Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Welke financieringsvormen zijn er?

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
27 maart 2018

Welke financieringsvorm past bij u

Uit de financieringsmonitor van oktober 2017 blijkt dat het verkrijgen van bedrijfsfinanciering nog altijd een probleem vormt. Dit geldt dan voornamelijk voor de kleinere MKB ondernemer. Een kant-en-klare oplossing is er niet. Maar er is wel een goed begin. Namelijk bepalen welke financieringsvorm in uw specifieke situatie het beste past. Zo jaagt u niet bij voorbaat al ergens achteraan dat toch niets gaat opleveren.

Financiering MKB

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken pleegt Panteia onderzoek naar het (externe) de status van financieringen in het MKB. Bevindingen worden gerapporteerd in de Financieringsmonitor. Het rapport uit oktober 2017 laat zien dat in het afgelopen jaar bijna 30% van de MKB bedrijven in Nederland de mogelijkheid van externe financiering heeft onderzocht. In het kleinbedrijf werd 24% van de financieringsaanvragen afgewezen. In het middenbedrijf stond dat percentage een stuk gunstiger met 8%. Maar financieringsaanvragen door het microbedrijf (2 tot 9 werknemers) werden verreweg het meest afgewezen, met 34%.

Het is een inkoppertje, maar een te hoog risico voor de financier is de meest genoemde reden dat een financieringsaanvraag wordt afgewezen. Ook bij een ongunstige verhouding van het eigen vermogen in verhouding tot het totaal vermogen (de zogenaamde solvabiliteit), wordt het risico door de financier als te hoog ingeschat. Of een financier heeft gewoonweg niet voldoende interesse om ‘mee te doen’.

bron: Panteia

Financiering door eigen vermogen of vreemd vermogen

Financiering kan onder andere plaatsvinden uit eigen vermogen, of door het aantrekken van vreemd vermogen. We leggen het verschil kort uit:

Financiering eigen vermogen

Bij financiering door middel van eigen vermogen kunt u denken aan spaargeld dat u kunt aanwenden om te investeren in uw onderneming. Maar ook kunt u bijvoorbeeld aandelen gaan uitgeven. De aandeelhouders worden dan mede-eigenaar van uw onderneming. Dit gaat veelal om familie en vrienden, private equity zoals (de steeds bekender wordende) business angels, participatiemaatschappijen, etc.

financiering vreemd vermogen

Bij financiering door middel van vreemd vermogen gaat u op zoek naar externe financiers. Het kan dan gaan om kort vreemd vermogen, wat u doorgaans binnen 1 jaar weer heeft afbetaald, veelal aangewend voor de investering in werkkapitaal (debiteuren, voorraad, e.d.). Of het kan gaan om lang vreemd vermogen. Hierbij is de looptijd van de lening langer dan 1 jaar en dit wordt vaak gebruikt voor groei en/of de aanschaf van bedrijfsmiddelen (zoals machines om te kunnen produceren of vastgoed/huisvesting van uw bedrijf). Bij vreemd vermogen kunt u bijvoorbeeld denken aan de bank, factoring, crowdfunding en kredietunies. Belangrijk is om te zoeken naar een goede balans tussen eigen en vreemd vermogen, om op die wijze de hefboomwerking van vreemd vermogen zo optimaal mogelijk te benutten.

Financieringsplan

Voor u met een onderbouwd financieringsplan richting potentiële investeerders of kredietverstrekkers stapt, is het goed om na te gaan welke financieringsvorm het beste bij u en uw doel past. Dit bepaalt u aan de hand van een aantal criteria, waarmee u de grote groep mogelijkheden terugbrengt naar de vormen die het meeste kans bieden.

Hoeveel geld heeft u nodig?

