Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Bedrijfsovername van 2 IT-bedrijven

Deel deze pagina
Geschreven door: Ruud Huising
6 december 2022

Bedrijfsovername van IT-bedrijven

Soms krijgt een onderneming een mogelijkheid die het niet kan laten schieten. Bijvoorbeeld een mooie kans om te groeien en verder uit te breiden. Een mooi voorbeeld is deze casus van partner Ruud Huising.

Voor een IT-bedrijf met meer dan 40 medewerkers heeft Ruud, naast een stuk begeleiden van de overnames, een financiering geregeld voor niet één bedrijfsovername, maar voor twee bedrijfsovernames in één keer.

Onderneming met sterke groei

Het IT-bedrijf met een diverse clientèle vertoont al jaren een mooie sterke autonome groei. Toen de ondernemers begin 2022 de mogelijkheid kregen om een bedrijf over te nemen namen ze contact op met Ruud. Dat ze Ruud benaderde is niet vreemd, daar hij in het verleden voor het bedrijf meerdere succesvolle financieringstrajecten heeft afgerond. Daarnaast is hij jaarlijks ook hun sparringpartner voor strategische vraagstukken.

In 2019 heeft Ruud geadviseerd bij een financiering die nodig was voor de inrichting van hun nieuwe huurpand, terwijl hij in 2021 de onderneming heeft geholpen met een financiering voor het uitkopen van een van de aandeelhouders. In beiden gevallen is er toen een financiering via de huisbankier geregeld. Daarnaast heeft Ruud de onderneming ook geholpen met de transitie van een VOF-structuur naar een BV. Kortom een klant die de volle expertise van onze organisatie en specifiek van Ruud goed benut.

Mogelijkheid voor tweede overname

Terwijl Ruud bezig was met de financiering voor de bedrijfsovername kregen de ondernemers de mogelijkheid om nog een andere IT-onderneming over te nemen. Dit was een vergelijkbare IT-onderneming die mooi aansloot bij de werkzaamheden van het bedrijf. Ruud was al in gesprek met de huisbankier over de financiering van de eerdergenoemde overname. Zodoende kon hij snel schakelen en kwam ook de financiering voor de tweede overname ter sprake.

Optimale financiering

Na het uitkopen van de aandeelhouder in 2021 stelden de ondernemers aan hun huisbankier de volgende vraag: “Stel, we willen uitbreiden met een overname in de toekomst, wat zijn dan de mogelijkheden?”. De financieringsverstrekker beantwoordde deze vraag met verschillende ratio’s.

Hierbij kan gedacht worden aan voldoende werkkapitaal, de verhouding tussen de totale uitstaande leningen en de EBITDA en de verhouding tussen de totale aflossingsverplichtingen samen met de renteverplichtingen en de EBITDA. Deze ratio’s zijn getoetst aan de huidige situatie van de onderneming. Door goed in contact te staan met de financier (tijdig aangeven van de toekomstplannen), goed ondernemerschap en een goede begeleiding vanuit Ruud is de financiering geregeld. De financiering is gedeeltelijk blanco (zonder dekking) verstrekt en voor het andere gedeelte is gebruik gemaakt van het borgstellingskrediet van het RVO.

Wil je jouw onderneming uitbreiden of verkopen?

Zoek je een betrouwbare overname adviseur die je kan bijstaan bij een uitbreiding van jouw onderneming? Of wil je advies over de verkoop van jouw bedrijf? Neem dan snel contact op met de partners van Claassen Moolenbeek & Partners!

Ruud Huising MBA

Over de auteur

Ruud Huising MBA RAB

Door zijn SPD en accountancy opleidingen, internationale MBA opleiding en zijn continue drive naar leren weet hij ondernemingsstrategieën te vertalen naar een beheerste en succesvolle implementatie. Administratief is hij goed onderlegd. Financieel is hij een kei.

Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend advies gesprek? Neem dan contact met hem op via 06 – 48 15 16 20 of mail naar ruudhuising@cmenp.nl.