Waarom zou u met crowdfunding starten?

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
6 juli 2017

Crowdfunding

Ik schreef al in een artikel over 
crowdfunding
 dat crowdfunding zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een volwaardige alternatieve kredietvorm.

En de cijfers liegen er niet om: burgers en beleggers investeerde een indrukwekkende 170 miljoen euro via crowdfunding!

Crowdfunding ipv geld lenen bij de bank

Bij een kredietbehoefte denken de meeste ondernemers in eerste instantie nog steeds aan de bank. Maar banken zijn sinds de crisisjaren terughoudend in het verstrekken van bedrijfskredieten, en dan met name beneden de 250.000 euro. Ook zijn de eisen die zij stellen om een krediet te verlenen flink verscherpt. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de bank “nee” verkoopt op dergelijke kredietaanvragen of maar een deel wil financieren. In dat geval kan crowdfunding een uitkomst bieden.

Crowdfunding meer een kans dan een risico

Hoewel ook crowdfunding, zoals wij in het vorige artikel beschreven, natuurlijk niet zonder risico is zijn er wel degelijk goede redenen om toch voor crowdfunding te kiezen. En wij geven u er alvast 4:

Crowdfunding meer voordelen dan nadelen

Bij crowdfunding leren mensen uw bedrijf of project al kennen, omdat het voor de fondsenwerving online komt te staan. De promotie is hiermee al geregeld. En dit wordt natuurlijk alleen maar versterkt door uw eigen marketingcampagne hier omheen. Bedenk manieren om ervoor te zorgen dat uw publiek (volgers/connecties) uw campagne delen en u bereikt tevens mensen buiten uw eigen netwerk. Uw crowdfundingcampagne voeren op één van de grote platformen maakt tevens de pers beter bereikbaar.

Investeerders in crowdfunding geloven in rendement

Investeerders zullen graag optreden als ambassadeur van uw bedrijf of project. Zij geloven in de slagingskans ervan, anders zouden zij niet investeren, en willen uiteindelijk graag hun investering inclusief rendement terugkrijgen. Dus zullen ze uw bedrijf of project ook aanbevelen bij anderen. In hun eigen netwerk zullen zij over uw bedrijf of project vertellen, wat weer gratis reclame oplevert.

Crowdfunding zorgt voor vertrouwen

Omdat anderen uw boodschap overbrengen, wekt dat meer vertrouwen dan wanneer uzelf vertelt hoe geweldig uw bedrijf of project is. En als u alles op alles zet om uw campagnedoelstelling snel te bereiken, groeit ook het vertrouwen bij andere financiers zoals banken en grote investeerders. Zij zullen zien dat er vanuit de markt vertrouwen is en dat maakt de kans van slagen natuurlijk groter.

Crowdfunding is voordeliger dan rente

Wanneer u een krediet zoekt kan het door de rente lijken alsof u voordeliger uit bent bij een bank. Maar niet alleen de rente voor de lening brengt kosten met zich mee. Denk bij uw berekening ook aan de afsluitprovisie die een bank hanteert, en aan de bereidstellingsprovisie en hoge rente op het rekening courant gedeelte. Bereken alles dus voor de gehele looptijd door en staar u niet blind op alleen het rentepercentage. Dan komt u er al snel achter dat crowdfunding ook voordeliger voor u uitpakt.

Crowdfunding advies

Met name de kwalitatieve crowdfundingplatformen bieden vaak ook advies aan. Komt u door de beoordelingsfase heen dan krijgt u ondersteuning van een crowdfundingadviseur die in uw bedrijf of project gelooft. De crowdfunding coach behoedt u voor de veel gemaakte (ondernemers)fouten en begeleidt u in het traject. Zij zijn gedreven en ervaren professionals die u kunnen helpen het meeste uit uw bedrijf of project te halen en verzien u dan ook van tips en regels rondom crowdfunding. Met twee weet u altijd meer dan alleen.

Veel van mijn collega partners bij CM&P hebben ervaring met het opstarten van een crowdfundingcampagne. We hebben daarvoor een gestructureerde werkwijze ontwikkeld.

Allereerst bekijken we of crowdfunding voor uw situatie een alternatief is. En als dit voor u geschikt is, dan helpen wij u om door de beoordelingsfase te komen. Daarbij staat CM&P aan uw zijde tijdens het financieringstraject. Ook na financiering via crowdfunding ondersteunen we u met het realiseren van de plannen middels onze management ondersteuning.

Meer weten: Vraag een adviesgesprek aan of lees verder over: Wat is crowdfunding?

Over de auteur

drs. ing. Bart Lemmen RAB

Bart Lemmen is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail Bart.