< p>

Wat is de betekenis van factoring; een actuele oplossing en eeuwenoude methode.

De betekenis van factoring: een actuele oplossing en eeuwenoude methode

Deel deze pagina

12 mei 2016

financiering, factoring, crowd-funding en meer

Wat is de betekenis van factoring?

–       Heeft u geld nodig om te investeren in groei?

–       Heeft u behoefte aan liquiditeit als gevolg van groei?

–       Bent u gezond en heeft u een kortstondige liquiditeitskrapte?

Herkent u zich in een van deze 3 vragen en is een rekening-courant bij de bank geen oplossing voor u? Dan is factoring een mogelijkheid. Factoring wordt vaak gebruikt als een verzamelwoord voor financiering van debiteuren, inkoop en voorraden, alsmede debiteurenbeheer.

In de vroegste tijden van de beschaving, 4000 jaar geleden, gebruikten de Mesopotamiërs reeds factoring in hun zakelijke transacties. De oude Romeinen gebruikten ook al een vorm van factoring. De populariteit van factoring steeg fors tijdens het handelsverkeer tussen de Amerikaanse kolonisten en hun Europese afnemers. Door kooplieden in de koloniën werden grondstoffen (zoals hout, wol, katoen, bont) naar Europa gestuurd. Echter het verzenden van de goederen over de lange trans-Atlantische afstand was duur en de betaling kon lang op zich laten wachten. Om dit op te lossen werd een deel vooraf betaald. In de jaren 30 werd factoring het meest gebruikt in de kleding- en textielindustrie, vanwege hun afhankelijkheid van grondstoffen. Tijdens de jaren 1960, 1970 en 1980 toen de rente en de banken in toenemende mate werden gereguleerd,  werd het langzamerhand moeilijker voor bedrijven om de traditionele financiering te krijgen. Factoring werd daarmee nog populairder.

 Maar wat is de betekenis van factoring nu precies voor u?

Kenmerkend voor factoring is de flexibele hoogte van de maximaal te verkrijgen financiering. Als de omzet groeit, stijgt de kredietruimte mee. Dit is voor u als groeiende onderneming een belangrijk argument, aangezien een traditionele financiering gebonden is aan een kredietplafond.

Eigenlijk heeft factoring niet een eenduidige betekenis, er bestaan vele vormen van factoring en afhankelijk van uw bedrijf, klantenportefeuille en liquiditeitsbehoefte kan er een maatwerkoplossing worden aangeboden. We noemen hier als voorbeeld 2 belangrijke factoringprincipes bij debiteurenfinanciering.

de betekenis van normale factoring?

Bij normale factoring besteedt een organisatie (een deel van) de debiteurenportefeuille uit aan een extern bedrijf, de factor. De factor neemt vervolgens de afhandeling van de facturen over. Hiervoor ontvangt hij bij traditionele factoring een percentage van de omzet.

de betekenis van American factoring?

Het bovenstaande verschilt nogal met American factoring. Bij American factoring ontvangt de factor geen percentage van de omzet, maar van het factuurbedrag. Dit betekent meer flexibiliteit voor bedrijven. Zij kunnen immers zelf bepalen welk deel van hun portefeuille zij uitbesteden. Klanten die goed betalen blijven zo rechtstreeks aan de onderneming betalen.

Voordelen van factoring:

Het grote voordeel van factoring is daarmee dat u als organisatie onmiddellijk over uw geld kunt beschikken en geen risico loopt als een klant te laat betaalt. Steeds meer bedrijven hanteren lange betalingstermijnen en vooral voor het MKB is het lastig om dit voor te financieren. Factoring biedt hier dus uitkomst.

–       Beseft u nu dat factoring meer voor u kan betekenen dan u in eerste instantie dacht?

–       Wilt u weten of uw bedrijf er klaar voor is?

–       Of wilt u gewoon meer weten?

Neem dan gerust contact op met ons. Wij kunnen nagaan welke
financieringsvorm
het beste bij u past.

Wellicht ook interessant voor u: