Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

WHOA: hoe kan ik coronaschulden saneren?

Deel deze pagina

18 januari 2022



Even ter herinnering: de WHOA

Deze afkorting betekent: Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is sinds 1 januari 2021 van kracht en biedt een oplossing voor bedrijven met financiële problemen. De WHOA helpt bedrijven die in zwaar weer zijn gekomen door een te hoge schuldenlast. Met deze wet kunnen bedrijven schulden herstructureren (saneren) om de gezonde bedrijfsactiviteiten voort te kunnen zetten. Voor bedrijven met coronaschulden is de WHOA mogelijk relevant.

 

Financiële problemen door coronaschulden

Regelmatig praat ik met ondernemers over de opgebouwde coronaschulden en de kans op een faillissement. Dan zeggen ze direct: “Nee ik ga niet failliet, want…”. Zo zijn ondernemers. Zij zien oplossingen voor problemen en nieuwe kansen voor groei.
Ondernemers weten: wanneer de coronamaatregelen stoppen zal de omzet toenemen en het verlies verdwijnen.

Omdat de schulden niet meer betaald kunnen worden, ontstaan faillissementen. De afgelopen 2 jaar hebben de gedupeerde ondernemers letterlijk hun pensioen en spaargeld opgegeten: “De pot is leeg”.

 

Bedrijven mogen weer “open”

Voorheen gesloten bedrijven mogen weer volledig open. De steunmaatregelen vervallen en bedrijven moeten starten met het terugbetalen van de opgebouwde coronaschulden. De terugbetaling hiervan komt boven op de reeds bestaande verplichtingen bij de bank. De ruimte die nodig is om seizoenspatronen op te vangen en vervangingsinvesteringen te doen ontbreekt. Middelen om de stijgende kosten van materialen en energie op te vangen zijn niet aanwezig.

 

Kans op faillissement

De kans op een faillissement neemt toe als er onvoldoende werkkapitaal aanwezig is. Als het bedrijf daardoor moet snijden in noodzakelijke investeringen en kosten zal het ten opzichte van haar concurrenten verzwakken. Hierdoor loopt het omzet mis, stappen goede werknemers over naar andere bedrijven en komt het bedrijf in een negatieve spiraal. We zien vaak dat juist in deze situatie risicovolle opdrachten en projecten worden aangenomen met een laag rendement.

 

WHOA-traject

Met een WHOA-scan is het mogelijk om snel inzicht te krijgen of een WHOA-traject oplossing kan bieden voor een bedrijf.

Bij deze scan wordt gekeken of het bedrijf levensvatbaar was voor de crisis. Specifieker: voordat de coronamaatregelen werden ingevoerd. Om de levensvatbaarheid van de onderneming voor de coronacrisis vast te stellen dient men enkele vragen te beantwoorden: Was het bedrijf voor de coronacrisis in staat om aan haar bestaande financiële verplichtingen te voldoen? Was de organisatie in staat om noodzakelijke investeringen uit te voeren? Hoe groot is het bedrag aan schulden dat versneld moeten worden terugbetaald?

Met hulp van de WHOA kan een bedrijf zijn schulden herstructureren (terugbrengen) door het opstellen en aanbieden van een akkoord. Tegenstemmende schuldeisers zijn gebonden aan dit dwangakkoord.  Een WHOA-traject voltrekt zich (grotendeels) buiten het zicht van het publiek. Daardoor kan in relatieve rust een akkoord worden voorbereid.

Afhankelijk van een goede voorbereiding verloopt een WHOA-traject snel en efficiënt

Een korte uitleg hoe dat in zijn werk gaat vind je hier in het artikel: Wat is WHOA?

Een casus waarbij wij samen met een advocaat een restaurant hebben begeleid bij een WHOA-traject en de financiering met een TOA-krediet vind je hier: Succesvol WHOA-akkoord voor een restaurant.

 

Wil je weten of een WHOA-traject voor jouw bedrijf een oplossing is?  Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van de gespecialiseerde adviseurs.

Over de auteur

ing. Wim Mandigers MFSME

Wim Mandigers sinds 2001 als partner verbonden aan Claassen, Moolenbeek & Partners Eindhoven. In deze jaren heeft Wim al meerdere ondernemers begeleid bij herstructurerings-, financierings-, overnametrajecten en waarderingen van ondernemingen. Door zijn kennis op het grensvlak van techniek en financiën is Wim in deze trajecten in staat om het beste resultaat voor zijn opdrachtgever te realiseren.

Je kunt hem bereiken op: 06 – 52 45 68 61 of via mail.