Financieringsuitbreiding en herstructurering van een biologische veehouderij

Deel deze pagina
Geschreven door: Wout van der Heiden RA
22 november 2022Via de netwerkbijeenkomst ‘Business open’ kwam partner Wout van der Heiden in contact met een vermogensadviseur. Deze vertelde dat een klant aan hem had gevraagd om een bedrijfsfinanciering te regelen.

De ondernemer had extra vermogen nodig om een uitbreiding van zijn biologische boerderij te kunnen realiseren. Het agrarische bedrijf dat hij, na het plotselinge overlijden van zijn vader, samen met zijn broer voert is gevestigd in het oosten van het land. Omdat de vermogensadviseur niet veel ervaring heeft met financieringen, bracht hij zijn klant in contact met Wout.

Maatschap bestaande uit twee boerderijen

De boerderij wordt geleid door de twee broers. Het bedrijf gestructureerd in een maatschap en bestaat uit twee boerderijen die winstgevend en volledig modern zijn. Op het hoofdbedrijf houden de broers vleeskoeien, op de andere boerderij worden biologische melkkoeien gehouden.

Op deze laatste boerderij, gelegen aan de rand van een natuurgebied, worden ook natuurbeheerswerkzaamheden uitgevoerd voor Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap. Beide boerderijen zijn voorbeelden van gezond boeren met een beperkte CO2-uitstoot.

Financiering via de bank

De ondernemers hadden een financiering aangevraagd bij de een bank. Deze was nodig voor de uitbreiding van de biologische veestapel en om het machinepark, dat gebruikt wordt voor het natuurbeheer, uit te breiden. De bank ging niet akkoord met deze financiering omdat de structuur van de maatschap niet duidelijk was in hun ogen. Daarnaast was de bank van mening dat beide boeren te jong waren om zo’n groot bedrijf te runnen en zag onvoldoende toekomst voor het biologisch boeren.

Grond verkocht

Uit kwaadheid hebben de ondernemers een stuk grond in Drenthe verkocht. Deze grond lag dicht tegen een Natura 2000 gebied en mocht niet worden begraasd door koeien. Het lag daarbij ver van de moederbedrijven. Zodoende was het voor de broers een weloverwogen beslissing om de grond te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop hebben ze de gehele financiering bij de bank afgelost. Bleef over de vraag: “hoe financieren we de uitbreiding?”.

Kennis over financieringen voor agrarische bedrijven

Wout is werkzaam geweest voor het financieringsbedrijf van de Rabobank, zodoende beschikt hij over de kennis die nodig is voor het financieren van een agrarisch bedrijf. Uit de gesprekken die Wout voerde met beide ondernemers kon hij concluderen dat zij een goed beeld hadden van de toekomst van de landbouw en daarop al langer anticipeerden. Ze waren, in tegenstelling tot veel boeren, bereid om hun verdienmodel resoluut aan te passen. Zij besloten om de verandering te maken van traditioneel boeren naar vlees- en biologische koeien. Daarbij hadden de broers het geluk dat er geen bank meer was die hen in de nek hijgde met allerhande voorschriften en ideeën.

Nieuwe structuur van de maatschap

Wout deelde de mening van de bank met betrekking tot de structuur van de maatschap. Ook herkende hij dat de ondernemers een continuïteitsrisico liepen. In goed overleg heeft er een herstructurering plaatsgevonden binnen de onderneming. Hierdoor is alles veel overzichtelijker.

Daarnaast heeft hij in overleg met de broers een financieringsplan opgesteld. Dit plan is voorgelegd bij Geld voor Elkaar. Na goedkeuring van de plannen was de gehele financieringsvraag binnen 12 uur volledig gefinancierd en kunnen de plannen worden uitgevoerd.

Ben je op zoek naar begeleiding of advies tijdens het realiseren van een bedrijfsfinanciering of herstructurering? De bedrijfsadviseurs van Claassen, Moolenbeek & Partners helpen je graag. Neem contact op met een van onze partners of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Wout vd Heijden RA

Over de auteur

Wout van der Heiden RA

Wout van der Heiden RA is een expert in het maken van (financiële) analyses en het maken van creatieve financieringsconstructies, waardoor hij de ondernemer kan helpen bij het realiseren van ondernemersdoelen.
Neem direct contact op met Wout via mail of bel 06 – 46 99 31 14