< p>

Juist nu op zoek naar bedrijfsfinanciering! - CMENP

Juist nu op zoek naar bedrijfsfinanciering!

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
30 juni 2021De versoepelingen worden nu snel verder doorgevoerd en voorlopig lijkt er rust aan de horizon van de Covid-19 pandemie, in veel landen althans. Deze, voor onze generaties, geheel nieuwe crisis heeft menigeen wel even met de neus op de feiten gedrukt. Er vallen veel lessen te leren. Vooral het omgaan met een situatie die je onverwacht overkomt. Je hebt het er maar mee te doen en te overleven. Creativiteit en ondernemerschap geven dan de doorslag. Maar we krabbelen op! Gesloten en beperkte sectoren mogen weer open, de samenleving komt langzaam weer op gang. Het is triest dat veel bedrijven deze crisis niet overleefd hebben. Maar zij die er nog staan gaan verder en pakken de draad weer op. Dat merken we ook in de wereld van bedrijfsfinanciering. Ondernemers hebben plannen en gaan er weer voor. En daar is werkkapitaal voor nodig.

Niet alleen door de Corona-crisis

Sommige ondernemers hebben door deze crisis het licht gezien en willen veranderingen doorvoeren om toekomstbestendig(er) te ondernemen. Anderen lijken het naar de buitenwereld toe aardig overleefd te hebben, maar hebben al hun reserves erdoor gedraaid. Maar buiten een crisis zoals we nu doorgemaakt hebben, zijn er ook andere factoren waarom (tijdelijk) kapitaal nodig is. Denk maar aan de prijzen van hout en diverse andere (bouw)materialen, die als gevolg van enorme prijsstijgingen de pan uit rijzen. Een bouwbedrijf of producent die dit soort materialen gebruikt, krijgt ineens te maken met snel stijgende inkoopprijzen. Die niet altijd direct makkelijk door te berekenen zijn aan de klant.

Er zijn dus veel redenen waarom een ondernemer op zoek kan gaan naar financiering. Precies weten waarvoor je kapitaal nodig hebt, hoeveel je (onderbouwd) nodig hebt en wat je dat gaat opleveren geven je een belangrijke start in het proces.

Bestaat ‘snel geld ophalen’?

Als echt álles 100% klopt, informatiesystemen actueel zijn en alle ideale omstandigheden bij elkaar komen; ja, dan is snel aan financiering ofwel werkkapitaal komen mogelijk. Maar die gevallen komen wij zelden tegen!

Het versnellen van het reguliere proces staat of valt met diverse factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je realtime inzicht hebt in alle relevante managementinformatie. Ook een groot pluspunt is als jij en je (financieel) adviseur elkaar goed kennen. Deze adviseur kan, rekening houdend met jou en je drijfveren, door een andere bril met je meekijken. Zo komen jullie samen tot bredere inzichten. Daarmee worden risico’s beperkt en kun je kansen optimaal benutten. Ook het laten meekijken en -denken door je team, kan vaak verrassende resultaten opleveren. Daarom is regulier beschikbaar hebben van deze stuurinformatie essentieel om ondernemingsvraagstukken, zoals financiering, gericht op te pakken.

Alles staat of valt met de voorbereiding

Natuurlijk begint alles met een aanleiding, ofwel een doel. Je zet uiteen waar je precies kapitaal voor nodig hebt en hoeveel. Ook bereken je wat dit extra kapitaal je gaat opleveren en hoe lang je erover doet om het terug te betalen. Je gaat onderzoek doen naar de markt, de doelgroep en je concurrenten. Hoe ga jij het in de markt zetten en hoe ga je je onderscheiden?

Of het nu een totaal nieuwe start betreft of niet, je gaat dus een compleet ondernemingsplan maken. Voor jouzelf een belangrijke leidraad, maar zeker zo belangrijk om hiermee potentiële investeerders te overtuigen. Momenteel zijn veel bedrijven op zoek naar een (tijdelijke) financiële impuls. Zorg dus dat je een goede eerste indruk maakt, door te laten zien dat je alle puntjes op de i gezet hebt. Een goede voorbereiding is immers de sleutel tot succes.

Welke vormen van bedrijfsfinanciering zijn er?

