< p>

Een goed stappenplan bij de overname van een familiebedrijf is van groot belang. ✔ Lees het hier.

Stappenplan bij de overname van een familiebedrijf

Deel deze pagina
Geschreven door: Leslie A.J. Pots QC
11 juli 2017Er komt veel emotie kijken bij een bedrijfsovername. Zeker bij de overname van een familiebedrijf. Dat weten de bedrijfsconsultants van CM&P als geen ander. De visie van Leslie Pots QC, partner te Zeist is duidelijk: “Dat komt omdat zo’n bedrijf vaak een levenswerk is, het is lastig om dat los te laten.”

Waardebepaling familiebedrijf


“De eerste vraag is waarom je als eigenaar wilt stoppen. Het antwoord op die vraag bepaalt de snelheid van handelen. Daarna ga je de waardebepaling vaststellen. Dat is een proces waarbij veel emotie komt kijken. De directeur groot aandeelhouder (DGA) hecht misschien meer waarde aan zijn bedrijf dan objectief is vast te stellen. Je moet op een zakelijke manier handelen, om onderlinge problemen in de familie te voorkomen.”

Opvolging familiebedrijf

Pots adviseert om voor de opvolging bij familiebedrijven sowieso drie tot vijf jaar uit te trekken. “Als je bijvoorbeeld wilt dat je zoon of dochter het bedrijf overneemt, hoe lang is er dan nodig om die goed voor te bereiden? Of misschien moet de DGA zichzelf de vraag stellen of zijn zoon of dochter wel de meest geschikte persoon is om het stokje over te nemen. Het is ook belangrijk dat de rest van de familie van alle stappen op de hoogte is. Het kan niet zo zijn dat een deel van de familie maar moet gissen naar de stand van zaken. Laat staan of ze een oordeel hebben over waarde en prijs van het bedrijf. Soms overmant de emotie en zie je het op dit vlak vaak misgaan. Maar in evenveel gevallen gaat het ook goed, zeker als men ervaren professionals inschakelt.”

Overname transportbedrijf

Een voorbeeld van een overname in de familie is het transportbedrijf dat van vader De Jong naar zijn zoon is overgegaan. Lees hier het verhaal over de overname en een uitgebreid interview met Leslie Pots.