< p>

Zo kun je slim een eigen bedrijf starten! - CMENP

Zo kun je slim een eigen bedrijf starten!

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
9 oktober 2020Een eigen bedrijf starten zonder eigen geld is een sprookje. Altijd heb je wát geld nodig om iets op te starten. Afhankelijk van je bedrijfsidee heb je veel of minder geld nodig. Gaat het om veel geld, dan denk je al snel aan de gang naar de bank of een investeerder. Maar er zijn ook andere manieren om slim met minder middelen een bedrijf op te starten.

In deze moeilijke tijd zou je misschien denken dat het geen zin heeft om een bedrijf te starten. Maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er branches waar nu weinig in te verdienen valt, maar er bieden zich ook kansen aan. In nood bedenken mensen vaak de meest creatieve ideeën. En er zijn veel nieuwe zaken die nu spelen waarop je kunt inspringen.

Maar wat heb ik dan nodig?

Welk bedrag je precies nodig hebt hangt van veel factoren af. Wat je gaat doen, wat je daarvoor nodig hebt, hoe je je dienst of product aan de man gaat brengen en ga zo maar door. Allemaal beslissingen die je opneemt in je plannen en onder de streep een kostenplaatje vormen. Soms heb je een grote investering nodig, om bijvoorbeeld een product te ontwikkelen of omdat je een beginvoorraad van een product moet aanleggen of produceren. En hoewel er vele schrikverhalen rondgaan, met een goede voorbereiding van je plannen en presentatie is het zeker mogelijk om dit soort bedrijfsfinanciering te krijgen. Een bijltje waar wij bij Claassen, Moolenbeek & Partners dagelijks voor onze klanten mee hakken. Voor grote klanten maar ook kleine.

In sommige gevallen kun je ook al een aardig eind komen met andere regelingen en financieringsvormen. Er zijn wellicht zaken waar je in eerste instantie op kunt besparen of wellicht gefaseerd kunt opzetten. En met een beetje slimme aanpak kun je ook al veel gratis publiciteit genereren. Een bedrijf starten zonder geld blijft een utopie, maar ons land biedt veel faciliteiten om als starter een steuntje in de rug te krijgen!

Voordelige regelingen en financiering voor starters!

Hoewel een bedrijf starten zonder geld te investeren dus een sprookje is, kent ons land vandaag de dag vele financieringsvormen die jou zouden kunnen passen. Je hoeft niet perse naar de bank, er is meer mogelijk. Ken jij de volgende regelingen en vormen van financiering bijvoorbeeld al?

Je eigen kringen

Onderzoek eens of er in je eigen omgeving mensen te vinden zijn die willen investeren in je idee. Familie, vrienden, bekenden. Vertel hen wat je van plan bent en hoe je dat wilt aanpakken. Dat kan gewoon tijdens een kop koffie, of misschien op een verjaardag. Dring niet aan, maar doe gewoon jouw verhaal. Vanuit je passie en ambitie. Op deze manier kun je al een aardig zakcentje ophalen.

Crowdfunding

Tegenwoordig kun je relatief eenvoudig je eigen crowdfundingcampagne starten. Hier zijn diverse platformen voor. We raden je aan eerst gedegen onderzoek te doen naar deze platformen om te zien waar jouw idee het beste past. Er zijn platformen die opgericht zijn voor specifieke branches, maar ook algemene platformen. Kijk dus naar waar jij met jouw idee thuis hoort, maar ook zeker naar de bekendheid en reputatie van het platform. Zelf heb ik, Bart Lemmen, hier persoonlijk maar ook als Certified Crowdfunding Advisor ervaring mee. En geloof me; crowdfunding is niet meer weg te denken in het rijtje van financieringsmogelijkheden.

Belastingregelingen

Weet je eigenlijk wel welke regelingen de overheid jou biedt als starter (of ondernemer) zijnde? Het is de moeite waar daar eens in te duiken. Zo kennen we aftrekposten zoals bijvoorbeeld de zelfstandigen- en startersaftrek of MKB-winstvrijstelling. Dit houdt in dat, als je aan de voorwaarden voldoet, je bepaalde (vastgestelde) bedragen mag aftrekken van je winst waardoor je onder de streep minder belasting betaalt. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor de Kleine ondernemersregeling (KOR). Voorheen werd achteraf gekeken of je omzetbelasting kon terugkrijgen middels deze regeling. Vanaf dit jaar (2020) werkt het iets anders en kun je via de KOR een btw-vrijstelling aanvragen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Zo zijn er nog diverse aftrekposten en regelingen van de overheid waar je gebruik van kunt maken.

MKB- of microkrediet

Via microfinancier Qredits kun je ook een zakelijk krediet aanvragen. Het MKB-Krediet geldt voor zakelijke leningen van € 50.000 tot € 250.000 en kent een looptijd van 1 tot 10 jaar. Het Microkrediet is een zakelijke lening tot maximaal en € 50.000 en kent dezelfde looptijd van 1 tot 10 jaar.

(Ontwikkel)subsidies

Voor technische ontwikkeling van producten en/of diensten zijn meerdere subsidie c.q. cofinancieringsmogelijkheden vanuit de overheid mogelijk. Deze mogelijkheden zijn bijvoorbeeld via RVO.nl te bekijken en kunnen voor jou als startende ondernemer gunstig zijn om een eerste stap te nemen. Ook zijn hiervoor loketten bij provincies en/of instanties.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Start je vanuit bijvoorbeeld een uitkeringssituatie? Dan kun je bij je gemeente Bbz aanvragen. Dit kan gaan om een aanvulling van je inkomen tot sociaal minimum of een bedrijfskapitaal/starterskrediet. Er gelden een aantal criteria om hiervoor in aanmerking te komen. Maar er wordt vooral gekeken naar jouw individuele situatie en plannen.

Investeringsfonds

Er zijn in Nederland meerdere investeringsfondsen waar je aan kunt kloppen voor financiering. Een investeringsfonds wordt gevormd door particuliere investeerders, particuliere beleggers of institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Ook hier geldt dat je eerst goed moet uitzoeken waar jij het beste terecht kunt.

En voor alle financieringsaanvragen geldt: hoe beter jij je plannen voorbereidt hoe groter de kans dat het je gegund wordt. Het is dus slim om een professioneel en sluitend ondernemingsplan te maken, met alle facetten die daarin horen. Vergeet ook niet voldoende voorbereiding te steken in je presentatie van de plannen, als dat nodig is. Voorbereiding is 90% van het succes. Er komt als starter niet alleen veel op je af, er is vaak ook veel meer mogelijk dan je denkt. Laat ons helpen om jouw plannen mogelijk te maken. Samen bereiden we alles tot in de puntjes voor, zodat jouw droom werkelijk wordt!

Bart Lemmen, CM&P Venray

Over de auteur

drs. ing. Bart Lemmen RAB

Bart Lemmen is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.