Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Alternatieve financieringen in opkomst

Deel deze pagina

28 september 2014Onderzoek naar de financieringsvraagstukken van het MKB laat het steeds weer zien: juist ondernemers en ondernemingen die betrekkelijk bescheiden bedragen willen lenen voor werkkapitaal, start van een bedrijf, uitbreiding of nieuwe activiteiten, hebben minder kans die te krijgen bij gevestigde financiële instellingen. Natuurlijk zijn de handlingkosten per uitgeleende euro bij kleine bedragen relatief hoger.

Wanneer er voor de succesvolle ondernemer en onderneming van de toekomst nu onvoldoende geld beschikbaar is, tast dat de welvaart van morgen aan: dit proces vertraagd de opkomst en doorgroei van nieuwe bedrijvigheid. Het gegeven dat banken zelf moeten voldoen aan hogere kapitaaleisen (Basel III akkoord) lijkt een oplossing van het probleem niet dichterbij te brengen. Dat probleem betreft in het bijzonder de kredietverlening voor bedragen van € 50.000 tot € 500.000. Alternatieve financieringsvormen hiervoor zijn bijvoorbeeld leasen, factoring, crowdfunding, match-making  en/of kredietunies. De kredietunie zullen we in dit artikel verder toelichten.

Wat is een kredietunie?

Een MKB kredietunie is een coöperatie tussen MKB-ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen en aan de andere kant MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas. Kredietgevende leden fungeren als coach voor ervaren of beginnende collega-ondernemers, de kredietnemers. Zij zetten zich in voor het succes van de ondernemer en vergroten daarmee de kans op het welslagen van zijn of haar onderneming. Een kredietunie bevordert de onderlinge solidariteit tussen kredietgevers en kredietnemers, heeft geen winstoogmerk en is op democratische leest geschoeid. Zowel kredietgevers als kredietnemers zijn lid en mede-eigenaar van de coöperatie. Een eventueel positief saldo aan het eind van het jaar komt ten goede aan de leden. Van, voor en door ondernemers.

Tip: Een goed onderbouwd financieringsplan zorgt voor vertrouwen bij uw financier, welke vorm u ook kiest.

Heeft u momenteel financiering nodig en wil u weten welke financieringsvormen voor u geschikt zijn? Neem gerust met ons contact op voor een vrijblijvende afspraak: bart.lemmen@cmenp.nl