Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

10 tips om je cashflow te verbeteren

Deel deze pagina
Geschreven door: Richard Boonman MBA
22 februari 2024

Cashflow

Als ondernemer is het essentieel om de liquiditeit van je bedrijf goed te beheren. Simpel gezegd: zorg voor een gezonde cashflow. Veel ondernemers richten zich voornamelijk op hun product en vergeten vaak de financiële zaken. Dit kan leiden tot problemen, zoals leveranciers die minder coulant worden vanwege late betalingen.

Wat is cashflow?

Cashflow, ook wel kasstroom genoemd, is het verschil tussen inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Het gaat verder dan alleen winst; zelfs winstgevende bedrijven kunnen te maken krijgen met liquiditeitsproblemen, vooral als veel geld vastzit in debiteuren en voorraden. Dit is een veelvoorkomend probleem bij bedrijven die snel groeien.

10 praktische cashflow-tips

Tip 1: Maak een CASHFLOW STATEMENT

Stel een gedetailleerde liquiditeitsbegroting op. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je saldoverloop, vooral tijdens periodes zoals vakanties waarin betalingen vaak vertraagd worden.

Tip 2: Check de kredietwaardigheid van je klanten

Weet met wie je zaken doet. Wil je van tevoren weten of je facturen betaald worden, check dan de kredietwaardigheid. Om helemaal zeker te zijn kan je ook denken aan kredietverzekering.

Tip 3: Sluit betalingscondities af

Spreek heldere betalingscondities af: Werk je met een vooruitbetaling of betaling binnen 8 dagen met het geven van een korting op de koopprijs van je product? Zit je op de standaard 30 dagen of kan je overeenkomen dat je het bedrag incasseert?

Tip 4: Factureer snel

Factureer snel. Dagelijkse facturering maakt dat je gemiddeld 2 weken eerder je geld binnen hebt dan bij facturering 1 maal per maand.

Tip 5: Optimaliseer je betalingsherinneringen

Zorg dat je een goed systeem hebt van verzending van betalingsherinneringen: Eerste herinnering, tweede herinnering en als het echt nodig is de vordering laten incasseren. In de praktijk verslapt dit bij veel bedrijven vaak ook onder de commerciële druk om klanten niet te willen irriteren.

Tip 6: Verbeter je voorraadbeheer

Voorraadbeheer is een belangrijke knop om aan te draaien. Kan je de inkoop doen op basis van de bestelling van de klant, of moet je een breed assortiment op voorraad hebben om direct te kunnen leveren? En juist ook voor productiebedrijven: Hoeveel ruw materiaal en onderhanden werk voorraad heb je nodig om probleemloos te kunnen produceren?

Tip 7: Betaal niet te snel

Manage je crediteuren: Betaal ze op de laatste dag van de betaaltermijn en als je krap zit qua liquiditeiten, overleg dan tijdig met je belangrijkste leverancier(s) om tijdelijk later te mogen betalen. Als je zelf het initiatief neemt heeft de leverancier hier meestal geen problemen mee.

Tip 8.  Overweeg bankfinanciering of factoring

Wil je graag investeren in groei, of heb je juist behoefte aan liquiditeit als gevolg van groei? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een bankfinanciering of factoring.

Tip 9. Zorg voor voldoende cash op rekening courant

Als er genoeg saldo op je rekening courant is, lijkt het handig een investering hieruit te betalen. Betaal echter niet standaard uit je rekening courant. Dit is natuurlijk prima als er meer dan voldoende liquiditeit is, maar besef dat het geld dat je hiervoor gebruikt vast zit.

Tip 10. Wees transparant over je cashflow

Als je voorziet dat de cashflow onvoldoende zal zijn om aan al je betalingsverplichtingen te voldoen, overleg dan tijdig met je financiers. Door een heldere presentatie te geven en daarin duidelijk te maken dat je bedrijf een gezond perspectief heeft, zal een financier sneller bereid zijn te helpen door (tijdelijk) bij te financieren of de aflossingen op te schorten.

Hulp nodig?

Als je denkt; “Dit gaat me allemaal erg veel tijd kosten en ik wil vooral ondernemen”, overleg dan eens met 1 van de adviseurs van Claassen, Moolenbeek & Partners. Zij helpen je de tips om te zetten in concrete acties.

Over de auteur(s)

Een gezonde cashflow

Richard Boonman MBA

Richard Boonman MBA is partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners en heeft ruime ervaring in het adviseren van (transport-)bedrijven rond ondernemingsvraagstukken: Strategievorming, begeleiding bij koop en verkoop van bedrijven en financiering.

Je kan Richard bereiken via mail of 06 12 02 14 98