Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Familiebedrijf verkopen

Deel deze pagina

6 september 2018“Ik wil mijn familiebedrijf verkopen, wil je eens meekijken?” vraagt de klant aan mij. Hij komt net terug van een oriënterend verkoopgesprek met de bedrijfsleider en een andere drukkerij. Zij willen samen het bedrijf overnemen van mijn klant. De klant is aandeelhouder van een offset-drukkerij die al meer dan 100 jaar bestaat en is opgericht door de ouders van de aandeelhouder.

Begeleiding bij de verkoop

Na dit gesprek heeft de aandeelhouder het gevoel gekregen dat hij begeleiding nodig heeft bij de verkoop van zijn bedrijf. Hij zoekt iemand die de verborgen gevaren die op het overnamepad kunnen liggen op tijd kan signaleren. De klant belt mij vanwege de samenwerking van CM&P met KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen). Daarnaast ken ik de branche goed.

Proces van verkoopbegeleiding

Hoe gaat de verkoopbegeleiding in zijn werk? Allereerst ga ik in gesprek met de klant en de kopende partijen. Ik maak een situatieanalyse en begeleid de aandeelhouder in de gesprekken met de andere partij. De andere partij komt in dit geval direct al met een summier voorstel. Dat sluit echter niet aan bij de wensen van de aandeelhouder. Nadat ik een extra informatieronde had voorgesteld komt er een nieuw, passend voorstel. Dan trekt plots deze andere partij zich terug. Weliswaar wegens omstandigheden in zijn eigen situatie maar dat maakt het traject wel wat langer.

De bedrijfsleider doet daarna een nieuw voorstel aan de aandeelhouder. Mijn klant heeft daarbij het gevoel dat de continuïteit van het familiebedrijf, zoals het door zijn ouders is opgericht, een nieuwe toekomst krijgt. Ik ga samen met de koper en verkoper aan tafel zitten. We worden het eens. Een goede communicatie draagt bij aan een resultaat dat gedragen wordt door alle partijen. Mocht iets niet haalbaar zijn dan wil je dat in een vroeg stadium zichtbaar krijgen. De uitwerking van de overdracht vindt in deze casus in gezamenlijk overleg plaats en wordt afgesloten met de ondertekening van de juridische overeenkomsten.

Financiële betrokkenheid van de verkoper

Bij veel bedrijfsovernames is financiële betrokkenheid van de verkoper vaak een onderdeel van de transactie. In deze casus is risicobeperking een belangrijk onderdeel  geweest. Dit vraagt specialistische kennis op financierings-, juridisch- en fiscaal vlak.

Mijn klant is opgelucht dat hij mij heeft gebeld. Door mij werd hij gewezen op punten waar hij zelf niet direct aan denkt. Verder stelt hij het op prijs dat hij een duidelijke toelichting kreeg op het hoe en waarom van de juridische overeenkomsten, die nu eenmaal onderdeel zijn van een bedrijfsoverdracht.

Een goede communicatie draagt bij aan een resultaat dat gedragen wordt door alle partijen. Mocht een oplossing niet haalbaar zijn dan wil je dat in een vroeg stadium zichtbaar krijgen.

Resultaat van de bedrijfsovername

Het resultaat van de bedrijfsovername van het familiebedrijf en zeker het feit dat het familiebedrijf een nieuwe toekomst krijgt, zorgt ervoor dat mijn klant met een gerust hart ‘met pensioen kan’. Na de overdracht is het even wat minder gegaan met de gezondheid van de aandeelhouder maar nu is hij weer volop plannen aan het maken om er op uit te trekken. Hij heeft rust gekregen. De verantwoordelijkheid voor toekomst van het bedrijf en het personeel is hij nu kwijt. Dat ligt bij zijn opvolger. Hij volgt het overigens nauwgezet, maar dat is bij familiebedrijven niet vreemd!

Na het verkopen van het familiebedrijf

Achteraf vertelde de aandeelhouder mij dat hij het jammer vindt dat ze zo veel tijd hadden gestoken in de eerste plan voor de verkoop van zijn familiebedrijf. Maar tegelijkertijd is hij blij met de begeleiding van mij en Claassen, Moolenbeek & Partners kantoor Eindhoven in het algemeen. De verkoop van zijn familiebedrijf is succesvol en tot volle tevredenheid van beide partijen tot stand is gekomen.

Meer weten?

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je als geen ander helpen. Samen kunnen we een financieel plan maken waarmee je bij potentiële investeerders een goede eerste indruk maakt, maar ook tijdens je hele ondernemersavontuur een belangrijke houvast blijft. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Wim Mandigers

Over de auteur

ing. Wim Mandigers MFSME

Wim Mandigers: sinds 2001 als partner verbonden aan Claassen, Moolenbeek & Partners Eindhoven. In deze jaren heeft Wim al meerdere ondernemers begeleid bij herstructurerings-, financierings-, overnametrajecten en waarderingen van ondernemingen. Door zijn kennis op het grensvlak van techniek en financiën is Wim in deze trajecten in staat om het beste resultaat voor zijn opdrachtgever te realiseren.

Je kunt hem bereiken op: 06 – 52 45 68 61  of via mail.