< p>

Waar worden mensen gelukkig van...?

Waar worden mensen gelukkig van…..

Deel deze pagina

10 februari 2016Vanmorgen vroeg in de auto, luisterend naar BNR, hoorde ik een nieuwsitem dat voor mij nauwelijks nieuws was. Het onderwerp ging over een onderzoek waarbij de vraag centraal stond wat het gevoel van geluk bij mensen beïnvloedt. Natuurlijk… welvaart is daarbij van belang. Niet verbazingwekkend dus dat in welvarende landen meer mensen aangeven dat zij gelukkig zijn, in vergelijk tot de arme landen.

Wat opvallend lijkt: het welvaartverschil bijv. in Frankrijk, Duitsland en Nederland is niet zo groot. Terwijl er wél grotere verschillen gemeten wordt bij “gelukkig voelen”.

Wij Nederlanders staan al jaren in de top-10. De Nederlander voelt zich gelukkiger dan zijn Oosterburen of de Fransen. Daar is dus onderzoek naar gedaan. Wat blijkt… de mate waarin mensen zich VRIJ voelen is hierin bepalend. In landen waar een meer hiërarchische structuur heerst, voelen mensen zich minder vrij in hun doen en laten, ergo voelen zich minder gelukkig. Fransen en Duitsers hebben wel dezelfde vrijheid als Nederlanders, maar ze voelen die vrijheid niet

Kijk: en dat is nou géén nieuws voor me, maar zeker ook niet voor mijn collegae CM&P-partners! We spreken veel ondernemers. We zijn zelf ook ondernemers. Dé belangrijkste drijfveer voor het ondernemerschap blijkt vaak te zijn: de vrijheid te hebben over keuzes en vrijheid van handelen. 🙂

Bezoek de site van BNR. U kunt het interview beluisteren met de heer Brulé (onderzoeker). Wedden dat u als ondernemer hier om kunt glimlachen.

Bart van Dijk
Claassen,Moolenbeek&Partners BV