Financieren van commercieel vastgoed

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
18 december 2018

Financiering commercieel vastgoed

Net als bij de particuliere markt zijn er vele mogelijkheden om commercieel vastgoed te financieren. Er zijn echter maar weinig specialisten die je hierbij kunnen helpen, zoals bij de particuliere markt. Het is ook meer maatwerk wat er geleverd wordt. Dit in tegenstelling tot de particuliere markt die voor een groot deel geautomatiseerd is. Een goede begeleiding is dan ook essentieel. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden op een rij.

Particuliere woonhuisfinanciering

De aankoop van een particulier woonhuis wordt vaak gefinancierd met een hypothecaire lening. Op basis van inkomsten uit loondienst wordt dan berekend of je jouw gewenste droomhuis kunt kopen met geleend geld. Het aantal aanbieders van zo’n particuliere woonhuisfinanciering is enorm. Denk maar aan de banken. Alleen is hun marktaandeel hierin nog maar 52,7%. Zo kun je ook terecht bij verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en nog vele andere aanbieders. Vaak gebundeld bij een hypotheekadviseur. Zo’n hypotheekadviseur is dan ook een goede partij om te rade te gaan voor een particuliere woonfinanciering. Zij zijn vaak onafhankelijk en hebben inzicht wat er allemaal op de markt aanwezig is.

Commercieel vastgoed financieren, hoe zit dat?

Commercieel vastgoedOnder commercieel vastgoed verstaan we objecten die verhuurd en doorverkocht worden. Denk hierbij aan bedrijfspanden, winkelpanden, kantoorpanden, maar ook woonhuizen. Het kan ook gaan om projecten waarbij objecten worden ontwikkeld. Kortom, alles wat met stenen te maken heeft en waarbij de opbrengst bestaat uit de verkoop van het object of de verhuur.

In het verleden waren de grootbanken vaak de grootste financiers van commercieel vastgoed. Daarop volgden vaak investeerders. Maar de traditionele financiers zijn niet altijd gefocust op commercieel vastgoed. Immers, dit is een risicovollere financiering. Denk maar aan de crisis, toen vastgoed sterk in waarde daalde.

Zijn er alternatieven voor vastgoed financieren?

Zeker. De markt is voortdurend aan verandering onderhevig. Er is voldoende geld in omloop om commercieel vastgoed te financieren. Zo zijn er bankpartijen die op specifieke doelgroepen financieren. Enkele van die van partijen zijn:

  • NIBC: Zij richten zich vooral op woningen die verhuurd worden. Mogelijk met een deel in andere vormen van commercieel vastgoed. Wel richten zij zich op de topsteden (26 steden).
  • Domivest: Ook zij richten zich op woningen die verhuurd worden. Maar zij financieren wel tot 80% van de waarde in verhuurde staat. Ook zij richten zich op dichtbevolkte gebieden, maar wel uitgebreider dan NIBC.

Beide partijen zijn echter niet direct benaderbaar. Een aanvraag kan enkel via een gecertificeerde intermediair. Claassen, Moolenbeek & Partners is zo’n intermediair.

Let op; financiering uit privésferen kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot een onzakelijke financiering.

Vastgoedobligatie

Een manier om te financieren is via de vastgoedobligatie, een vorm van alternatief financieren. Partijen die dit aanbieden hebben een grote database met investeerders. De financiering wordt dan in stukjes geknipt zodat investeerders een deel van de vastgoedfinanciering op zich nemen. Het voordeel voor de investeerder is dat de investeringen meer gespreid kunnen worden waardoor het risicoprofiel in de portefeuille wordt verminderd. Claassen, Moolenbeek & Partners werkt samen met diverse partijen hierin. Immers, het opzetten van een vastgoedobligatie is geen eenvoudige zaak. Een aantal voorbeelden van partijen zijn:

  • 1e Hypotheek Fonds: Zij richten zich voornamelijk op kantoorruimte, bedrijfsruimte, winkelpanden, supermarkten etc. De vastgoedfinanciering start vanaf € 1.000.000,- tot € 10.000.000,-.
  • Black Whale: Zij richten zich vooral op de kleinere projecten vanaf € 100.000,- tot ongeveer een € 500.000,-.

Ook hier wensen de partijen ondersteuning van een goed onderlegde intermediair en vragen zij een goed aangeleverd dossier. Claassen, Moolenbeek & Partners is door beide partijen een erkende en gewaardeerde intermediair.

Ontwikkeling crowdfunding en vastgoedfinanciering

Ook in crowdfundingland gaan de ontwikkelingen snel. In het verleden was het lastig om vastgoed te financieren, omdat er vaak enkel op annuïtaire basis werd gefinancierd. Tegenwoordig heeft geldvoorelkaar.nl diverse producten hiervoor beschikbaar. Zo is recent de vastgoed flexlening geïntroduceerd.

Financiering via geldvoorelkaar.nl

Deze vorm van financiering is bijzonder geschikt voor commercieel vastgoed. Immers aflossing en rente kunnen flexibel worden opgebouwd. Zo kan er een aflossingsvrije periode ingebouwd worden of kan de financiering aflossingsvrij zijn. Ook de rente kan flexibel worden opgebouwd. Kortom, er wordt maatwerk geleverd.

Wel verwacht geldvoorelkaar.nl dat er een goed financieringsplan voorhanden is. Hiervoor kun je hulp inschakelen van een crowdfundbemiddelaar. Waldy van de Walle van Claassen, Moolenbeek & Partners is crowdfundbemiddelaar van geldvoorelkaar.nl. Een perfect voorbeeld van de ondersteuning van zo’n crowdfundbemiddeling is de casus van AO Invest.

Financieringsbegeleiding, ook voor de vastgoedsector

Claassen, Moolenbeek & Partners heeft al meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van financiering. Een gerenommeerde partij waar ook verstrekkers van financiering graag mee samenwerken. Vastgoedondernemer of actief bezig op de commerciële vastgoedmarkt? Neem dan gerust eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Over de auteur
Waldy van de Walle is zeer ervaren in financieringen. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met Waldy van de Walle op.