< p>

Alternatieve financiering – Kredietunie - Claassen, Moolenbeek en Partners

Alternatieve financiering – Kredietunie

Deel deze pagina

14 oktober 2014Naast bancaire financieringen kennen we tegenwoordig meerdere vormen van financieringen. De meeste kennen crowdfunding wel als alternatieve financiering. Maar zo kennen we sinds kort ook financieringen van kredietunies.

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die aan andere ondernemers geld lenen. Momenteel hebben twee kredietunies een vergunning gekregen van de AFM om daadwerkelijk lening te verstrekken. Maar er lopen steeds meer initiatieven om meerdere kredietunies op te richten.

Eerste financiering via een kredietunie is wel al een feit

Kredietunie Brabant heeft de primeur van de eerste lening. Het gaat om een financiering van € 100.000,– ter uitbreiding van de onderneming. Uit de casus blijkt dat de ondernemer niet bij zijn eigen bank terecht kon. Het argument was dat zijn financiering commercieel niet aantrekkelijk genoeg was.

Wordt een coöperatieve Kredietunie het alternatief voor een bank

Iedereen weet dat het de laatste jaren steeds lastigere wordt om het MKB via de bank te laten financieren. Het gaat dan vooral om leningen tot € 250.000,–. Het blijkt dat de banken sinds de crisisjaren zo’n 4% minder zijn gaan uitlenen. Een deel zal liggen aan de crisis, een deel zal ook liggen aan de strengere eisen van Basel III. Maar ook een deel kan toegewezen worden aan de commerciële activiteiten van de bank. En het MKB voelt dit het meeste. Immers aan het MKB werden zo’n 14% minder kredieten verstrekt.

Waren er vroegen dan geen coöperatieve Kredietunies

Zeker wel. Immers in 1864 stichtte Friedrich Wilhelm Raiffeisen de boerenleenbank. Dat deed hij om de armoede onder de boerenbevolking als gevolg van de terugbetaling van geld aan woekeraars te gaan verlichten. Hij verzamelde spaargelden van de inwoners van het platteland om vanuit die spaargelden de boeren van kredieten te voorzien.

Vandaag de dag is het iets ingewikkelder om een coöperatieve kredietunie op te richten. Immers moeten de coöperatieven zo’n beetje aan dezelfde voorwaarden voldoen als een bank. De politiek ziet dit in en helpt waar nodig. Zo wil het CDA bijvoorbeeld dat het oprichten van een kredietunie eenvoudiger wordt gemaakt.

Nieuwe kredietunies in oprichting

Het blijkt dat er steeds meer initiatieven worden ontwikkeld voor het oprichten van coöperatieve kredietbanken. Zo is Claassen, Moolenbeek & Partners betrokken geweest bij het oprichten van de kredietunie in Noord Limburg. En ook bij vele andere initiatieven van kredietunies wordt de expertise van Claassen, Moolenbeek & Partners gebruikt.

Heeft u financieringswensen

Claassen, Moolenbeek & Partners is al meer dan 30 jaar de partner van het MKB voor financieringen en strategie. Met meer dan 100 partners verdeeld over 30 kantoren door heel Nederland. Dicht bij de MKB ondernemer. Heeft u vragen over uw financieringen. Wilt u meer weten over financieringen. Neem dan contact op met een van onze kantoren. Klik 
hier 
voor een kantoor bij u in de buurt.