Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Herfinanciering

Herfinanciering

Ben je een ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk (meerdere) zakelijke leningen afgesloten. Dit kunnen leningen met ongunstige voorwaarden zijn. Denk aan een lening met een hoge rente of een korte doorlooptijd. Het kan dan winstgevend zijn om een nieuwe lening, met betere voorwaarden, af te sluiten. Het kapitaal van deze nieuwe lening gebruik je om de oude leningen af te betalen. Dit proces noemt men herfinanciering.

Wat betekent herfinanciering?

Een herfinanciering noemt men vaak in de volksmond “een lening oversluiten”. Het werkwoord herfinancieren betekent de letterlijk interpretatie van het woord. Je vervangt een bestaande financiering door een nieuwe financiering. In de meeste gevallen is het resultaat dat een lopende lening wordt vervangen door een nieuwe lening.

Dit doe je omdat je bij de nieuwe lening betere voorwaarden kunt krijgen. Een herfinanciering is vaak aantrekkelijk voor ondernemingen en bedrijven. Ook voor vastgoedbeleggers kan een herfinanciering erg interessant zijn. Bij een herfinanciering van vastgoed kan je de overwaarde van het beleggingspand opnieuw investeren, bijvoorbeeld in een ander pand.

 

Hoe werkt een herfinanciering?

Bij een herfinanciering neem je de huidige financieringsstructuur onder de loep. Je kijkt naar de lopende leningen en onder welke voorwaarden deze zijn afgesloten.

Een van de factoren die de voorwaarden voor een lening sterk beïnvloed is de rentevoet. De hoogte van de rentevoet fluctueert, het ene moment is deze hoog en het andere moment is deze laag. Als er sprake is van een lage rentevoet dan zijn ook de rentetarieven laag. Is je huidige lening afgesloten in een periode met een hoge rentevoet, dan betaal je waarschijnlijk een hoog rentepercentage.

Je kan deze lening dan herfinancieren. Je sluit dan een nieuwe lening af, onder gunstigere voorwaarden, om de oude leningen af te betalen. Zodoende betaal je met je nieuwe lening minder rente.

De looptijd van een lening kan een andere reden zijn voor een herfinanciering. De periodieke aflossingen zijn bij een kortlopende lening hoger dan bij een lening met een lange looptijd. Indien de mogelijkheid bestaat om de looptijd van een lening te verlengen, dan kan het bedrag dat je periodiek moet aflossen lager worden. Het rente bedrag blijft hetzelfde, maar door de langere looptijd is het bedrag dat je per aflossing betaalt lager.

 

Herfinanciering bij een kredietbank

Je kan via een bank een herfinanciering aanvragen. Indien goedgekeurd, krijg je een lening van de bank. Met deze lening zal de bank in één keer al je schulden aflossen. Voor het bedrag aan schulden heb je vervolgens één lening, bij één bank voor één vast rentepercentage.

Deze vorm van herfinanciering geeft vooral overzicht. Je krijgt inzicht in wanneer de totale schulden zijn afgelost, wat het maandelijkse bedrag is wat je moet aflossen en wat de duur is van de lening.

 

Werkkapitaal herfinancieren

Als ondernemer is het interessant om te kijken of het mogelijk is om je werkkapitaal te herfinancieren. Een herfinanciering van het werkkapitaal kan verschillende voordelen hebben. Denk aan afgesloten kredieten die je voordeliger kan financieren dankzij een lager rentepercentage.

Het bedrag dat je bespaart kan je inzetten om je onderneming verder te laten groeien. Bij een fusie of bedrijfsovername van óf door een andere onderneming kan een herfinanciering interessant zijn. De mogelijkheid bestaat dat je betere betalingscondities krijgt.

 

Herfinanciering van vastgoed

Bij vastgoed werkt een herfinanciering iets anders. Je kan, zodra er sprake is van overwaarde, op je pand een mogelijkheid tot herfinanciering onderzoeken. Je dient eerst te bepalen wat de waarde is van het pand in verhuurde staat. Dit kan je laten taxateren door een taxateur die is goedgekeurd door de hypotheekverstrekker.

Zodra de je de waarde weet van het pand in verhuurde staat kan je een herfinanciering aanvragen voor het pand. Let op: je kan een herfinanciering krijgen tot 80% van de waarde. Het bedrag dat overblijft na aftrek van de restschuld kan je gebruiken voor een nieuwe investering.

Voor pandeigenaren is een cash-out herfinanciering soms een aantrekkelijke optie. Dit is een regeling die vooral voor particulieren interessant is. Bij een cash-out herfinanciering vervang je een lopende hypotheek voor een nieuwe grotere lening. Het nieuwe kapitaal geeft de mogelijkheid om het pand te verbouwen.

 

Herfinanciering doormiddel van Private-equity

Voor bedrijven die een herfinanciering zoeken kan een private-equity partij een oplossing bieden. Private equity zijn private investeerders die investering willen doen in ruil voor een aandelenbelang en/of zeggenschap. Een herfinanciering via een private-equity partij heeft voordelen: je hebt vaak geen rentekosten, toegang tot aanvullend kapitaal en private-equity partijen beschikken vaak over veel kennis.

Er zijn echter nadelen: je verliest een deel van de zeggenschap. Daarnaast is de kans aanwezig dat zodra een bedrijf winstgevend is de private equity partij zijn aandelen zal gaan verkopen.

 

Andere vormen van herfinanciering

Wanneer een organisatie schulden heeft dan kan deze geld lenen om deze af te lossen. Een optie is dan om via een herfinanciering de huidige schulden lager te krijgen. Er zijn ook andere opties, denk aan een WHOA-traject.

Een kleine zijstap van herfinanciering is factoring. Bij factoring verkoop je je facturen aan een zogenoemde factoringmaatschappij. In ruil voor een percentage van de totale factuur, betaalt de maatschappij (een deel van) de factuur.

 

Kortom: waarom een herfinanciering?

Een herfinanciering sluit je af omdat je de condities en voorwaarden van een huidige lening kunt verbeteren met een nieuwe lening. Gunstigere voorwaarden zijn bijvoorbeeld een lagere rente of een verandering van doorlooptijd. Een herfinanciering kan ook zorgen voor meer overzicht.

Door meer leningen bij een partij of bank neer te leggen kan je een duidelijker beeld krijgen van je openstaande schulden. De meest voorkomende reden om een herfinanciering te overwegen is omdat je geld kan besparen. Dit kapitaal kan je inzetten in de groei en ontwikkeling van je bedrijf.

 

Advies over herfinanciering? CM&P helpt!

Wil je meer informatie over een herfinanciering of andere vormen van bedrijfsfinanciering? Neem dan snel contact op met een van onze partners!

Hulp nodig?

Maak je dromen waar, middels een gedegen plan. Dé basis voor je succes
Of heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Gratis adviesgesprek

Maak gebruik van een gratis advies / kennismakingsgesprek. Ontdek hoe ook u succesvol(ler) kunt ondernemen….

Overname adviseur