< p>

Voorbereiding, de succesfactor voor een geslaagde bedrijfsoverdracht - Claassen, Moolenbeek en Partners

Voorbereiding, de succesfactor voor een geslaagde bedrijfsoverdracht

Deel deze pagina

7 april 2015U wilt stoppen met uw ondernemerschap. U wilt gaan genieten van uw “oude dag”. U staat op het punt uw bedrijf over te dragen. Aan een familielid, aan een medewerker of wellicht aan een concurrent. Dit lijkt eenvoudig maar de praktijk is helaas vaak anders. Elk jaar moeten er bedrijven hun deuren sluiten door gebrek aan opvolging. Vaak is dit te wijten aan een slechte of te korte voorbereiding.

De voorbereiding

Voor het verkoopklaar maken van uw onderneming kunnen jaren nodig zijn. Het inrichten van de juiste juridische structuur, het verwijderen van fiscale ballast en het ontrafelen van zakelijk en privé zijn zaken die al snel enkele jaren duren. Daarnaast is het aanbod van bedrijven groot waardoor het lastiger wordt uw onderneming te verkopen. Het is dan ook van groot belang hoe u uw bedrijf presenteert en hoe u kunt laten zien wat de uiteindelijke potentie is van uw bedrijf. Met name de cijfermatige presentatie en onderbouwing hiervan is van groot belang voor de uiteindelijke verkoopprijs van uw onderneming.

Value-drivers

Er zijn veel value-drivers die de waarde van uw onderneming bepalen en het vergt tijd om deze in aanloop naar een verkoop te optimaliseren. Wat is nu het onderscheidende vermogen van uw onderneming? Is dat uw klantenbestand?  Uw dienst of product? Uw locatie? Uw markt? Het is zaak dit goed in kaart te brengen. Verder dient uw organisatiestructuur op orde te zijn en klaar te zijn voor uw vertrek. Het ziekteverzuim? Debiteuren en voorraad, hoe courant zijn deze? Zijn er investeringen nodig? Allemaal zaken die de waarde van uw onderneming bepalen.

Van groot belang is ook hoe u uw cijfers presenteert. Vaak worden de jaarstukken opgemaakt vanuit fiscale optimalisatie. Absoluut niet verkeerd, maar op het moment dat u uw jaarcijfers op deze wijze aan uw koper presenteert kan deze fiscale optimalisatie wel eens sterk de waarde van uw onderneming drukken.

Daarnaast is de financierbaarheid van groot belang. Uw onderneming kan wel een bepaalde waarde hebben, maar als deze waarde niet financierbaar is voor een koper zal dat de verkoopprijs nadelig beïnvloeden. Het is dan ook van groot belang om u ook als verkoper voor te bereiden op mogelijke financieringsconstructies.

Laat u begeleiden door een specialist

Claassen, Moolenbeek & Partners is zo’n specialist. Al meer dan 30 jaar hebben wij ervaring met bedrijfsoverdrachten. Daarnaast zijn wij uniek door onze lange ervaring in de financieringen, ook bedrijfsoverdrachtsfinanciering. Wij begeleiden u als ondernemer bij uw bedrijfsoverdracht. Dit in nauwe samenwerking met andere marktpartijen, zoals uw accountant, uw jurist of fiscalist. Maar het kan ook samen met gespecialiseerde partners bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Wij houden de regie en bewaken het brede spectrum van alle activiteiten. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat een bedrijfsoverdracht soepel kan verlopen.

Speelt u met de gedachten om uw bedrijf over te dragen. Klik dan 
hier
 voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij staan u graag te woord.