Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bedrijf kopen? 4 redenen om het te doen.

Deel deze pagina
Geschreven door: Alex Darjadi
10 december 2019

bedrijf kopen of verkopen

Speel je met de gedachte om een onderneming te starten? Of heb je interesse om een bestaand bedrijf te kopen?

Er zijn veel redenen om juist nu in een onderneming te stappen. De markt is gunstig, de rente staat op dit moment laag, banken en alternatieve financiers zijn bereid om (zeker een deel) van de transactiesom te financieren.

Bedrijf starten? 4 redenen waarom een bedrijf áánkopen slimmer kan zijn

Je wilt gaan ondernemen! Je twijfelt:  een bedrijf vanaf het begin zelf op te bouwen of om een bestaand bedrijf te kopen?  Wat de beste keuze is hangt vooral ook van je eigen ambities, je werkervaringen en karakter af. Voor de start van een bedrijf is een echte pioniersmentaliteit nodig. Bij de overname van een bestaand bedrijf zal het vooral ook gaan over managementkwaliteiten.

In veel gevallen kan het kopen van een bedrijf de betere optie zijn. Onderstaand een paar voordelen. ;

  1. Bestaande cashflow

In tegenstelling tot het starten van een nieuw bedrijf heeft een bestaand bedrijf de levensvatbaarheid al bewezen. Er is al omzet (en dus zijn er klanten), er zijn al leveranciers en er is al personeel in dienst. Je hebt inzicht in de cashflow. Je betaalt in zekere zin om de “startfase” van een bedrijf waarin je je eigen netwerk van klanten, leveranciers en personeel moet opbouwen, over te slaan.

  1. Betere financierbaarheid

De aanwezigheid van een bestaande cashflow heeft als voordeel dat een financier het risico en de betaalbaarheid van een financiering beter kan inschatten. Natuurlijk moet je altijd de omzetprognoses, eventuele groei van omzet of rendement, goed onderbouwen.

  1. Ervaren werknemers

Waarschijnlijk zijn het de medewerkers die jou als nieuwe eigenaar van de onderneming het een en ander moeten gaan uitleggen over het bedrijf, de werkprocessen en de manier van werken. Dit is in tegenstelling tot het starten van je eigen onderneming. Dan ben je zelf degene die het personeel nog moet vinden, opleiden en de werkprocessen moet inrichten. De afhankelijkheid van jou als ondernemer is in dit geval veel groter. Terwijl bij de overname van een bestaand bedrijf met een ervaren team in het begin minder sturing van jou als nieuwe eigenaar nodig is.

  1. Merknaam

Een bestaand bedrijf heeft een merk opgebouwd, een reputatie, naamsbekendheid en een website. En dit schept vertrouwen. Dit maakt het makkelijker voor jou, als nieuwe ondernemer, om nieuwe klanten te werven, personeel aan te trekken en leveranciers aan je te binden. Kortom, groei wordt makkelijker.

Misschien passen bovenstaand voordelen helemaal bij jou, Dan ga je opzoek naar de ideale overname. Hoe pak je zoiets nu aan?

Hoe koop ik een bedrijf?

Je kan het wellicht vergelijken met de koop van je woning. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat je besluit te kopen. Je kijkt rond welke huizen te koop staan, wellicht bezoek je website zoals funda.nl. Als je het juiste huis hebt gevonden, dan breng je een bod uit of je neemt een makelaar in de hand die je adviseert over de juiste koopprijs.

Voor de koop van een bedrijf kan het net zo gaan. Er zijn verschillende websites die je een overzicht bieden van bedrijven die te koop staan zoals brookz.nl, bedrijventekoop.nl en Franchise+. Je maakt je beslissing en brengt een bod uit. Toch mag je de koop van een bedrijf maar beperkt vergelijken met de koop van je huis. Veelal wil de verkopende partij niet dat iedereen weet dat zijn onderneming te koop staat. Natuurlijk zijn er ook huizen die in de “stille verkoop” staan, maar dat aantal is heel beperkt. Bij bedrijven ligt dat echt anders.

