< p>

Haal jij het maximale uit je bedrijf bij overname? - Claassen, Moolenbeek en Partners

Haal jij het maximale uit je bedrijf bij overname?

Deel deze pagina
Geschreven door: Roeland Verbeet
18 oktober 2019“Bedrijven met een lage EBITDA (winst voor rente, belasting en afschrijvingen) leveren bij overname minder op dan bedrijven met een hoge EBITDA.” Klinkt dit misschien als de uitkomst van een onderzoek van de Stichting Open Deur? In eerste opzicht misschien wel. Maar wees eens eerlijk, het kan misschien als een open deur voelen, maar werk jij al actief aan het verhogen van je EBITDA? Zodat je bij een eventuele verkoop het maximale eruit weet te halen? Of valt daar misschien nog winst te behalen? Zeker als je nadenkt over het verkopen van je bedrijf, op korte termijn of in de toekomst, loont het om je bedrijfsstrategie eens goed onder te loep te nemen.

Beperk de risico’s binnen je bedrijf

Maar eerst terug naar het onderzoek, niet van de Stichting Open Deur, maar de Brookz Overname Barometer H1-2019, uitgebracht in september 2019. Hierin is net als voorgaand jaar gekeken naar de invloed van de bedrijfsomvang op betaalde multiples (vermenigvuldigingsfactor van de “winst”) bij overnames, in het bijzonder naar bedrijven met een EBITDA tussen de € 250.000 en € 5.000.000. Oftewel, bedrijven die we in Nederland rekenen tot het MKB segment.

In het onderzoek komt naar voren dat hoe kleiner een onderneming is, hoe groter de kans dat de verwachte vrije kasstromen niet zullen worden gerealiseerd. Als gevolg hiervan is de betaalde multiple voor kleine ondernemingen dan ook vaak lager. Er zijn diverse redenen die dit veroorzaken:

– Goed personeel kan een zwakke schakel zijn. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar loyaal, goed geschoold personeel zit misschien helemaal niet te wachten op een overname. En wat als de ondernemer voor wie zij zo graag werken het bedrijf verkoopt? Blijven zij dan, of verwacht je dat ze om zich heen gaan kijken? Dat medewerkers vertrekken, hoeft niet onoverkomelijk te zijn, maar is hun kennis en expertise voldoende gewaarborgd binnen je onderneming? En kun je dit aantonen?

– Leveranciers en klanten. In hoeverre ben je afhankelijk van hen? Hoe kleiner de onderneming, hoe groter je afhankelijkheid van deze stakeholders. Een risicofactor die ook van invloed is op de multiple bij overname.

De verschillen in heldere cijfers

Bovenstaande punten zijn slechts 2 voorbeelden die van invloed kunnen zijn op de betaalde multiple. Maar hoe ziet dat er uit in harde cijfers? Ook daar gaat het onderzoek op in. Het verschil tussen bedrijven met een genormaliseerde EBITDA van € 250.000 en bedrijven met een EBITDA van € 5.000.000 bedraagt 0,65. Dat is een verschil van maar liefst 14%. En nog een feit; de verschillen tussen kleine en grote ondernemingen zijn ten opzichte van 2018 alleen maar toegenomen.

Laat de EBITDA van jouw onderneming groeien

Des te meer reden om dus goed en kritisch te kijken naar jouw bedrijfsstrategieën en hoe die jou kunnen helpen je EBITDA te vergroten. Als je voornemens bent je bedrijf te verkopen, maar ook wanneer je van plan bent om nog jaren je eigen onderneming te blijven voeren is het om voor de hand liggende redenen slim om dit te doen. Als adviseur kijk ik graag met je mee naar de mogelijkheden hiervoor. Weet je bijvoorbeeld welke van de producten of diensten die je aanbiedt het meest rendabel is? Kun je door middel van investeringen je efficiency verhogen en je personeelskosten verlagen? Of is het toch beter om onderzoek te doen naar nieuwe markten waardoor je de omzet (extra) kunt laten groeien?

Samenwerken om je EBITDA te vergroten? Neem contact met mij op.

Als je op bovenstaande vragen een antwoord wilt, maar niet direct hebt, kom ik graag met je in contact! Samen bekijken we naar alle facetten van je organisatie en geef ik inzicht in de mogelijkheden die je hebt om je bedrijf te laten groeien.

Roeland Verbeet

Over de auteur

Roeland Verbeet MSc RAB FJ / BV

Roeland Verbeet heeft veel expertise op het gebied van strategie. Daarnaast heeft hij dankzij zijn werkervaring een groot netwerk binnen de bancaire sector. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Bel Roeland via 06 – 51 19 32 09 of mail.