< p>

Financierbaarheid van MKB

Trends in financierbaarheid MKB

Deel deze pagina

13 september 2016Vele ondernemers merken het al in de praktijk: banken concentreren zich minder (vaak noodgedwongen) op de financieringen van het MKB. Het vertrek van veel MKB-accountmanagers bij de banken wordt nadrukkelijk gevoeld bij deze doelgroep. Natuurlijk willen banken graag blijven financieren, mits rendabel en uiteraard verantwoord. Dat is heel begrijpelijk.

De Commerzbank, groots bij onze oosterburen, overweegt om de bedrijfsfinancieringsafdeling te splitsen in een tak voor kleine bedrijven en een voor grote bedrijven. Kleine ondernemers worden onder gebracht bij de afdeling particuliere klanten en grote ondernemers bij de tak van de zakenbank. Meer achtergrond informatie vindt u o.a. in de Duitse krant Handelsblatt, Adieu, Mittelstandsbank

Deze trend is al langer geleden ingezet. Ook in Nederland. Kredietaanvragen van 1,0 miljoen en meer worden, net zoals veel particuliere financieringen, grotendeels geautomatiseerd en/of virtueel afgehandeld. De bank kan voor deze kredieten simpelweg niet dezelfde financieel-adviseur zijn als voorheen.

Wilt u financiering of de juiste financiering?

Dat verklaart ook de opkomst van veel adviesbureaus die MKB-ondernemers ondersteunen met hun financieringsvraag. Vaak wordt de weg gevonden bij de alternatieve financieringsvormen. Claassen,Moolenbeek&Partners adviseert al sinds 1983 MKB-bedrijven (5-200FTE) over bedrijfsfinancieringen. Juist in dit segment gaat het niet alleen over de vorm en de voorwaarden van de financiering. De vraag om geld en de keuze voor de financieringspartner maken een essentieel onderdeel uit van de bedrijfsstrategie. De goede ondernemer zal samen met de adviseur dat verband graag helder willen krijgen. Dat kan men ons inziens nimmer automatiseren, zelfs niet met behulp van big-data-analyses. Daarvoor zijn persoonlijke gesprekken en gerichtere analyses nodig.