Banken bestaan al sinds de Middeleeuwen. Financiering verstrekken is altijd een kerntaak geweest. Toch veranderen de eisen van klanten én overheden continu. Vooral in het MKB groeit de behoefte aan flexibele, toekomstbestendige financieringsvormen. Dit artikel laat zien hoe innovatieve financieringsconstructies bijdragen aan de energietransitie én aan nieuwe bedrijfsmodellen in een duurzame economie.
Inhoudsopgave
Duurzame energie vraagt om slimme financiering
Nederland zit midden in de energietransitie. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen neemt af en alternatieve energiebronnen winnen terrein. Woningeigenaren stappen over op elektrische warmtepompen en zonnepanelen. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar flexibele oplossingen om deze verduurzaming betaalbaar te maken.
Voor veel huishoudens betekent verduurzamen een forse investering. Denk aan een hybride warmtepomp, isolatiemaatregelen of zonnepanelen met opslag. Niet iedereen kan die investering direct doen. Zeker met de huidige rentestanden en inflatie. Ook de langere terugverdientijd vormt een drempel. Want wie wil op z’n zeventigste nog investeren in iets dat zich pas na vijftien jaar uitbetaalt?

Verduurzamen zonder directe investering: hoe werkt dat?
Steeds meer bedrijven spelen hierop in met huur- en leaseconstructies voor energiebesparende installaties. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen of inductiekookplaten. Deze contracten maken verduurzaming mogelijk zonder grote eenmalige uitgave.
Er zijn grofweg twee soorten aanbieders:
Energiebedrijven die leasecontracten koppelen aan een energie-abonnement.
Onafhankelijke aanbieders zonder verplichte koppeling, waarbij de consument zélf zijn energieleverancier kiest.
Voor particulieren zijn die laatste vaak aantrekkelijker. Geen investering nodig, wél vrijheid in de energiemarkt. En dat past binnen het huidige streven naar betaalbare en toegankelijke verduurzaming.
Financiering voor aanbieders: het echte knelpunt
Voor aanbieders van deze leasecontracten ligt het lastiger. Zij zijn vaak start-ups of MKB’ers in een groeifase. Juist deze bedrijven hebben kapitaal nodig om installaties voor te financieren. Maar banken en investeerders zijn terughoudend.
Investeringsmaatschappijen vinden het verdienmodel vaak nog te beperkt of niet innovatief genoeg.
Traditionele banken toetsen op terugbetalingscapaciteit én onderpand. En dat is vaak een struikelblok.
Waarom? Omdat zonnepanelen op het dak van een derde (de klant) liggen. Of omdat een warmtepomp onroerend goed wordt zodra deze is geïnstalleerd. Het gevolg: de zekerheidswaarde van de installatie is juridisch en economisch lastig te bepalen. Voor financiers te riskant.
Alternatieve zekerheden: leasecontracten als onderpand
Toch is er wél een oplossing. En die wordt steeds vaker toegepast binnen MKB-financiering voor duurzame businessmodellen.
Door de huur- of leasecontracten zelf te verpanden, ontstaat er tóch waarde voor de financier. Gaat een bedrijf failliet of komt het in zwaar weer? Dan vertegenwoordigen deze contracten een reële waarde. Ze kunnen immers overgedragen worden aan een andere aanbieder in de markt, die de exploitatie voortzet.
Claassen, Moolenbeek & Partners heeft ervaring met dit soort constructies. In diverse gevallen vormden leasecontracten het hart van het zekerhedenpakket voor een succesvolle MKB-financiering. Daarmee krijgen ondernemers toegang tot kapitaal om te blijven investeren in duurzame groei.
Waarom dit nú relevant is
De urgentie in 2025 is groter dan ooit:
Netcongestie vraagt om lokale opwekking en opslag.
Wetgeving (o.a. BENG en CSRD) stimuleert verduurzaming van gebouwen en bedrijfsvoering.
Hogere rente maakt traditionele financiering duurder.
Groeiende concurrentie dwingt tot innovatie in verdienmodellen.
Een slimme financieringsoplossing, gebaseerd op alternatieve zekerheden, is dan geen luxe – het is noodzaak.
Over Claassen, Moolenbeek & Partners
Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, bedrijfsovername (aan & verkoop) en/of het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte.
Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied op de genoemde diensten. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden. We werken landelijk vanuit 9 regio’s in Nederland en hebben in alle regio’s één of meerdere kantoren.
Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.