Onbekend maakt onbemind. Financieringen voor MKB

Deel deze pagina

10 november 2015

afbeelding copyright CM&P

Alternatieve vormen van financieringen nemen toe. Toch maakt het MKB er beperkt gebruik van. Dat is niet zo heel verwonderlijk. Onbekend maakt onbemind. Het MKB weet de weg n.l. nog niet te vinden. Men is onervaren. De KvK deed onderzoek in samenwerking met de Hogeschool in Utrecht. (lees meer) Daar uit blijkt o.a. dat MKB niet op de hoogte is van alle vormen van financiering, overheidsregelingen en nieuwe initiatieven.

Reden dat veel bedrijven in eerste instantie toch de vertrouwde weg naar de bankier bewandelen. En vaak is dat ook niet onverstandig. Alternatieve financieringsbronnen zijn duur. Ook zijn er risico’s. Een kritische noot over alternatieve financieringen kunt u bijv. hier lezen van de redactie van het FD.

Daarnaast, financiering van het bedrijf is geen hoofdzaak van het bedrijf, het is uitsluitend een middel om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. De keren dat de ondernemer tegen een financieringsvraagstuk aanloopt is ook in aantal absoluut beperkt.

CM&P-partners kunnen u adviseren over de vele regelingen die er zijn. Op het internet zijn veel wegwijzers te vinden. Bijvoorbeeld het initiatief van KvK, Ministerie EZ, Ned Ver. van Banken en MKB NL: de nationale financieringswijzer.