< p>

Lees onze 10 tips over hoe je je cashflow kunt verbeteren of behouden.

10 tips om je cashflow te verbeteren

Deel deze pagina
Geschreven door: Richard Boonman MBA
22 februari 2018

cashflow

Als je als ondernemer je plannen waar wilt maken is het belangrijk de liquiditeit van je bedrijf goed te regelen. Anders gezegd: Zorg ervoor dat je een goede cashflow hebt. Veel ondernemers zijn vooral druk met het product dat geleverd moet worden aan hun klanten: Nieuwe grondstoffen inkopen, bewerken en afleveren aan de klant. Ze richten zich op het ondernemen en “vergeten” de financiële zaken. Totdat de leverancier opeens niet meer zo vriendelijk is, omdat er te laat betaald wordt.

De betekenis van cashflow

Wat is een cashflow precies? De eerste en logische definitie van cashflow is geldstroom of kasstroom. Wij spreken over de cashflow als het verschil tussen inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Dit gaat verder dan de winst die je met je bedrijf maakt, al zorgt winst meestal voor een ruimere cashflow. Helaas komen wij regelmatig ondernemers tegen die problemen met hun liquiditeit hebben. Dit speelt vooral bij bedrijven waar het minder goed gaat én bij bedrijven die snel groeien: Ondanks de groei en de mooie winsten, kan de liquiditeit een probleem zijn, omdat er veel geld vast komt te zitten in debiteuren en voorraden. Herkenbaar?

10 praktische cashflow-tips

Tip 1: Maak een CASHFLOW STATEMENTcashflow

Zorg dat je een goede voorspelling maakt van je cashflow-verloop. Een liquiditeitsbegroting kan hier enorm bij helpen. Dit geeft je bijvoorbeeld zicht op je saldoverloop tijdens en na een vakantieperiode. Klassiek is bijvoorbeeld dat de betaling van facturen door bedrijven vertraagt in mei, omdat dan vakantiegeld betaald moet worden.

Tip 2: Check de kredietwaardigheid van je klanten

Weet met wie je zaken doet. Wil je van tevoren weten of je facturen betaald worden, check dan de kredietwaardigheid. Om helemaal zeker te zijn kan je ook denken aan kredietverzekering.

Tip 3: Sluit betalingscondities af

Spreek heldere betalingscondities af: Werk je met een vooruitbetaling of betaling binnen 8 dagen met het geven van een korting op de koopprijs van je product? Zit je op de standaard 30 dagen of kan je overeenkomen dat je het bedrag incasseert?

Tip 4: Factureer snel

Factureer snel. Dagelijkse facturering maakt dat je gemiddeld 2 weken eerder je geld binnen hebt dan bij facturering 1 maal per maand.

Tip 5: Optimaliseer je betalingsherinneringen

Zorg dat je een goed systeem hebt van verzending van betalingsherinneringen: Eerste herinnering, tweede herinnering en als het echt nodig is de vordering laten incasseren. In de praktijk verslapt dit bij veel bedrijven vaak ook onder de commerciële druk om klanten niet te willen irriteren.

Tip 6: Verbeter je voorraadbeheer

Voorraadbeheer is een belangrijke knop om aan te draaien. Kan je de inkoop doen op basis van de bestelling van de klant, of moet je een breed assortiment op voorraad hebben om direct te kunnen leveren? En juist ook voor productiebedrijven: Hoeveel ruw materiaal en onderhanden werk voorraad heb je nodig om probleemloos te kunnen produceren?

Tip 7: Betaal niet te snel

Manage je crediteuren: Betaal ze op de laatste dag van de betaaltermijn en als je krap zit qua liquiditeiten, overleg dan tijdig met je belangrijkste leverancier(s) om tijdelijk later te mogen betalen. Als je zelf het initiatief neemt heeft de leverancier hier meestal geen problemen mee.

Tip 8.  Overweeg bankfinanciering of factoring

Wil je graag investeren in groei, of heb je juist behoefte aan liquiditeit als gevolg van groei? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een bankfinanciering of factoring.

Tip 9. Zorg voor voldoende cash op rekening courant

Als er genoeg saldo op je rekening courant is, lijkt het handig een investering hieruit te betalen. Betaal echter niet standaard uit je rekening courant. Dit is natuurlijk prima als er meer dan voldoende liquiditeit is, maar besef dat het geld dat je hiervoor gebruikt vast zit.

Tip 10. Wees transparant over je cashflow

Als je voorziet dat de cashflow onvoldoende zal zijn om aan al je betalingsverplichtingen te voldoen, overleg dan tijdig met je financiers. Door een heldere presentatie te geven en daarin duidelijk te maken dat je bedrijf een gezond perspectief heeft, zal een financier sneller bereid zijn te helpen door (tijdelijk) bij te financieren of de aflossingen op te schorten.

Hulp nodig?

Als je denkt; “Dit gaat me allemaal erg veel tijd kosten en ik wil vooral ondernemen”, overleg dan eens met 1 van de adviseurs van Claassen, Moolenbeek & Partners. Zij helpen je de tips om te zetten in concrete acties.

Een gezonde cashflow

Over de auteur

Richard Boonman MBA is partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners en heeft ruime ervaring in het adviseren van familiebedrijven rond ondernemingsvraagstukken: Strategievorming, begeleiding bij koop en verkoop van bedrijven en financiering.

Je kan hem telefonisch bereiken op 033 – 463 55 08 of mobiel 06 -120 214 98

Hij is ook via mail te bereiken via: richard.boonman@cmenp.nl