Een goede overname adviseur heeft zijn connecties om ook achter het  “stille verkoop”-aanbod te komen. Ook weet hij bedrijven te benaderen die helemaal niet actief nadenken over een aan- of verkoop. Maar met de juiste benadering toch geïnteresseerd zijn.

Lijst bedrijven aanbod bij CM&P

Voor onze relaties ben ik, en de partners van CM&P, altijd op zoek naar ondernemingen die te koop staan of die verkocht mogen worden. Een overzicht met bedrijven die te koop staan, of te koop worden gevraagd vind je op onze site

De lijst van bedrijven die te koop staan is beduidend langer. Want natuurlijk worden ook bij ons de bedrijven die in de stille verkoop staan niet genoemd op de site.

Dit bedrijf wil ik kopen! Wat nu?

Na lang zoeken heb je een bedrijf gevonden dat je wilt overnemen. Maar wat nu? Wat is de vraagprijs? En wat is de waarde van de onderneming? Wat is het werkkapitaal van de onderneming? Hoe kan ik de koop financieren? Hoe begin ik de onderhandelingen?

Er komen een hoop vragen op je af wanneer je besloten hebt een bedrijf te kopen. Daarom adviseer ik altijd dat je in ieder geval de tijd neemt en goede voorbereidingen treft.

Zorg er altijd voor dat er een gedegen bedrijfswaardebepaling wordt gedaan.

Waardebepaling van een bedrijf is kijken naar de toekomst

Waardebepaling van een bedrijf is per definitie altijd toekomstgericht. De waarde wordt bepaald door het antwoord op de vraag hoeveel de onderneming in de toekomst geld gaat genereren. Resultaten uit het verleden zijn daarbij geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een indicatie voor de toekomst. Daarbij vormt de waardebepaling van het bedrijf een basis voor de prijsonderhandelingen.

Het is dan van belang dat een onafhankelijk adviseur je helpt met de waardebepaling van het bedrijf. Een bedrijfswaardering is veel meer dan alleen een rekensom. De koop en verkoop van een onderneming gaat altijd gepaard met emoties. Ook daarvoor heb je echt een vakman nodig.

Financieren van een bedrijfsovername

Hoe kan je een bedrijfsovername financieren?
Je hebt een bedrijf gevonden. De onderhandelingen lopen vlotjes. Naast eigen geld heb je vaak financiering nodig. Om de onderneming aan te kopen, maar ook om de onderneming daarna te exploiteren.

Financiers willen graag weten of jouw onderneming voldoende ruimte heeft om na de overname van een onderneming te groeien én of die groei ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

Het maken van een financieel plan is één van de belangrijke onderdelen om potentiële financiers te overtuigen. Het is cruciaal om dit goed te onderbouwen, want uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers te maken krijgen met een afwijzing van hun aanvraag.

Door het maken van een financieel plan, weet je precies wat je aan financiering nodig hebt én vergroot je de kans op het krijgen van een financiering.

Vroeger financierden banken voornamelijk overnames. De laatste jaren is dit meer verschoven naar een mix van financieringen, ook wel stapelfinancieringen genoemd.

Conclusie

Overweeg je om een bedrijf te starten? Denk dan na of een bedrijf kopen een betere optie voor jou is! Doorloop bovengenoemde voordelen, oriënteer je op de verkoop markt en laat je goed adviseren!

Tim Klinker

Over de auteurs

Tim Klinker MSc RAB

Tim Klinker, partner in Noord-Nederland bij CM&P; hij heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van bedrijfsanalyse, strategische planning en het beoordelen van ondernemersplannen. Hij is gevestigd op het universiteitscomplex in Groningen en is dichtbij het vuur met betrekking tot innovatieve Startups.

Je kunt hem bereiken op: 06 – 81 11 72 86 of via mail.