< p>

Ondernemers krijgen steeds vaker nee te horen! - Claassen, Moolenbeek en Partners

Ondernemers krijgen steeds vaker nee te horen!

Deel deze pagina

21 oktober 2014MKB ondernemers krijgen het steeds vaker te horen. Een keihard NEE tegen een financieringsaanvraag. Banken worden zo steeds ontoegankelijker voor het MKB. De motor van de economie, het MKB, loopt zo steeds vaker vast. Is dit terecht?

Deze vraag kun je zowel met JA en met NEE beantwoorden. Het klopt. Door Basel III zijn de eisen ten aanzien van kredietverlening steeds strenger geworden. Banken dienen hier in grote mate rekening mee te houden. Maar is dit de enige oorzaak? NEE! Banken zijn in de geschiedenis verschoven van nuts instellingen naar commerciële instellingen. Dat betekent dat er geld verdiend moet worden. Dat het management beloond moet worden. Steeds vaker krijgen we te horen dat kredieten onder de € 250.000,– niet interessant zijn voor banken. Dat de kosten voor de aanvraag van het krediet veel te hoog zijn.

ALTERNATIEVE VORMEN

Gelukkig ziet onze overheid wel in dat indien het MKB niet meer gefinancierd kan worden er een groot probleem ontstaat. Minister Kamp heeft dan ook aangekondigd alternatieve financieringsvormen voor het MKB te willen stimuleren. Maar welke alternatieve zijn er dan:

QREDITS

Qredits is een initiatief van de banken en de overheid. Als non profit organisatie leent Qredits kleine leningen voor de kleine ondernemer. Momenteel is er reeds 82 miljoen euro aan leningen verstrekt. Qredits kent twee soorten leningen. Dit zijn het Mircokrediet, met een maximum tot € 50.000,–, en het MKB krediet, met een maximum tot € 150.000,–.

PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJEN EN BUSINESSANGELS

De Nederlandse participatiemaatschappijen hebben een totaal vermogen van 20 miljard euro. Wel is het zo dat financiers van participatiemaatschappijen (investeerders) vaak ook (mede) eigenaar van de te financieren onderneming willen worden. Dit heeft voordelen en nadelen. Nadeel is dat een deel van het zeggenschap verloren gaat. Een voordeel is dat ondernemers de ervaringen van de investeerder erbij krijgen.

KREDIETUNIES

Vaak herhaalt de geschiedenis zich. Ook hier in de vorm van kredietunies. Was vroeger de Raiffeisenbank een coöperatie. Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers / investeerders / spaarders die het MKB financieren. Dit kan per beroepsgroep geregeld worden, maar ook in het algemeen. Zo zijn er al enkele regionale kredietunies actief.

BORGSTELLINGSKREDIETEN

Bij borgstellingskredieten staat de overheid borg voor de bancaire financiering. Je kunt het borgstellingskrediet zowel gebruiken voor een nieuwe lening, maar ook als u uw bank meer zekerheid wilt bieden. De borgstellingskredieten kennen drie vormen. Één voor startende ondernemers, één voor bestaande ondernemers en voor innovatieve kredieten.

CROWDFUNDING

Crowdfunding is sterk in opkomst. Bij deze financiering wordt het geld bijeengebracht door de inleg van vele kleine bedragen. Vaak van particulieren die hun geld liever investeren in bedrijven dan dat ze het op de bank willen zetten. In de eerste helft van 2014 is reeds voor 23 miljoen euro gefund. De verwachting voor geheel 2014 is dat er 84 miljoen gefund gaat worden. Dit valt natuurlijk nog in het niet bij bancaire financiering die verantwoordelijk is voor 143 miljard. Maar crowdfunding wint wel heel snel aan populariteit. Zowel als financieringsinstrument, maar ook als beleggingsinstrument. Een mooie match.

ACHTERGESTELD LENINGSFONDS

Sinds Prinsjesdag wordt er gesproken over een nieuwe financieringsvorm. Een nieuw op te richten fonds dat voorziet in risicodragend kapitaal voor het MKB. Dit in samenwerking met de nieuw op te richten Nationale Investeringsinstelling. Leningen vanaf € 100.000,–. Het ministerie van Economische Zaken werkt het plan momenteel verder uit.

DUIDELIJKHEID IN FINANCIERINGSLAND

Was het voorheen duidelijk waar je financiering vandaan kon halen als MKB-er. Momenteel zijn er dus vele initiatieven. Dit maakt begeleiding bij een kredietaanvraag steeds meer noodzakelijker. Claassen, Moolenbeek & Partners kan die ondersteuning geven. Al meer dan 30 jaar heeft Claassen, Moolenbeek & Partners ervaring met financieringen en strategie. Met meer dan 100 partners zijn wij een landelijke partij die het MKB ondersteund bij haar zoektocht naar financieringen. Wilt u meer weten. Neem dan contact op met een partner bij u in de buurt. Ga naar
www.cmenp.nl  
voor een partner bij u in de buurt.