9 tips om je omzet te verhogen!

Deel deze pagina

2 april 2020Wil je de omzet van je onderneming verhogen? In dit artikel geven we je inzicht hoe je je omzet en omzetgroei kan berekenen, waarom het goed is om ook een omzetprognose te maken, kijken we naar hoe je de omzet laat groeien door middel van een goede strategie en geven we je 9 andere tips om meer omzet te genereren.

Wat is omzet?

Toch maar even de theoretische achtergrond. Om je omzet te laten groeien, moet je eerst weten wat je omzet is.

Omzet is een economische term die het totaal van inkomsten van je bedrijf weergeeft in een bepaalde periode. Dit kan gaan om een maand, kwartaal, jaar, week. Veel bedrijven berekenen zelfs of hun omzet ’s middags verschilt van hun omzet in de ochtend. Om te berekenen hoeveel je omzet is gegroeid, moet je over tenminste 2 perioden weten wat je omzet is.

Hoe maak je een omzetprognose?

Behalve achteraf berekenen hoeveel omzet je hebt behaald, is het ook belangrijk om een omzetprognose te maken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om vooraf in te schatten of je voldoende gaat verdienen of om investeerders te overtuigen waarom je een bepaalde omzet denkt te gaan behalen. Je kunt op 2 manieren je omzetgroei berekenen.

1. Top-down

Via de top-down-methode kijk je eerst naar de totale markt, hoe groot is de potentie daarvan? Een handige manier is om dit via het TAM/SAM/SOM-model te doen.

  1. TAM (Total Available Market); hoe groot is de totale markt van het product. Bijvoorbeeld brood: hoeveel brood wordt er wereldwijd verkocht?
  2. SAM (Serviceable Available Market) = is een percentage van TAM. Hierbij kijk je naar je eigen markt, je type klant en product en je geografisch bereik. Bijvoorbeeld hoeveel mensen in Nederland kopen Glutenvrij brood?
  3. SOM (Serviceable Obtainable Market) = het marktaandeel dat je realistisch gezien kan innemen, gezien de concurrentie op de markt.

In de praktijk blijkt vaak dat je met deze top-down methode het marktaandeel vaak veel te rooskleurig inschat.

2. Bottom-up

De tweede methode is de bottom-up-methode. Hierbij kijk je naar de capaciteit van je onderneming; hoeveel producten kun je produceren, hoeveel uren kan je declareren, hoeveel nieuwe leads/klanten kun je binnenhalen? Oftewel, met volledige inzet, wat is haalbaar voor je bedrijf en hoeveel omzet kan je genereren?

Een omzet prognose is natuurlijk nooit 100% accuraat. Door deze twee methodes te combineren en goed naar de markt en je te capaciteit kijken kan je al een zeer gedegen prognose maken. Houdt daarnaast ook rekening met een aanloopperiode waarin vaak minder wordt verdiend. Denk aan seizoensinvloeden en andere invloeden op de branche waarin je werkzaam bent. Vergelijk je omzetprognose met de omzetcijfers van je concurrentie.

Hoe verhoog je de omzet?

Oké, je weet nu wat omzet is en hoe je een prognose maakt. Nu moet je het ook nog zien te halen. Hoe doe je dat? Je hebt vast wel eens gehoord van de Ansoff matrix. Deze matrix wordt gebruikt om te bepalen op welke manier je een onderneming kan laten groeien. Het helpt ondernemers bij het kiezen van de juiste verkoopstrategie.

ansoffmatrix tbv omzetverhoging

1. Marktpenetratie

Een algemene benchmark is dat minimaal 25% van je omzet afkomstig zou moeten zijn van nieuwe klanten. Dit kun je realiseren door met jouw bestaande producten of diensten je bestaande markt te penetreren (groter marktaandeel verkrijgen). Bedenk een goede strategie hoe je bij een prospect aan tafel kan komen. Verhoog je acquisitie en start bijvoorbeeld een lead generation campagne. 

2. Marktontwikkeling

Je kunt de omzet ook verhogen door met bestaande producten en/of diensten nieuwe markten aan te spreken. Denk niet alleen lokaal of nationaal, denk ook aan de mogelijkheden van een internationaal afzetgebied.  

3&4: Marktontwikkeling en diversificatie

Ook kun je nieuwe producten ontwikkelen en deze op reeds bestaande of nieuwe markten uitrollen. Kijk naar de kerncompetenties van je bedrijf en match deze met trends in de markt. Onderzoek daarnaast bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van cross-selling.

Heb je niet de liquide middelen voor markt of productontwikkeling? Laat dit je niet meteen tegenhouden. Vaak zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Onze partners adviseren je hier graag over.

9 andere manieren om de omzet te verhogen

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je, met behulp van de Ansoffmatrix, de juiste strategie kiest om de omzet te verhogen. Hieronder vind je nog 9 andere concrete voorbeelden en manieren om meer omzet te genereren. Deze selectie komt voort uit de ervaring van onze partners. In hun dagelijkse werk komen zij regelmatig slimme manieren tegen die de verkoop (omzet) kan laten groeien. Wellicht geven de volgende voorbeelden jou inspiratie:

1. Omzet verhogen door acquisitie

Vergroot je klantenbestand. Ga aan de slag met marketing en acquisitie. Dit kun je bijvoorbeeld doen via cold calling, reclamecampagne, content-marketing, flyer acties, sociale media uitingen of via bestaande netwerkrelaties.

