Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Stapelfinancieringen

Deel deze pagina
Geschreven door: Ruud Huising
19 april 2017



Het combineren van meerdere financieringsvormen wordt ook wel stapelfinancieringen genoemd. Vaak is de bancaire financiering de basis. Afhankelijk van het doel en de financiële situatie van het bedrijf wordt aanvulling gezocht met andere financieringsvormen. Nieuw is dat niet. MKB-ers maken immers al jarenlang gebruik van Lease of Factoring naast bancaire leningen.

In onderstaande case beschrijven we een situatie waar de oplossing ook gezocht wordt bij alternatieve financiers en de rol van stapel financieringen daarin. Gewoon omdat banken soms wel graag willen financieren maar (Europese) richtlijnen het hen onmogelijk maakt.

Hoe financier je sterke groei; een case over stapelfinancieringen

Een “probleem” bij sterk groeiende bedrijven is vaak dat het buffervermogen (eigen vermogen) volgens bancaire richtlijnen achterblijft voor meer financieringen. Het bedrijf is gezond, maar de vermogenspositie is dus minder sterk.

Ruud Huising, partner van kantoor Rotterdam, werd recent benaderd door de financiële man van een bedrijf dat een snelle groei doormaakt. De vraag was of Ruud kon adviseren over een gewenste financiering om het bedrijf verder te laten groeien.

Het bedrijf startte in 2011 met één persoon. Inmiddels zijn er ruim 40 personen in dienst en worden er 80 ingehuurd. De omzet over 2015 was 3 miljoen, over 2016 was het 4 miljoen en voor 2017 is de schatting 15 miljoen, op basis van het aantal orders wat nu al is geplaatst. Het bedrijf heeft recent deze financiële man aangesteld en hij heeft gezorgd voor een goede financiële ruggengraat van het bedrijf. Dan kan er aan de financiers ook een goed verhaal worden gepresenteerd. Dat geeft vertrouwen.

Stapelfinancieringen

Ruud: “Om zo’n harde groei mogelijk te maken, is groeifinanciering nodig. We zijn gestart met een vooronderzoek naar de haalbaarheid van de financiering. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan met de huisbankier en de financier die het pand van de onderneming financiert. Daarnaast benaderden we Neos, die recent een fonds van 300 miljoen euro in het leven heeft geroepen voor het MKB. Neos Business Finance helpt bedrijven die in de kern gezond zijn, maar groeifinanciering zoeken. Ik trad op als financieel regisseur; ik bracht de onderneming in contact met de drie financiële partijen en samen bekeken we de (on)mogelijkheden. Uiteindelijk heeft het bedrijf met een stapeling van financiering alles rondgekregen.”

ONAFHANKELIJK

Ruud vertelt enthousiast: “Het geeft mij een kick als ik de financiering voor een bedrijf voor elkaar kan krijgen. Financiers zien individueel niet altijd de mogelijkheden, maar als wij de financiers laten zien wat er gezamenlijk kan, dan lukt het vaak wel. Wij, partners van CM&P, zijn onafhankelijk, dat is een van onze sterke punten.”