< p>

Gooi het roer om! In je eigen business of via de overnamemarkt -

Gooi het roer om! In je eigen business of via de overnamemarkt

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
7 mei 2020

Overnamemarkt

Door de coronacrisis staat de economie onder een enorme druk. Diverse sectoren zitten met de handen in het haar en vragen zich af of zij het einde van het jaar wel zullen halen. Echter zijn er nog steeds ondernemers die creatieve oplossingen bedenken om toch inkomsten te genereren. En anderzijds zijn er ook bedrijven die nu juist gouden tijden doormaken. In dit artikel behandelen we twee mogelijkheden om deze crisis het hoofd te bieden en om er misschien zelfs beter uit te komen dan voor de crisis: het herinrichten van je business en de overnamemarkt.

Vorm je business (tijdelijk) om

Ga gericht op zoek naar kansen en mogelijkheden om je business anders in te richten. Er zijn natuurlijk beroepen die je gewoonweg niet anders kunt uitvoeren dan voor de opkomst van het coronavirus. De zorg is zo’n voorbeeld. Om te ‘zorgen’ moet je nu eenmaal dicht bij mensen komen. Maar er zijn ook branches waarbij je door middel van het ‘omvormen’ van je bedrijfsactiviteiten toch inkomsten kunt genereren.

Denk aan de vele horeca-initiatieven; restaurants, lunchrooms etc. verzorgen nu afhaal of bezorg mogelijkheden. Voor sommigen een druppel op de gloeiende plaat, maar voor anderen een compleet nieuwe en succesvolle afzetmarkt. Een kapper bijvoorbeeld kan nu natuurlijk geen klanten ontvangen. Maar je kunt wel haarverzorging- en stylingproducten verkopen. En zou het ook niet een idee zijn om online cursussen aan te bieden, tegen een vriendelijk bedrag, waarbij mensen zelf de basis van het knippen of kleuren kunnen leren?

Ga eens helemaal terug naar de basis en bekijk of en hoe je jouw activiteiten ‘corona-proof’ kunt maken. Richt je op online mogelijkheden. Of creëer nieuwe activiteiten, in lijn met je business, die wel doorgang kunnen vinden. Waar is behoefte aan en hoe kun je dit op een veilige en verantwoorde manier aanbieden? Laat je inspireren door anderen ondernemers in andere branches. Of ga gesprekken aan met je leveranciers, andere ondernemers en (potentiele) klanten. Richt je op het positieve en laat je creativiteit vloeien!

Kijk eens rond op de overnamemarkt

Je kunt het ook over een heel andere boeg gooien en je gaan richten op de overnamemarkt. Het is een mooi moment om hier eens onderzoek naar te doen.

Een goede liquiditeit betaalt zich uit

Is je bedrijf voldoende liquide en beschik je over een gezond kapitaal? Dan is nu de beste tijd om je op de overnamemarkt te richten. Er heerst een grote verwachting dat de gemiddelde verkoopprijs van bedrijven de komende tijd gaat dalen. Dit kan gaan om bedrijven die toch al op zoek waren naar een overnamepartner, of om bedrijven die nu noodgedwongen moeten verkopen. Dit biedt kansen, voornamelijk als je in staat bent snel tot een deal te komen.

Pak nu de kans op de overnamemarkt die je niet eerder had

Er komen naar verwachting de komende tijd veel bedrijven op de markt. Dit creëert kansen waar je misschien al eens over gedacht hebt, maar die tot nu toe niet mogelijk waren. Denk eens aan die concurrent die je graag zou willen overnemen. Of het bedrijfspand van de buurman wat nu beschikbaar komt, om zo je capaciteit uit te breiden. Er doen zich nu juist veel kansen voor die er eerder niet waren. En dus is het de moeite waard om hier eens in te duiken.

Een positieve kopersmarkt

In een positieve economie, zoals de afgelopen jaren het geval was, is de overnamemarkt vooral een verkopersmarkt geweest. De vraag was groter dan het aanbod en dat gaf de verkopers de touwtjes in handen. Dit is aan het veranderen. Het aanbod van bedrijven op de markt zal verder toenemen en de gemiddelde prijs zal naar verwachting dalen. Een positieve ontwikkeling dus voor jou als koper.

Natuurlijk maken veel ondernemers zich nu zorgen. Om de gezondheid van jezelf en je dierbaren, om je toekomst als ondernemer. Wij begrijpen dit als geen ander. Zorg er toch voor dat angst niet de overhand gaat nemen. Als je je laat leiden door angst loop je het risico te verstarren en zie je alleen het negatieve. Hierdoor mis je kansen die je juist door deze crisis heen kunnen slepen. Wil jij je gaan richten op de overnamemarkt, hetzij als koper hetzij als verkoper? Neem dan gerust eens contact op! Onze business consultants kunnen je van A tot Z begeleiden bij bedrijfsovername, zodat jij deze crisis het hoofd kunt bieden.

Bart Lemmen, CM&P Venray

Over de auteur

drs. ing. Bart Lemmen RAB

Bart Lemmen is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.