MASTERCLASS: uw bedrijf klaarmaken om het te verkopen.

Deel deze pagina

20 november 2020NORD Advocaten organiseert een masterclass over het verkoop klaar maken van je onderneming. CM&P partner Tim Klinker MSc RAB zal als gastdocent het onderwerp vanuit de financiële kant belichten, terwijl mr. Koen Konings het zal hebben over de aspecten van Intellectueel Eigendom.

Wij spraken met Tim over dit webinar.

Je bent gastdocent bij deze masterclass. Waar ga je het over hebben?

Ik ga het hebben over het proces dat komt kijken bij het verkopen van je bedrijf. Waar begin je? Hoe vindt je de geschikte partijen?

En heel belangrijk; hoe maak je je bedrijf verkoop klaar?  Daar ga ik tijdens het Webinar dieper op in.

Verder komen de valkuilen aan bod. Hoe komt het dat veel verkooptrajecten vroegtijdig gestaakt worden?

Voor wie is deze masterclass interessant?

Het Webinar is interessant voor iedere ondernemer die vroeg of laat zijn/haar bedrijven wil gaan verkopen. Maar ook voor ondernemers die willen groeien door het overnemen van andere bedrijven. Het proces komt deels overeen, maar ook de valkuilen bij het kopen van een bedrijf worden behandeld.

Verder gaat Koen Konings van NORD Advocaten het hebben over de juridische kant en Intellectueel Eigendom (IE) in het kader van verkoop. Dus ook voor ondernemers zoals producenten en ontwikkelaars is het interessant.

Wanneer is een goed moment om na te gaan denken over de verkoop van je bedrijf?

Het is goed om vroegtijdig bij strategische keuzes rekening te houden met een toekomstige verkoop. Per situatie kan het verschillen wanneer je aan verkoop moet gaan denken. Bijvoorbeeld vanuit fiscaal oogpunt zijn er sanctietermijnen (vaak in combinatie met Onroerend Goed) van zes of drie jaar. Dus mocht je je bedrijfspand willen verplaatsen van je werkmaatschappij naar een vastgoed b.v. (omdat je het bedrijfspand niet wil verkopen maar wil verhuren) dan kun je hier tegenaan lopen. Los van deze sanctietermijnen wil je wellicht bepaalde investeringen in machines doen, enkele jaren de vruchten hier van plukken en vervolgens een bedrijf met moderne machines verkopen. De waarde en verkoopbaarheid van je bedrijf kan hiermee aanzienlijk stijgen.

Dus begin er tijdig mee, in de meeste gevallen enkele jaren voordat je daadwerkelijk gaat verkopen. Want dan komen je strategische keuzes ook tot uiting in de waarde van je bedrijf. Hou ook rekening mee met de doorlooptijd van het verkoop proces. Dit kan enkele maanden in beslag nemen.

Heb je nog tips voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen?

Veel ondernemers zijn gewend om het wiel zelf uit te vinden en willen vaak ook het verkopen van hun bedrijf zoveel mogelijk zelf doen. Los van het feit dat het voor de meeste ondernemers geen dagelijkse kost is (wat risico’s met zich meer brengt), is het risico ook dat ze hun focus op de onderneming verliezen.

Immers het is een tijdrovend proces, deze tijd kunnen ze niet in het managen van hun bedrijf steken wat bijvoorbeeld ten koste kan gaan van het rendement. Hierdoor kan de waarde van het bedrijf dalen en sta je minder sterk in de onderhandelingen.

Mijn algemeen advies is: Voorbereiding is het halve werk! Lees je goed in en schakel tijdig expertise in.

Online Masterclass

Is je interesse gewekt en wil je de Masterclass “Uw bedrijf klaarmaken om het te verkopen” bijwonen? Klik om de knop hieronder om je aan te melden.

Datum: dinsdag 24 november 2020
Tijd: start om 16.30 uur, vermoedelijk einde 18.00 uur
Locatie: online webinar (u krijgt nog de inloggegevens)
Kosten: gratis*