< p>

Ondernemen: is dat (veel) geld verdienen of plezier? - Claassen, Moolenbeek en Partners

Ondernemen: is dat (veel) geld verdienen of plezier?

Deel deze pagina

24 augustus 2017Plezier: is dat de basis of een utopie? Een plan: is dat noodzakelijk of tijdsverspilling?

Veel collega-ondernemers herkennen het gevoel van ‘geleefd worden’ en ‘vele ballen in de lucht houden’ in een snel veranderende samenleving en een dynamisch ondernemerslandschap. Erkennen dat dit veel (soms negatieve) energie kost en kan leiden tot stress doen wij ondernemers liever niet, immers “the show must go on” en het is een vorm van falen/ zwakte om dit gevoel toe te laten.

Een bevriende ondernemer over een Businessplan

“Veel beslissingen nam ik intuïtief, tussen de bedrijven door, want een dag is te kort en we hebben nog meer te doen. (Meer) structuur en gerichtere sturing wilde ik graag maar daar heb ik nu geen tijd voor, misschien morgen of volgende week.

Het lijkt wel of de wereld om mij heen sneller beweegt en verandert dan ikzelf, daar heb ik wel een oplossing voor: tandje erbij/ stapje harder lopen…

Zelden een moment van reflectie, en alleen als ik doodmoe ben, immers, reflectie kost tijd en levert niks op, de onderneming moet door, dat heeft prioriteit.

Soms word ik uitgedaagd door een adviseur die in het verlengde van mijn financiële gegevens vragen stelt over mijn doelen en mijn beschikbare middelen. Lastige vragen, vooral omdat ik ze vaak niet kan beantwoorden. Het advies hier meer tijd voor te nemen leg ik altijd naast me neer, de adviseur moest eens weten hoe druk ik het heb.

Recentelijk toen ik eindelijk een week vakantie had, gebeurde er iets wat me echt aan het denken heeft gezet. Mijn partner vroeg me op de eerste dag van mijn vakantie, terwijl ik nog vol adrenaline zat van mijn werk, “vind jij je werk leuk?”. Er viel een stilte, die een eeuwigheid leek te duren. Een onbehagelijk gevoel bekroop me.

Na mijn vakantie ging ik echt aan de slag met mijn ondernemingsplan. Samen met een extern adviseur heb ik in 13 weken tijd mijn plan geschreven, tot mijn verbazing gaat het lang niet altijd over geld of geld verdienen. Het ging ook over plezier en energie.

Ik heb inmiddels geleerd regelmatig de ‘plezier-check’ te doen, immers zonder plezier weinig kans op duurzaam succesvol ondernemen. Een tweede les die ik geleerd heb, is om planmatiger te werken, hetgeen voor mij betekent periodieke toetsing van mijn doelstellingen en indien nodig bijstelling hiervan. Deze doelstellingen staan uitgewerkt in mijn ondernemersplan en geven mij sturing en naar mij is gebleken, rust in mijn ondernemen.”

-einde citaat-

Wat is een ondernemingsplan, businessplan?

80% van de MKB-ondernemers heeft geen op schrift gesteld ondernemingsplan. Bijna iedere ondernemer heeft wel een prognose, budget of financiele doelstelling aan het papier toevertrouwd. Vaak omdat de financier daarnaar vraagt. Een financieringsplan is iets anders dan een volledig
ondernemingsplan laten maken
, ook wel businessplan genoemd.

Een goed ondernemingsplan bevat namelijk veel meer dan alleen de financiële doelen. Zeker bij MKB-ondernemers horen de persoonlijke doelen ook thuis in het ondernemingsplan. Immers de onderneming en de ondernemer zijn overduidelijk met elkaar verbonden. Dat is misschien wel het grootste verschil tussen de manager en de ondernemer zelf.
Er zijn veel voorbeelden van ondernemingsplannen te vinden op het internet. Het is geen simpele invuloefening! Een gesprek met de ondernemer en vaak ook met zijn belangrijkste medewerkers is nodig.

De resultante van een ondernemingsplan: geld én plezier

Zoals de ondernemer het in de eerste alinea’s omschrijft, is niet uniek. Ik zie dit als ondernemersadviseur heel veel in mijn praktijk. Het financieringsplan wordt vaak verward met het ondernemingsplan. De financiën zijn slechts één onderdeel, nodig om de doelen te bereiken, een middel.
Als voorbeeld voor de opbouw van en goed ondernemingsplan geef ik u de tip om dit aan het volgend woord te koppelen.

Focus

Waarbij de letters staan voor:

  • F inanciële doelen én
  • O rganisatorische doelen én
  • C ommerciële doelen én aandacht voor
  • “US”. U en uw omgeving.

De goede balans in deze aspecten geven u zeker én meer geld én meer plezier.

 

 

Auteur: Drs. Rob van Delft. Niet alleen een financieel adviseur, maar vooral ook zelf een bevlogen ondernemer. Een man die plezier heeft in zijn werk en pas tevreden is als zijn klanten succesvoller ondernemen.

Hij laat ook graag een collega aan het woord over de nut van een ondernemingsplan. Kijk naar de video.