< p>

Basiswet belastingen MKB

Roep om basiswet belastingen MKB

Deel deze pagina
Geschreven door: Alfred van Muiden
5 april 2017door
Alfred van Muiden
; partner CM&P te Amersfoort.

Natuurlijk betaalt iedere ondernemer graag belastingen. Immers dan wordt er winst gemaakt. Ja toch?

In het Financieel Dagblad stond onlangs een artikel waarin aangegeven wordt dat de beroepsvereniging van belastingadviseurs, Register Belastingadviseurs (RB), graag verbetering ziet van de fiscale regels voor het MKB.

Belastingadviseurs MKB dienen lijst met wensen in

Iedere formatie zie je weer dat belangenbehartigers punten aandragen die zij in een nieuwe kabinetsperiode gerealiseerd willen zien. Het is goed dat RB dit initiatief neemt. Wat ik nog aan de brandbrief van de belastingadviseurs zou willen toevoegen, is de wens voor verlaging van de administratieve verplichtingen voor ondernemers.

Lange termijnvisie

Waar het advies van de RB naar appelleert is de ontwikkeling van een lange termijnvisie:
• Hoe ziet een ideaal systeem van belastingheffing eruit?
• Waar wil je staan over 10 jaar?
• Hoe ga je een consistente belastingheffing regelen in een lange reeks van jaren?

Vanwege het feit dat we minimaal om de vier jaar te maken hebben met een ander kabinet ontstaat er een soort dagkoers waarin ieder kabinet zijn nuances aanbrengt.
Als ondernemer heb je daar last van want je hebt geen tijd om dat allemaal te volgen. Belasting is niet de core business van de ondernemer maar vraagt door de complexiteit wel continue om aandacht. Aandacht die de ondernemer vooral nodig heeft om zijn onderneming te exploiteren om geld te verdienen om belasting te betalen!

Basiswet fiscaliteit voor mkb

Vooral de MKB-ondernemer is toe aan een simpele basiswet. Uitzonderingen dienen beperkt te worden tot sectoren. Dat is te behappen voor een ondernemer. Maar waarschijnlijk zal dat een mooie droom blijven. Alfred van Muiden, ruim 25 jaar adviseur voor MKB-ondernemingen