< p>

Begeleiding van bedrijfsoverdracht - Claassen, Moolenbeek en Partners

Begeleiding van bedrijfsoverdracht

Deel deze pagina
Geschreven door: Paul van Beek RAB
16 december 2020Peijnenburg Verzuimbegeleiding B.V. heeft onder begeleiding van Paul van Beek van Claassen, Moolenbeek en Partners, inhouse- outhouse arbodienstverlener Wegéon BV en het re-integratiebedrijf Wégeon Attent BV overgenomen. Voor Peijnenburg Verzuimbegeleiding B.V. een mooie groeikans waar ze ontzettend blij mee zijn.

Over het proces zeiden ze: “Paul is al jaren goed op de hoogte van wat er dagdagelijks gebeurt. Een echte “trusted advisor” waar ik een goede sparringpartner aan heb. In zijn praktijk deed zich de verkoop van Wegéon en Wegéon Attent voor. Door ons met elkaar te verbinden en het proces te begeleiden is steeds duidelijker geworden dat de twee bedrijven prima in elkaar gevlochten kunnen worden. Arno Linkels, de voormalige DGA van Wegéon en Wegéon Attent, blijft betrokken bij onze activiteiten zodat we optimaal synergie voordeel halen uit deze samenwerking. “

Wij spraken ook met Paul van Beek over hoe het het overname proces ervaarde en waar hij als adviseur tegen aan liep.

Je hebt voor Peijnenburg een overname begeleid. Hoe ging dit in zijn werk?

De heer Linkels van Wegeon BV en Wegeon Attent BV werd via de ABN Amro met mij in contact gebracht. Hij had een potentiele overname kandidaat maar hij wist niet wat de waarde van zijn bedrijf was. Wij hebben toen de waardering gemaakt en we zijn samen met de heer Linkels in onderhandeling gegaan. De waarde ten opzichte van de geboden prijs lag hier echter zo ver uit elkaar dat het met de potentiele kandidaat niet ging lukken. In mijn klantenkring zit als jaren Peijnenburg Re-integratie BV en Peijnenburg Verzuim BV. Door hen aan elkaar voor te stellen en ze vooral zelf de onderhandeling in prijs te laten doen, kon ik neutraal blijven en het proces begeleiden.

Wat ging goed?

De twee bedrijven sluiten goed op elkaar aan en de ondernemers hadden een klik. De contracten met klanten wijken natuurlijk wat af maar er was al snel overeenstemming om dit geleidelijk aan samen te laten komen. Dat is een belangrijke voorwaarden om een dergelijke overname te organiseren.

Daarnaast heeft de verkoper de ambitie nog aan te blijven als medewerker. Dat was ook de wens van de koper, om zo de relaties van Wegeon BV en Wegeon Attent BV rustig over te nemen en te implementeren bij Peijnenburg Verzuim BV.

Waar liep je tegen aan?

Twee partijen dienen kan niet. Dus het onderhandelen is een onderdeel waar je uit moet blijven. Je kan dan enkel het proces begeleiden en transparantie bieden in de cijfers.

Wat was jouw rol als “trusted advisor”?

Zorgen dat beide partijen een deal hebben waar ze blij mee zijn! Hier gaat het bedrijf over in een omgeving die past bij het bedieningsconcept van de verkoper.

Wat kan je andere bedrijven die met een overname te maken krijgen aanraden:

Ga niet direct zelf aan de slag. De potentiele koper van Wegeon BV en Wegeon Attent BV hadden al erg veel informatie gehad. Zonder dat er een duidelijke intentie lag had de verkoper al gespreken met de medewerkers en was er al een directeur aangesteld.

Zorg dat je vanaf het begin een adviseur er bij betrekt. Dan kun je als ondernemer ook beter je rol behouden in het proces.

Over de auteur

Paul van Beek RAB

Paul van Beek is ruim tien jaar binnen het bankwezen actief geweest in diverse leidinggevende rollen en daarnaast altijd actief gebleven in het adviseren en financieren van MKB bedrijven. Diverse branches in de handel, industrie en dienstverlening zijn hem bekend.
Heb je een vraag voor Paul? Bel hem dan op 06 – 10 74 47 40 of mail hem!