Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Alles wat een business consultant moet weten over business consultancy

Deel deze pagina

15 juni 2021Een business consultant is een allround bedrijfsadviseur. De business consultant adviseert het management over uiteenlopende bedrijfskundige vraagstukken. Wanneer je gespecialiseerd bent in business consultancy kun je ingeschakeld worden voor strategische besluitvorming, maar ook voor specifieke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld ICT, HR of marketing. Hoewel de focus ligt op het geven van advies, zijn business consultants vaak ook betrokken bij de implementatie hiervan.

Waarom business consulting?

Een goede adviseur maakt een bedrijf succesvoller. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan consulting bestaan uit het stroomlijnen van processen door knelpunten te signaleren en hiervoor passende oplossingen te bedenken. De bedrijfsadviseur wordt ook geregeld ingezet bij reorganisaties en bedrijfsovernames. Wat de insteek ook is, vaak krijgt de business consultant te maken met complexe bedrijfskundige kwesties. En dat vraagt om specifieke vaardigheden.

Vaardigheden voor een bedrijfskundig adviseur

De bedrijfsadviseur is breed onderlegd en heeft een goede helikopterview. Dankzij zijn ervaring is een business consultant in staat om snel informatie te duiden en te vertalen naar de opdracht. Goede communicatieve vaardigheden zijn een must, want de consultant heeft een duidelijke rol als sparringpartner. Ook moet hij in staat zijn om zijn adviezen te ‘verkopen’ aan het management en andere stakeholders.

Wat voor opleiding?

Heb je interesse in een opleiding business consultant? Er zijn diverse studies die je kunt volgen, denk bijvoorbeeld aan bedrijfseconomie, commerciële economie en International Business. Hoewel je daarmee een nuttige basis legt, ben je na afstuderen niet ineens een succesvolle consultant. Daarvoor heb je praktijkervaring nodig, maar hoe pak je dat aan?

Zelfstandig business consultant

Een bedrijfsadviseur is vaak ofwel zelfstandig, ofwel verbonden aan een adviesbureau. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wist je dat er ook een derde optie is? Bij Claasen, Moolenbeek & Partners werken zelfstandige business consultants binnen een vertrouwd netwerk van ervaren professionals. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.

Business consultancy bij CM&P

CM&P is een sterk samenwerkingsverband van bedrijfsadviseurs overal in het land. Onze professionele consultants zijn zonder uitzondering zelfstandig, maar profiteren wel van onze naamsbekendheid en merkreputatie. Dat zorgt voor een doorlopende stroom interessante opdrachten op het gebied van:
Bedrijfsstrategie
Bedrijfsfinanciering
Bedrijfsovername

Interne opleiding

Gedreven adviseurs die graag een eigen praktijk willen opbouwen zijn bij CM&P van harte welkom. Tijdens een intern opleidingsprogramma tot business consultant maak je kennis met onze methoden. We delen onze ervaringen zodat jij leert doorgronden wat business consultancy écht inhoudt. Ook als je bij een klant aan de slag bent, kun je rekenen op onze steun, collegialiteit en begeleiding. Je staat er dus nooit alleen voor.

Business consultant salaris

Benieuwd naar het salaris van een business consultant? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven, want dat is sterk afhankelijk van ervaring, aard van de opdracht en je eigen inzet. Het inkomsten niveau varieert daarom in de beginperiode vaak tussen de €50.000 tot €120.000. Bij succesvolle en meer ervaren partners is dat meer.

Business consultant vacature

Heb je interesse om aan de slag te gaan als professionele consultant? Wil je zelfstandig zijn, maar wel verzekerd zijn van een kwalitatieve opleiding en collegiale begeleiding bij ieder project? Bekijk dan onze business consultant vacature en ontdek de mogelijkheden die CM&P biedt.