Het zal niet vaak voorkomen dat u voor een lening van 1 miljoen naar uw vrienden of familie kunt stappen. Het bedrag dat u nodig heeft is een eerste stap in het verkleinen van de groep aanbieders. Globaal genomen kunt u het als volgt zien:

 • Vaak kunnen uw vrienden of familie, de bank, microkredietverstrekkers, factoringmaatschappijen en onlinekredietverstrekkers u helpen aan krediet tot € 50.000;
 • Onder andere de bank, crowdfundingcampagnes, kredietunies, business angels en regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen u vaak helpen aan krediet van € 50.000 tot € 1.000.000;
 • Boven de € 1.000.000 komt u vaak uit bij een Venture Capital fonds, Private Debt fonds, participatiemaatschappij en/of MKB-beurs NPEX.

Je kunt natuurlijk ook voor stapelfinancieringen gaan.

Waarom bent u op zoek naar financiering?

Ook het doel waarvoor u financiering zoekt kan u vaak al een bepaalde richting op sturen:

 • Voor financiering van werkkapitaal (debiteuren, voorraad, e.d.) kunt u veelal terecht bij een bank, kredietunie, crowdfunding platformen, onlinekredietverstrekker of bijvoorbeeld Qredits;
 • Voor financiering van bedrijfsmiddelen kunt u vaak het beste terecht bij banken, leasingmaatschappijen, crowdfunding platformen, Qredits of bijvoorbeeld kredietunies;
 • Voor financiering van innovatie en zaken zoals productontwikkeling kunt u terecht bij regionale ontwikkelingsmaatschappijen, investeringsmaatschappijen en diverse subsidie- en/of overheidsregelingen.

Welk risico kleeft er voor de financier aan?

Niet alle financiers accepteren een hoog risico, maar de verschillende type financiers kijken anders  tegen risico aan:

 • Investeerders in crowdfunding, kredietunies, banken en bijvoorbeeld leasing- en factoringmaatschappijen mijden risico’s graag zoveel mogelijk;
 • Familie en vrienden houden de risico’s vaak ook graag beperkt, maar zijn stiekem wel bereid iets meer risico voor u te lopen dan bijvoorbeeld de bank;
 • Voor investeringen met relatief hoog risico kunt u vaak terecht bij business angels, MKB-beurzen, participatiemaatschappijen en bijvoorbeeld regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Welke looptijd heeft de financiering?

Als u alles heeft doorberekend in uw plannen dan weet u ook wat ongeveer de terugverdientijd van de investering of financiële injectie is. En daarmee kunt u een keuze maken uit de looptijd van een lening:

 • Voor financiering met een korte looptijd (bijv. voor werkkapitaal) van maximaal 1 jaar kunt u terecht bij de bank voor een rekening-courant, bij Qredits voor een flexibel krediet, bij factoringmaatschappijen of u kunt gebruik maken van onlinekrediet;
 • Voor een middellange looptijd (bijv. voor bedrijfsmiddelen of verbouwing) van ca. 1 tot 5 jaar kunt u terecht bij de bank, een kredietunie, leasingmaatschappij, vrienden en familie of een private investeringsfonds;
 • Voor financiering met een lange looptijd van meer dan 5 jaar (bijv. voor onroerend goed) kunt u doorgaans terecht bij banken of hypotheekaanbieders.

Vergeet niet dat er vaak ook ondersteunende subsidie- en overheidsregelingen bestaan waar u gebruik van kunt maken. En u kunt ook nog kiezen voor gestapelde financiering. Dit alles samen kan verwarrend en soms ook beangstigend zijn. Want, wat nu als u een verkeerde financieringsvorm kiest en de aanvraag wordt afgewezen?

Meer weten?

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u als geen ander helpen. Samen kunnen we een financieel plan maken waarmee u bij potentiële investeerders een goede eerste indruk maakt, maar ook tijdens uw hele ondernemersavontuur een belangrijke houvast blijft. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij u in de buurt

Bart Lemmen, CM&P Venray

Over de auteur:

Bart Lemmen is zeer ervaren in het vinden van de juiste financiering. Met de juiste partij aan uw zijde vergroot u de kans op het verkrijgen van een financiering en verkleint u een afwijzing significant. Dat kunnen veel van onze klanten beamen. heeft u interesse in wat hij voor u kan betekenen en wilt u een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/bart-lemmen/.