Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tandtechnisch Laboratorium Klaassen: bedrijfsoverdracht van vader naar zoon

Deel deze pagina

14 januari 2019



Zijn zoon Frank (33) had al op jonge leeftijd belangstelling voor het vak. Wim Klaassen (60) kreeg vaker de vraag om zijn bedrijf te verkopen, maar hij wilde het graag in de familie houden. Een bezoek van vader en zoon aan een netwerkbeurs resulteerde in een goed gesprek met Waldy van de Walle van Claassen, Moolenbeek & Partners. Met een geruisloze bedrijfsovername per 1 januari 2018 tot gevolg.

Niet eeuwig alles blijven doen

“We hebben een prachtbedrijf, Tandtechnisch Laboratorium Klaassen”, vertelt Wim Klaassen. “Gezond en groeiend. In 2000 heb ik het zelf overgenomen van mijn vorige baas. Toen werkten er 7 mensen en nu 19. We zijn dus sterk gegroeid in die 18 jaar. Maar je kunt niet eeuwig alles blijven doen. Daar was ik me van bewust. Je moet ergens beginnen. Ik heb 4 kinderen, waarvan er naast Frank nog 2 in de zaak werken. Mijn zoon Frank werkt er vanaf 2002 als tandtechnicus en toonde in 2016 interesse om het bedrijf over te nemen.” In november 2016 bezochten Wim en Frank samen de netwerkbeurs Contacta. Een praatje met Waldy van de Walle over de mogelijke bedrijfsovername tussen vader en zoon leidde tot een afspraak om de mogelijkheden op een rij te zetten.

Onafhankelijk advies

Wim en Frank spraken al een tijd over een bedrijfsovername, maar concreet werd het niet. Wim: “Van tevoren hadden we al regelmatig samen om tafel gezeten. Maar het was zo lastig om waarde aan het bedrijf te koppelen. Wat is de waarde van een bedrijf? Het bleek dat we allebei anders dachten over de waardebepaling van de onderneming. Ik vind dat niet alleen de apparatuur, maar ook de klanten een waarde vertegenwoordigen. Frank keek daar anders naar. Het leek ons daarom beter om een onafhankelijk bureau in te schakelen.”

Deskundige specialist

Er volgde een eerste gesprek met Waldy. Als onafhankelijk specialist zou hij de bedrijfsovername kunnen begeleiden. Het eerste gesprek gaf een goed gevoel, vertelt Wim. Zijn ervaring en het gesprek wat hij voerde, gaf ons inzicht dat hij deskundig was. Waldy is in dezelfde regio gevestigd en dat voelde goed. Al in het eerste gesprek gaf Waldy aan dat de kosten voor de begeleiding afhankelijk zouden zijn hoeveel uur hij erin zou stoppen. De kosten die door CM&P zijn gemaakt, hebben Frank en ik gedeeld.”

Waardevol rapport waardebepaling

Om tot een waardebepaling van ons bedrijf te komen, verzamelde Waldy heel veel informatie. Waldy onderzocht de landelijke en economische ontwikkelingen. Verder heeft hij de jaarcijfers van 3 jaar bekeken. Ook heeft hij gekeken naar de vestigingslocatie en het gebied waarin het tandtechnisch laboratorium werkzaam is. “Het resultaat was een erg knap rapport”, vertelt Wim. “Door een goede opbouw van het document kregen we inzicht hoe de waarde van het bedrijf is opgebouwd. Dit middels een tweede persoonlijke gesprek. Waldy kijkt heel anders naar een bedrijf. Ook naar de toekomst. Wij hebben een uniek bedrijf, we zijn het grootste tandtechnisch laboratorium in Zeeland. Het is een grote speler richting tandartsen. Waldy heeft zich heel goed ingeleefd in onze branche en voor deze bedrijfsovername heel goed onderzoek gedaan. En dat bleek wel toen hij opvallende nieuwe input creëerde.”

Onafhankelijk adviseur

Het gevoel van Wim kwam uit, dat óók de klantenportefeuille een belangrijke waarde vertegenwoordigen. “Je kunt op internet veel opzoeken, maar het is prettig dat een onafhankelijk adviseur meekijkt. En ik had natuurlijk in 2000 ook het bedrijf overgenomen. Toen zijn we er met 2 boekhouders uitgekomen. Frank en ik reden naar huis en we hebben het onderwerp even laten rusten. Ik wist dat Frank zijn bedenkingen had bij de waardebepaling. Een paar maanden later, trok Frank aan de bel. Hij was er klaar voor om toch het gesprek nog eens aan te gaan. We zijn er goed voor gaan zitten en we zijn samen tot een bedrag gekomen voor de bedrijfsovername.”

Advies bij bedrijfsovername: begin op tijd met onderzoek

Zelf onderzoek doen, dat is het advies van Wim. “Probeer allebei gedegen kennis te verkrijgen hoe zo’n bedrijfsovername in elkaar zit. Maakt niet uit of het om familie gaat, of anderen die een bedrijf overnemen. Doe zelf onderzoek en begin er vroeg mee. Hoe ga je zoiets in het vat gieten? Wat is een bepaalde waarde? Hier kun je zeker 5 tot 10 jaar op voorhand mee beginnen. Dan weet je zelf waar je het over hebt.”

Na bedrijfswaardering, ander probleem: de bank

Frank wilde geld lenen, maar de banken doen ontzettend moeilijk. Ik moest wel borg staan voor de lening, anders ging het niet door. Toch jammer dat je in 18 jaar zoveel positiefs hebt opgebouwd, dat er dan nog zo moeilijk wordt gedaan. Uiteindelijk is het allemaal opgelost en kijken we naar de toekomst. Wim: “We werken prettig samen. We delen alles en vullen elkaar ook echt aan. Eerst werkte Frank bij mij en ik nu bij hem. En dat voelt beiden goed. Fijn dat ik de stap nu al heb gezet. Ik ben nu nog goed gezond, dus kan ik nog lekker wat jaartjes meedraaien in het bedrijf.”

Meer informatie

Wil jij meer weten over de mogelijkheid van begeleiding bij uw bedrijfsovername? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Over de auteur

Waldy van de Walle MSc RAB FJ / BV


Waldy van de Walle is zeer ervaren in financieringen. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met Waldy van de Walle op via  06 – 30 41 56 41 of mail.