Succesvolle bedrijfsovername in de dienstverlening

Deel deze pagina
Geschreven door: Bert van Orsouw
2 november 2022

Succesvolle bedrijfsovername in de dienstverlening

Iedere bedrijfsovername is anders, echter hebben ze allemaal een ding gemeen: bij iedere bedrijfsovername zijn duidelijkheid en concrete afspraken een must! Het is raadzaam om in het begin van het traject een overname adviseur in te schakelen. Een mooi voorbeeld is onderstaande casus van onze partner Bert van Orsouw werkzaam vanuit de vestiging in Den Bosch.

Afgelopen voorjaar werden we via de website benaderd door een ondernemer. Deze ondernemer wilde graag geadviseerd worden over de verkoop van zijn bedrijf. Na het eerste contact bleek dat hij zijn onderneming al had verkocht! De verkoper en koper waren een concrete prijsafspraak overeengekomen. De overeenkomst was: “X keer de omzet van het afgelopen jaar”. De verkoopprijs was, zo op het oog, dus duidelijk.

Verkoop je de BV of alleen de activa?

Al snel bleek dat het toch wat minder duidelijk was; wát heb je nu precies verkocht? De onderneming (BV) of alleen de activa? En wat doe je met de winst die wordt gemaakt in de eerste helft van 2022? Zo concreet was dat nog niet besproken.

Het was echter wel van belang. In de vennootschap was bijvoorbeeld een bedrag van ongeveer € 600.000, – aanwezig aan liquide middelen. De onderneming bleef draaien en zodoende had het bedrijf in de eerste 3 maanden bijna € 150.000, – aan winst gemaakt.

Concrete afspraken over de verkoop van een onderneming

Met de ondernemer hebben we vervolgens een concrete actiepuntenlijst gemaakt. Eén van de belangrijkste punten op deze lijst was om met de koper zijn verwachtingen te bespreken. Vervolgens bespraken we hoe we de bedrijfsovername vorm gingen geven. Gelukkig bleek al snel dat de koper ook nog geen duidelijk beeld had. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om de (ver-)koop en de verwachtingen te concretiseren.

In overleg is gekozen om de vennootschap te verkopen. Men heeft de balans per 1 januari 2022 als basis genomen. De jaarrekening 2021 was nog niet definitief opgemaakt, dat bood voldoende ruimte voor uitkering van de liquide middelen en afwikkeling van interne rekening-courantverhoudingen.

De ondernemer had gerekend op X keer de omzet als opbrengst van de verkoop. Met een dividenduitkering van circa € 400.000, – werd de opbrengst substantieel hoger dan verwacht. Daarnaast werd door de koper een faire rente betaald over de koopsom over de periode tussen economische overdracht (1 januari 2022) en de feitelijke levering (eind juni 2022).

Schakel de hulp van een expert in

Door tijdig te schakelen en de verwachtingen te managen kan voorkomen worden dat er onduidelijkheid of ruis in de communicatie komt bij de bedrijfsovername (verkoop of koop) van een onderneming. Bij Claassen, Moolenbeek & Partners zijn wij ervaren in de aan- en verkoop van bedrijven en kunnen wij ondernemers gedurende het gehele proces bijstaan.

Wil jij jouw onderneming verkopen? Of wil je een bedrijf kopen? Neem dan snel contact op met een van onze partners!

Over de auteur

Bert van Orsouw RAB

Bert van Orsouw is al weer jaren actief als bedrijfsadviseur voor ondernemers in het MKB. Hij heeft veel MKB-bedrijven van binnen mogen zien en op vele vlakken (Strategie, Financiering en Bedrijfsovername) begeleid. Kortom een zeer brede ervaring. Ben je op zoek naar een strategisch sparringpartner op de genoemde vlakken neem dan contact op met hem via 085 – 05 14 558 of mail.