< p>

Wat is Blockchain en is het geschikt voor de MKB ondernemer?

Wat is Blockchain en is het geschikt voor de MKB ondernemer?

Deel deze pagina
Geschreven door: Marc Backus
17 april 2018

veilige transactie met Blockchain technologie

Je hoort de term Blockchain steeds vaker als het om financiering van transacties gaat maar wat is Blockchain technologie precies? In dit artikel lees je wat het is en kun je bepalen of het interessant is voor jou als ondernemer.

Wat is Blockchain?

Blockchain is een software programma wat ontwikkeld is om een betrouwbaar alternatief te bieden voor banken of elke willekeurige aanbieder van een dienst of product. Het vervangt een vertrouwde tussenpersoon door een netwerk van computers. Normaal zou je bijvoorbeeld bij een transactie van een partij bloemen een notaris of een bank betrekken. Met het Blockchain systeem kun je het dus zonder hen regelen. Blockchain wordt ook wel een trust machine genoemd omdat het vertrouwen creëert tussen twee partijen die elkaar niet goed genoeg kennen. Bijvoorbeeld als men niet zeker is of de andere partij zich wel aan zijn/haar verplichtingen houdt bij overschrijvingen van geld of de levering van goederen.

Blockchain voorbeelden

Een MKB bedrijf heeft een eigen boekhouding en zijn klant ook. Bij Blockchain hebben ze een gezamenlijke boekhouding (database) waarin hun transacties worden bijgehouden. Beide bedrijven hebben hier inzicht in maar kunnen er geen veranderingen in aanbrengen. Beide partijen kunnen in deze database zien of de ander de transactie volgens afspraak heeft volbracht. Als één van de partijen ziet dat de ander zich niet aan een afspraak houdt dan kan die transactie geen doorgang vinden.

Wat is de Blockchain technologie?

De controle vindt plaats door middel van versleuteling van data en zorgt ervoor dat alles veilig en betrouwbaar kan plaatsvinden. Alle computers die op die database aangesloten zijn, beheren een kopie van de database. Die database houdt bij wie eigenaar is van het fysiek of digitaal object en welke transacties plaatsvinden. Deze blokken data zijn aan elkaar verbonden in een keten, vandaar de naam Blockchain. Het is een heel veilig gesloten systeem van computers.

Voordelen van Blockchain

veilige transactie met Blockchain technologie

  • directe uitwisseling van data, zonder tussenkomst van een derde partij
  • zekerheid dat er niet met data gerommeld is
  • een integer en transparant proces
  • snellere en goedkopere transacties

De NOS heeft er een helder filmpje van gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=KeFRLRA_XzQ

Wat moet ik nu doen?

Misschien vraag je jezelf af: “Moet ik hier iets mee? Wat moet ik nu doen?” Mijn advies is het volgende stappenplan:

  1. Doe niets, het is een nieuwe ontwikkeling, laat deze zich maar een paar jaar door ontwikkelen. Dan kan het zich bewijzen.
  2. Kijk om je heen, wordt er al gewerkt met blockchain in jouw branche, zijn er mogelijkheden hiervoor?
  3. Ga proactief aan de slag, kijk naar welke processen je met blockchain kan verbeteren, ga in gesprek met leveranciers en klanten.
  4. Ontwikkel je eigen blockchain toepassing, echt iets voor de innovatieve ondernemers.

Conclusie

Blockchain kan iets voor elke MKB-ondernemer betekenen, nu of in de toekomst. Of blockchain nu iets voor jouw bedrijf is, is in beginsel eigenlijk niet zo relevant. Als ondernemer moet je eigenlijk altijd alert zijn en anticiperen op veranderingen in je omgeving die jouw bedrijf mogelijk kunnen beïnvloeden. Maar net zo belangrijk als naar buiten kijken is het ook naar binnen kijken, wat is je visie, wat zijn je plannen, wat is je strategie? Bij veranderende tijden hoort een andere bedrijfsstrategie, een andere denkwijze. Jezelf continue blijven veranderen is lastig, de hulp van een externe partij helpt daarbij.

Meer weten?

Wil je meer informatie of onze hulp inschakelen? Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Marc Backus

Over de auteur:
Marc Backus is zeer ervaren in het opstellen van bedrijfsstrategieën en ondernemingsplannen. In 17 weken heb jij je plannen duidelijk op papier en kan het bedrijf weer jaren vooruit. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/marc-backus/