Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Commercieel vastgoed financieren

Keuzevrijheid in financiering vastgoed

Ooit ging je voor zakelijk vastgoed financieren standaard naar de bank. Werd de aanvraag afgewezen, dan kon je misschien nog een poging wagen bij private investeerders. Lukte ook dat niet, dan hield het op. Die tijd is voorbij. Vastgoed financieren kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Ben je op zoek naar financiering voor commercieel of zakelijk vastgoed? Laat je dan vooraf goed informeren.

Commercieel vastgoed financieren

Van winkelpand tot woonhuis en van bedrijfsgebouw tot horecaonderneming: alle objecten die verhuurd dan wel doorverkocht worden, vallen onder commercieel vastgoed. Het gaat hierbij dus niet om eigen gebruik. Ook bedrijfshallen, appartementencomplexen en zelfs schepen kunnen onder commercieel vastgoed vallen. Dit wordt ook wel zakelijk vastgoed genoemd. Deze begrippen kunnen dus als synoniemen worden beschouwd. Hoe je het ook noemt, de vraag blijft hetzelfde: hoe kun je vastgoed financieren?

Zakelijk vastgoed financieren

Er is veel interesse voor commercieel vastgoed financieren. De vraag is dus groot. Tegelijkertijd zijn banken terughoudend, want commercieel vastgoed financieren betekent in de regel een hoger risico. Steeds meer winkelcentra hebben bijvoorbeeld te kampen met leegstand. Ook veel bedrijventerreinen herkennen dat probleem. Het is niet voor niets dat kantoorpanden steeds vaker worden omgebouwd tot woningen. Toch hoeft het risicoprofiel geen belemmering te zijn voor vastgoed financieren.

Hoe financier ik een bedrijfspand?

Als ondernemer heb je de keuze om je bedrijfspand te huren dan wel te kopen. Dat laatste heeft als voordeel dat je alle vrijheid hebt om het bedrijfspand volledig naar eigen hand te zetten. Bovendien wordt een bedrijfspand kopen door veel eigenaren en ondernemers beschouwd als een soort van pensioenvoorziening. In de loop der jaren betaal je het pand af, zodat je uiteindelijk een behoorlijke som met geld overhoudt. Daarvoor moet je wel eerst dit vastgoed financieren. Dat kan bij de bank lastig zijn, zelfs voor een gezond bedrijf met een uitstekend track record. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor vastgoedfinanciering op de markt.

Financiering vastgoed voor verhuur

Wil je als projectontwikkelaar vastgoed financieren? Heb je behoefte aan financiering of herfinanciering voor een beleggingspand? Dan wordt er doorgaans van je verwacht dat je in staat bent om minstens 30% van de investering zelf te financieren. De rest kan gedekt worden door externe financiering, bijvoorbeeld een lening of hypotheek. Dat is altijd maatwerk, dus laat je adviseren door een financieel specialist.

Rendement zakelijk vastgoed

Voor iedere investering geldt: denk vooraf na over de risico’s. Dat geldt zeker ook voor financiering vastgoed voor verhuur. Beleggingspanden zijn populair, maar niet alles is goed wat er blinkt. Iedere financieringsvorm heeft voor- en nadelen en als verhuurder heb je ook verplichtingen richting huurders. Het is dus zaak om vooraf een reële inschatting te maken van het verwachte rendement en alle bijkomende verantwoordelijkheden.

Hoe vastgoed financieren?

De markt voor commercieel vastgoed financieren is kleurrijk en kansrijk. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Grootbanken. Zoals gezegd is dit van oudsher het vertrek voor vastgoed financieren. Het is altijd nuttig om daar de (on)mogelijkheden te verkennen.
  • Investeerders. De runner-up in vastgoed financieren. Met de steun van investeerders is zakelijk vastgoed financieren een stuk eenvoudiger. Maar wees gewaarschuwd: investeerders mijden onnodige risico’s en zijn erg kritisch op de projecten waarin ze stappen.

Bieden deze opties geen soelaas, kijk dan ook eens naar alternatieve vormen van vastgoed financieren:

  • Banken in nichemarkten. Er zijn ook banken die openstaan voor zakelijk vastgoed financieren, maar alleen in een afgebakend marktsegment, een niche dus. Zo richten bijvoorbeeld NIBC en Domivest zich op woningen die verhuurd worden. Let op: je kunt niet rechtstreeks zakendoen met deze partijen. Wil je de mogelijkheden verkennen, neem dan contact op met CM&P.
  • Vastgoedobligaties. De zakelijke financiering wordt verdeeld over een x-aantal obligaties. Die worden via een database aan investeerders aangeboden. Het investeringsbedrag – en daarmee het risico – wordt zo verdeeld en dus verkleind. CM&P kan helpen bij het opzetten van deze complexe constructie. We werken daarbij samen met onder meer 1e Hypotheek Fonds en Black Whale.
  • Crowdfunding. Ook bij crowdfunding verbinden meerdere investeerders zich aan de financiering. Flexibiliteit is troef en zowel rente als aflossing kunnen naar wens worden ingericht. CM&P werkt hiervoor samen met diverse crowdfunding platforms, zoals Geldvoorelkaar.nl en Symbid.

Vastgoed financieren: wat heb je nodig?

Een gedegen plan is altijd een must, ongeacht de financieringsvorm die je kiest. Wie vreemd geld wil ophalen moet goed beslagen ten ijs komen. Ook crowdfunding platforms stellen hoge eisen aan de investeringsaanvraag. Dat is terecht, want zo wordt het kaf van het koren gescheiden. Met ruim 30 jaar ervaring heeft CM&P de juiste expertise in huis om je te begeleiden bij vastgoed financieren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak.

Vastgoed financieren zonder eigen vermogen

Heb je geen eigen middelen om commercieel vastgoed te financieren, dan is de deur nog niet helemaal dicht. De eigen inbreng kan dan mogelijk worden voldoen met aanvullende financiering, bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Een andere optie is bestaande activa benutten, bijvoorbeeld de overwaarde van een andere vastgoedbelegging. Het spreekt voor zich dat vastgoed financieren zonder eigen vermogen specifieke risico’s met zich meebrengt. Dat iets kan, wil nog niet zeggen dat het verstandig is. Mocht je interesse hebben in deze vorm van vastgoed financieren, dan adviseren we je om hierbij een ervaren vastgoedadviseur te betrekken.

Vastgoed financieren rente

Belangrijk element bij vastgoed financieren is de te betalen rente. Dat is begrijpelijk, maar staar je er niet blind op. Kijk ook naar onder meer de looptijden, de aflossingen, de Loan to Value (verhouding leensom en onderpand), de mogelijkheden om boetevrij extra af te lossen en de boeteclausules. Zorg ervoor dat je voldoende middelen hebt om aan de financiële verplichtingen te voldoen, ook op lange termijn. Een specialist in vastgoed financieren kan je helpen om door de bomen het bos te zien en een verantwoorde keuze te maken.

Meer weten?

Heb je interesse in vastgoed financieren? Neem dan contact op met CM&P voor een vrijblijvend adviesgesprek. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden in vastgoed financieren.

Gratis adviesgesprek

Maak gebruik van een gratis advies / kennismakingsgesprek. Ontdek hoe ook u succesvol(ler) kunt ondernemen….

Hulp nodig?

Financieringsbehoefte? 95% van de financieringsaanvragen die door ons worden ingediend worden door financiers gehonoreerd.
Meer weten over financieringsplannen? Neem dan contact met ons op.

Overname adviseur

Nieuwsbrief CM&P