Er zijn tegenwoordig diverse manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen. Ook is het zo dat door de negatieve rente die momenteel gerekend wordt, mensen hun vermogen liever investeren dan op de bank zetten. We zetten kort enkele vormen van financiering voor je op een rij.

De bank

Natuurlijk kun je tegenwoordig nog steeds bij de bank terecht voor een financiering. Denk aan de traditionele banklening, een bankgarantie of een hypothecaire lening. Weliswaar zien we steeds meer dat de bancaire richtlijnen financiering via een bank minder aantrekkelijk maakt. Of dat door brancheclassificatie financieringsaanvragen voor bepaalde branches niet in behandeling worden genomen.

Business Angel

Business Angels zijn particuliere investeerders die een deel van hun vermogen graag investeren in het bedrijfsleven. Vaak gaat het om oud-ondernemers en bedragen tussen de € 50.000 en € 750.000. Een bijkomend voordeel is dat zij naast de financiering ook vaak een uitgebreid netwerk met zich meebrengen. Dus geld mét kennis. De match met een business angel, maar ook goede afspraken maken met de investeerder over verantwoording en de rol binnen de onderneming is essentieel.

Crowdfunding

Vandaag de dag kent Nederland een breed scala aan crowdfundingplatformen. Er zijn algemene platformen waar je een crowdfundingcampagne kunt starten, maar ook bijvoorbeeld branche gerelateerde platformen. Voor investeerders vaak aantrekkelijk omdat je voor een relatief laag bedrag kunt instappen. We regelen steeds meer financieringen via deze crowdfundingplatformen en zijn zelf gecertificeerde adviseurs voor CollinCrowd en Geld voor Elkaar.

Factoring

Bij factoring of debiteurenfinanciering schiet een financier, zoals een bank of factoringmaatschappij, je facturen direct voor. Daarmee worden facturen aan betrouwbare klanten dus veel sneller betaald en dat komt ten goede aan je liquiditeit. Uiteraard betaal je hier wel een vergoeding per factuur en/of debiteur voor.

Werkkapitaal financiers

Naast bovenstaande financiers zijn er ook gespecialiseerde financiers die bedragen vanaf € 10.000 tot circa € 350.000 aan werkkapitaal kunnen verschaffen. Veelal zijn dit werkkapitaal leningen met hogere vergoeding maar korte looptijden en kunnen ideaal zijn om een kortlopend cash probleem op te lossen.

Borgstellingskrediet om de gevolgen van Corona op te vangen

We gaan even in het bijzonder in op twee vormen van borgstellingskrediet, die speciaal bedoeld zijn om de gevolgen van Corona te beperken: de KKC en de BMKB-C regeling. Het gaat om krediet waarbij de Nederlandse Staat voor een aanzienlijk deel van het bedrag garant staat.

De twee regelingen in het kort:

KKC

De Klein Krediet Corona regeling geldt voor financieringen van € 10.000 tot € 50.000, en na uitbreiding maximaal € 250.000. Deze regeling ken een vaste looptijd van 5 jaar en een vast rentepercentage van 4 procent. De overheid staat tot 95 procent borg en de eerste 12 maanden hoef je nog niet af te lossen.

BMKB-C

De BMKB-C regeling, ofwel Borgstellingskrediet Corona, geldt voor financieringen van € 10.000 tot € 1.500.000, ongeacht eventuele bestaande financieringen. Deze regeling ken een flexibele looptijd van maximaal 4 jaar. Een indicatie van het rentepercentage krijg je na aanvraag. Voor deze regeling staat de overheid borg tot 75 procent van de lening.

Keuze te over

Natuurlijk kun je nog veel meer kanten op dan alleen bovengenoemde opties. Welke financiering voor jou het beste past, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Afwegingen zijn hoogte van de lening, het doel, de maximale of minimale looptijd, de bijbehorende rente, en ga zo maar door. Samen met je financieel adviseur kun je bekijken welke vorm van financiering het beste past bij jouw bedrijf en jouw plan(nen).

Heb je nog geen bedrijfskundig & financieel adviseur of ben je op zoek naar een adviseur die al (veel) vaker met dit bijltje heeft gehakt? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op! Wij zetten graag al onze kennis en kunde in om samen met jou een passende vorm van financiering te zoeken én aan te vragen.

Bart Lemmen, CM&P Venray

Over de auteur

drs. ing. Bart Lemmen RAB

Bart Lemmen is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.