Vergeet hierbij niet om oude prospects opnieuw te benaderen. Het contact is nu wellicht koud, maar laat het vooral niet verwateren.

2. Omzet verhogen door bereikbaarheid te verhogen

Mensen shoppen tegenwoordig niet meer alleen in de winkel en houden zich daarom ook zeker niet aan winkeltijden. Zorg dat je hierop inspeelt. Webshops zijn bijvoorbeeld altijd open. Bepaal of een webshop past bij jouw onderneming.

Een andere manier om je bereikbaarheid te vergroten is Het Nieuwe Werken. Dit biedt jou volop kansen om jouw concurrenten een stap voor te zijn. Sluit geen arbeidscontracten meer waarin staat dat je medewerkers van 9u tot 17u aanwezig zijn. Sluit contracten op basis van werkprestaties. Dan ben je in staat om in deze 24-uurs maatschappij de klant op zijn/haar contactmoment te helpen. Hoe sneller je reageert, hoe meer de klant geneigd is bij jou te kopen.

3.  Omzet verhogen door aandacht voor je bestaande klanten

De belangrijkste reden dat een klant weg gaat bij een bedrijf is aandacht. Zorg voor gestructureerde aandacht. Geef informatie die relevant voor de klant is. Hierdoor blijft jouw bedrijf op het netvlies van de klant.

Verleid je klant om opnieuw aankopen bij jou te doen. Kom met aantrekkelijke aanbiedingen. En ben aanwezig op social media kanalen waar je weer extra op het netvlies van je klant komt.

Leg elk contact met je klant goed vast. Deze methodiek zorgt er voor dat elke teamlid weet wat er besproken of aangeboden is met de klant. Geeft informatie waarom de klant niet of juist wel iets heeft gekocht. Registreer hoeveel tijd je besteedt aan de klant. Hierdoor voelt je klant zich begrepen en gezien.

4. Omzet verhogen door samenwerking

Het voorbeeld wat iedereen kent is Senseo, een samenwerking tussen Philips en Douwe Egberts. In samenwerking liggen volop kansen voor de ondernemer. Zoek contact met bedrijven met een groot database en kijk of je elkaars producten gezamenlijk kan aanbieden. Je staat er versteld van hoe creatief een dergelijk samenwerking kan werken.

5. Omzet verhogen door inzet van bestaande klanten

Bestaande klanten zijn bekend met jouw product/dienst. Zijn ze enthousiast over wat jij de bieden hebt? Dan zullen ze je zeker bij anderen aanraden. Ga daarom in gesprek met je klant. Heb je een goede relatie met je klant, vraag dan gerust of hij/zij nog mensen in hun netwerk hebben die mogelijk ook interesse hebben in jouw product of dienst.

6. Omzet verhogen door juiste opleiding van (verkoop) medewerkers

Veel ondernemers besteden geen of weinig geld om de (verkoop) medewerkers op te leiden. Alle medewerkers met klanten contact dienen regelmatig te worden getraind. Veel kan er worden geleerd uit telefoongesprekken met de klant. Neem deze dan ook op. Beluister ze samen met je medewerkers. Je zult zien dat de verkopen en klanttevredenheid omhoog vliegen.

7. Omzet verhogen door het delen van Management informatie

Veel medewerkers van bedrijven hebben geen idee waar het geld wordt verdiend. Maak voor je personeel inzichtelijk welke producten en klanten belangrijk voor jullie zijn. Zorg voor maandelijkse communicatie naar je personeel omtrent omzet en de overige doelstellingen op verkoop gebied. Zorg dat je ook altijd de klanttevredenheid meet.

8. Omzet verhogen door het geven van Incentive

Een incentive is een stimulansaansporingprikkeldrijfveer in het vooruitzicht gestelde beloning in de vorm van een goed of dienst voor een specifieke prestatie ter (tijdelijke) motivatie van bijvoorbeeld verkoopmedewerkers. Bij een juiste toepassing ga je merken dat jouw verkopers veel meer rendement opleveren, nogmaals mits goed toegepast.

9. Omzet verhogen door je prijzen te verhogen

Een snelle en makkelijke manier om je omzet te verhogen is door je prijzen te verhogen. Houd rekening met de psychologische prijzen, een prijsstijging van €999 naar €1099 voelt veel meer dan een prijsstijging van €899 naar €999.

Conclusie

In de praktijk blijkt dat elke situatie voor elke onderneming weer anders is. Wat werkt voor de een, is nog geen garantie dat het bij de ander ook werkt. Toch geeft bovenstaande je voldoende ideeën hoe jij de omzet voor jou onderneming kan vergroten.

Wil je hier graag eens over sparren met een ervaren bedrijfsconsultant? Onze partners doen niets liever!

Vrijblijvend gesprek

Wilt u begeleiding van een betrokken adviseur? Vul dan dit formulier in. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.