Presentatie Kamer van Koophandel Rotterdam

Deel deze pagina

12 juli 2013Op 10 juli 2013 mochten wij een presentatie verzorgen voor de Kamer van Koophandel in Rotterdam tijdens een bijeenkomst over samenwerkingsverbanden in het MKB.

Ons werd gevraagd meer te vertellen over de mogelijkheden van financiering voor samenwerkingsverbanden. De zaal was goed gevuld met ondernemers die: of reeds een samenwerkingsverband hadden, of overwegen om een samenwerkingsverband aan  te gaan met andere ondernemers. Naast veel vragen over typen samenwerkingsverbanden en hun voor- en nadelen, ontvingen wij veel vragen over financiering en met name de aanvraag daarvan.

Het bleek dat veel ondernemers twijfelen over het aanvragen van een financiering, omdat zij er bijna vanuit gaan dat financiering verkrijgen bij banken niet mogelijk is of zeer lastig te realiseren is. Ook is men niet zeker van de wijze waarop de aanvraag gedaan moet worden en wat de bank verwacht aan informatie te ontvangen om de kredietaanvraag te kunnen beoordelen.

Vanuit onze praktijk kunnen wij aangeven dat financiering bij een bank (naast alternatieve vormen) nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Echter; meer dan voorheen is een goede voorbereiding van belang: naast het cijfermateriaal heeft de bank volledig inzicht nodig in de ondernemer, de onderneming, de achtergronden bij de cijfers, de markt, de verwachtingen en de risico’s die bij de onderneming spelen. Hiervoor is nodig om grondig en voorbereid te werk te gaan in de communicatie met de bank.

Dit klinkt heel logisch, echter, in de dagelijkse praktijk zien wij  dat ondernemers dit een lastig punt vinden en een goede onderbouwing vaak achterwege laten. En dat is jammer, want door een goede voorbereiding staat de deur tot krediet nog steeds open!