< p>

Geld lenen in het buitenland: dit zijn de mogelijkheden - Claassen, Moolenbeek en Partners

Geld lenen in het buitenland: dit zijn de mogelijkheden

Deel deze pagina

1 juni 2021De wereld lijkt steeds meer op een mondiaal dorp. Internationaal zakendoen is heel gewoon en ook mkb-bedrijven vinden steeds vaker de weg naar het buitenland. Maar net als ondernemen in het binnenland vereisen zaken over zee vaak financiering. Dus hoe kun je geld lenen in het buitenland? Hier lees je de mogelijkheden in vogelvlucht.

Uitdagingen van internationaal ondernemen

Ondernemers die in een ander land nieuwe activiteiten beginnen, worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Waar vind je een betrouwbare zakenpartner? Wat zijn manieren om zekerheid te krijgen van lokale leveranciers? Hoe controleer je de kwaliteit van inkoop? En hoe ga je de verkoop organiseren, met een eigen vennootschap of plaatselijke dealers? Het is maar een greep uit de talloze vragen die gaandeweg op tafel komen. Daarom ondersteunt CM&P ondernemers met internationale ambities. Als klankbord bieden we advies op maat en met ons netwerk openen we deuren. Zo werken we samen met bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, buitenlandse ambassades en internationale zakelijke netwerkverenigingen.

Geld lenen buitenland

Het financieren van een bedrijf in het buitenland is vaak lastig. Een buitenlandse debiteur is doorgaans moeilijker te financieren, mede door de fysieke afstand, de andere taal en het gegeven dat er doorgaans een ander rechtssysteem van toepassing is. Dat roept al snel de vraag op: Waar kan ik geld lenen in het buitenland?

Geld lenen buitenlandse bank

Buitenlandse banken hebben vaak een aversie tegen het verstrekken van krediet aan partijen buiten de landsgrenzen. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden voor geld lenen in het buitenland. Veel Nederlandse banken hebben namelijk internationale dochterbedrijven of partnerbanken. Check dus eerst of zakelijk lenen buitenland mogelijk is via het netwerk van je eigen, Nederlandse bank.

Zakelijk lenen buitenland

Heb je vooral behoefte aan het financieren van bedrijfsmiddelen in het buitenland? Bekijk dan de mogelijkheden van lease. Zakelijk lenen in het buitenland is geschikt als je een buitenlandse vestiging opent, want de overeenkomst heeft betrekking op het gehele concern. Als de Nederlandse vestiging stabiel is en goed draait, helpt dat dus om de financiering voor de buitenlandse vestiging rond te krijgen. Bovendien kun je bedrijfsmiddelen tot 100% financieren en dat biedt financiële ademruimte.

Financiering bedrijf buitenland

Geven de banken niet thuis? Ga dan voor het grote publiek en kies voor crowdfunding. Juist in deze digitale tijd is crowdfunding een goede strategie voor geld lenen in het buitenland. Zorg voor een sterk merk, een overtuigende pitch, een aantrekkelijk filmpje en een onweerstaanbaar aanbod. Ontdek de kracht van de crowd als alternatief voor geld lenen buitenlandse bank.

Internationaal zakendoen met subsidie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt internationaal zakendoen met diverse fondsen, zoals het Dutch Good Growth Fund, het Dutch Trade and Investment Fund en de DHI-subsidieregeling. De wijze van ondersteuning loopt uiteen van onder meer leningen en participaties tot garanties en expertfinancieringen. Geld lenen in het buitenland wordt zo een stuk eenvoudiger.

Geld lenen in Duitsland

Ben je in staat om 20% van het leenbedrag zelf te financieren? Dan is geld lenen in Duitsland wellicht een optie. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Voor een persoonlijke lening moet je getrouwd zijn met een Duitse(r) of in Duitsland wonen of werken. Voor bedrijfsfinanciering Duitsland gelden andere regels, neem daarvoor contact op.

Geld lenen in België

Bij onze zuiderburen is de situatie vergelijkbaar. Geld lenen in België is mogelijk, maar de voorwaarden zijn vergelijkbaar met geld lenen in Duitsland. Ook in de voordelen zit een overeenkomst, want het rentepercentage kan zomaar lager zijn dan in Nederland. Wees wel waakzaam voor een taalkundig verschil: in België wordt gesproken over de ‘rentevoet’ op basis waarvan je ‘intrest’ betaalt. In Nederland wordt dat onderscheid niet gemaakt en is het dus gewoon ‘rente’.

Geld lenen in USA

Ondernemen in de Verenigde Staten is een hoofdstuk apart. Goed om te weten: er is geen gezamenlijke markt. Er zijn meer dan 50 staten en 3000 county’s die van elkaar verschillen in kansen, mogelijkheden én regelgeving. Geld lenen in USA vraagt dan ook om een gedegen voorbereiding. Lees Ease of Doing Business van de Wereldbank voor een algemene introductie. Kies een passende rechtsvorm, want dat heeft aanzienlijke fiscale – en dus ook financiële – consequenties. Verdiep je ook in de cultuur zodat je niet voor verrassingen komt staan. Zorg dus dat je goed beslagen ten ijs komt als je een aanvraag indient voor geld lenen in USA. De mogelijkheden zijn net zo divers als de voorwaarden, dus dat is niet in een paar zinnen te vangen. Tijdens een persoonlijke kennismaking vertellen we daar graag meer over.

Wil je meer weten over geld lenen in Nederland of in het buitenland? Neem dan contact op CM&P.