Overname van het Notuleercentrum

Deel deze pagina

28 juni 2022“Positieve benadering met een aanvaardbaar risico”

Toen Raymund Prins, de eigenaar van Global Textware, de vraag kreeg of hij interesse had in een bedrijfsovername van het Notuleercentrum, besloot hij om contact op te nemen met Tim Klinker van CM&P.

Raymund en Tim kennen elkaar van een eerder succesvol verlopen samenwerking. Tim heeft Raymond begeleid bij een stapsgewijs lopende overdracht van zijn aandelen in Global Textware naar zijn zoon. Door deze positieve ervaring was het logisch dat bij een volgend project Raymund contact zou opnemen met Tim.

 

Inspelen op de toekomst en risicospreiding

Op het moment dat Raymund werd benaderd met de vraag of hij interesse had in de overname van het Notuleercentrum, speelden Raymund en zijn zoon al met het idee voor mogelijke vertakkingen van hun werkzaamheden.

Ze zochten een mogelijkheid om in te spelen op de toekomst van de branche. Global Textware is een gecertificeerd vertaalbureau dat naast vertalen ook diensten aanbiedt zoals: Lokalisatie, Trans-Creatie, Post-Editing, SEO-teksten en Linguistic Sign-Off.

Met de acquisitie van het Notuleercentrum is er sprake van een toekomstgerichte overname. Het Notuleercentrum is een MKB-organisatie die opereert vanuit een kantoor met 10 medewerkers (deels part-time) en 100 zzp’ers. De organisatie levert notulisten voor o.a. de overheid en grote organisaties.

 

Ontwikkelingen binnen de vertaalbranche

De vertaalbranche is constant in beweging. Huidige trends binnen de branche vertonen overeenkomsten met ontwikkelingen in de notuleersector, onder meer op het gebied van technologische vernieuwing.

Er is een stijgende vraag naar notuleer- en transcriptieservices door het toenemende belang om te kunnen vastleggen van wie wat heeft gezegd. De vraag naar accurate notulen komt vanuit grote bedrijven en organisaties en dient het maatschappelijk belang. Deze ontwikkelingen binnen de branche bieden een mooie aanvulling op de huidige activiteiten van Global Textware.

 

De uitvoering: waardering en strategie

Eenmaal overtuigd dat het Notuleercentrum een goede kans zou zijn, gingen Tim en Raymund om tafel. Tim heeft vervolgens meerdere scenario’s geschetst. Ieder geschetst scenario was uniek, met verschillende omstandigheden en uitgangspunten. Hierbij is gekeken naar de financiële, bedrijfskundige en bedrijfseconomische factoren die een rol kunnen spelen. Tim heeft deze scenario’s met Raymund doorgenomen. Dit resulteerde in een bedrijfswaardering. Op basis van deze waardering kon Tim vaststellen of de vraagprijs realistisch was.

Tim heeft samen met Raymund, naast de bedrijfswaardering, ook de strategie voor de onderhandeling vastgesteld en op zich genomen. Bij zo’n traject komt er toch meer bij kijken dan van tevoren bedacht. Onder andere het uitonderhandelen van de details van de overname vergt veel kennis. Door samen te werken met een advocaat en de accountant is er een mooi resultaat behaald.

 

Vanuit het ondernemersperspectief

Prettig vond Raymund het dat Tim het bekeek vanuit het ondernemersperspectief. Hij vond het prettig dat er een duidelijke visie was op de haalbaarheid en het ondernemersrisico. Raymund ervaarde het advies als een positieve benadering met een aanvaardbaar risico. “Tim liet niet alleen de cijfers zien, door deze op te tellen en af te trekken, maar bekeek ook hoe dit een goede kans was als ondernemer en waar de risico’s lagen”.

 

Meer informatie

Wil jij meer weten over begeleiding bij bedrijf verkopen of bedrijf kopen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Vind hier een vestiging bij jou in de buurt.

Over de auteur

Tim Klinker MSc RAB

Tim Klinker, partner in Noord-Nederland bij CM&P; hij heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van bedrijfsanalyse, strategische planning en het beoordelen van ondernemersplannen. Hij is gevestigd op het universiteitscomplex in Groningen en is dichtbij het vuur met betrekking tot innovatieve Startups.

Je kunt hem bereiken op: 06 – 81 11 72 86 of via mail.