< p>

Overnamemarkt heeft last van terughoudendheid financiers - Claassen, Moolenbeek en Partners

Overnamemarkt heeft last van terughoudendheid financiers

Deel deze pagina

13 augustus 2013Vandaag heeft het FD een artikel gewijd aan de overnamemarkt. De titel van het artikel luidt: “Onvoorspelbare economie drukt vertrouwen in overnamemarkt”.

Al geruime tijd ervaren onze CM&P-partners het al in hun praktijk: Met name bedrijven in het mkb zijn moeilijk te verkopen en…. fors in prijs gedaald. Werd er voor de crisis nog 5-8 maal het brutobedrijfsresultaat (ebitda) betaald, nu moeten verkopers genoegen nemen met een factor van rond de 4. De belangrijkste reden: de bereidheid van externe financiers, met name de banken, om mee te financieren.

Daar tegenover staat wel dat de rente historisch laag is, maar aan de andere kant wegen weer de componenten als risicoafweging en vereiste aflossingsperiode veel zwaarder.

De vergelijking met de huizenmarkt is eenvoudig gemaakt. Er zijn minder mensen die de stap durven nemen, er is minder financierbaar en kopers houden vaak nog vast aan een (te) hoge vraagprijs.

Creativiteit in het verkoopproces en het goed managen van verwachtingen bij koper en verkoper zijn nu meer dan ooit van belang.