Elke nieuwe partij kiest daarbij wel duidelijk voor een bepaald beleid. Onroerend goed buiten de scope wordt niet gefinancierd.

Wil je vastgoed financieren dan zal je ongetwijfeld de volgende vragen hebben:

  1. Bij welke partij kan ik terecht voor mijn vastgoedfinanciering?
  2. Met welke looptijden, rente en aflossingen moet ik rekening houden?
  3. Welke andere voorwaarden worden er nog gevraagd?
  4. Tot welke hoogte (loan to value, LTV) wil een financier gaan? Hoeveel eigen geld moet ik dus inleggen?

De voorwaarden die een financier stelt kan een flinke impact hebben op het te realiseren rendement van het onroerend goed. Vanuit dat oogpunt is het van belang dat je goed bekijkt welke alternatieven er allemaal in de markt zijn. Want er zijn zeker specialistische partijen in de markt, die graag vastgoed financieren. Tegen acceptabele voorwaarden!

Persoonlijk vind ik deze verandering niet zo slecht. De vastgoedfinanciers kijken goed naar welk object ze wel of niet willen financieren. Dit geeft een sterke focus op specialisatie. Hierdoor komen er juist meer kansen, omdat door hun specialisme men verder durf te gaan. Veel verder dan een “algemene” financier. Daarnaast is het duidelijker voor welke vastgoedfinanciering een financier wil verstrekken. Enige nadeel kan zijn dat jij als ondernemer eerst goed moet zoeken bij welke financier je terecht kan.

Claassen, Moolenbeek & Partners heeft de afgelopen jaren veel bij vastgoedfinancieringen bemiddeld, voor zeer verschillende investeringen. Of het nu gaat om het aankopen van een eigen bedrijfspand, verhuur van woningen/appartementen of bedrijfspanden. Wij kunnen jou daarbij goed helpen.

Binnen CM&P hebben wij ook een aantal specialisten op dit vlak, die de markt zeer goed kennen. Samen met jou wordt bekeken welke financieringsconstructie het beste past. Op basis daarvan worden er een aantal financiers geselecteerd en benaderd.

Meer weten? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Robert Claassen MBA

Robert Claassen; sinds 2010 als partner verbonden aan Claassen, Moolenbeek & Partners vanuit Rotterdam. Vanaf die jaren heeft hij menig ondernemer (startende ondernemers, groeiende en ondernemers in zwaar weer) geholpen in uiteenlopende situaties waarbij een goede liquiditeitsbegroting nodig was.
Vanaf 2013 heeft hij een positie verworven in het management van Claassen, Moolenbeek & Partners, maar houdt zich nog nadrukkelijk bezig met de financieringsmarkt.