< p>

Oh jee... bijna vakantie! | CM&P Venray

Oh jee… bijna vakantie!

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
14 juli 2017Vakantie is een periode om weer even ‘op te laden’. Uit de vertrouwde omgeving te stappen en tot rust te komen. Leuke en ontspannende activiteiten te ondernemen of even lekker te lummelen, waarvan we in
een eerder blog het belang al aangaven
. Maar bij velen slaat vooraf de vakantiestress toe, vooral als u een eigen bedrijf heeft. Uit een recent onderzoek van Teamleader onder MKB-ondernemers is gebleken dat 1 op de 8 ondernemers nooit op vakantie gaat! Een gemiste kans, omdat vakantie juist kan zorgen voor nieuwe inzichten en ideeën.

Denkt u ook dat ondernemen en vakantie niet samen gaan? Dan hebben wij waardevolle tips voor u, zodat u toch kunt genieten van een ontspannende vakantie.

Zo gaat u ontspannen op vakantie

Zoals gezegd; op vakantie gaan is belangrijk. Door even helemaal “weg” te zijn kunt u weer met een frisse blik naar uw organisatie kijken. U heeft een meer heldere kijk op problemen en oplossingen. En vaak ontstaan tijdens een vakantie de mooiste ideeën. Maar het is niet altijd even makkelijk om uw onderneming ook daadwerkelijk helemaal los te laten tijdens de vakantie. Ondernemers hebben vaak de neiging om hun kantoor gewoonweg te verplaatsen, in plaats van echt vakantie (dus afstand) te nemen. Alle communicatiemiddelen en belangrijke zaken gaan mee op reis en er wordt regelmatig toch even gewerkt.

Daarom gaan we u helpen en delen graag onze tips zodat ook u ontspannen kunt genieten van uw vakantie!

Een inkoppertje: out-of-office reply

Een out-of-office reply is een must (ook als u tijdens uw vakantie sporadisch uw mail opent). Geef daarin duidelijk aan wanneer u afwezig en dus niet te bereiken bent. Vermeld tevens duidelijk de naam en contactgegevens van medewerkers waar men in deze periode terecht kan.

Heldere afspraken

Maak voorafgaand aan uw vakantie duidelijke afspraken met uw personeel. U spreekt duidelijk af wie wat opvangt tijdens uw afwezigheid en wat u van hen verwacht. Maak ook een duidelijke afspraak voor urgente zaken. Wat als er nu iets voorvalt waarbij uw input onmisbaar is? Spreek af om welke situaties het dan kan gaan en hoe u verwacht dat men contact met u opneemt. Ons advies: spreek af in eerste instantie te appen, en alleen als het niet anders kan telefonisch contact te hebben.

Overlapping

Voor uw eigen rust is het aan te raden uw out-of-office reply al een paar dagen eerder te activeren. En plan op de laatste werkdag geen afspraken meer in. Zo heeft u in ieder geval één dag om alles af te werken. Ook heeft u zo voldoende tijd en rust voor de overdracht van zaken aan uw medewerkers. U kunt deze dag (of een eerdere dag) zelfs gebruiken om uw medewerkers te laten ‘oefenen’. Door af te spreken dat u er figuurlijk gezien niet bent die laatste dag, kunt u zelf zien dat het zonder u ook doordraait en gaat u met meer rust (lees: vertrouwen) uw vakantie in.

Informeer iedereen

Natuurlijk laat u uw medewerkers weten wanneer u met vakantie bent. Maar vergeet niet om ook uw relaties tijdig vooraf te informeren. Ga na wie moet weten dat u afwezig zult zijn en breng hen (desnoods herhaaldelijk) op de hoogte. Over het algemeen wenst iedereen u een ontspannen vakantie toe en men zal u dus niet zo snel ‘lastig vallen’ als het niet echt hoeft.

Maak een checklist

Het is aan te raden om ruim voordat u op vakantie gaat een checklist te maken. Daarop noteert u alle zaken die u nog moet regelen voordat u kunt vertrekken. Van simpele zaken als “out-of-office reply inschakelen” tot lopende opdrachten/zaken en wat er voor uw vakantie nog moet gebeuren. Als u alle punten aan het eind van uw (voorlopig) laatste werkdag heeft afgevinkt zorgt dat voor rust in uw hoofd. U weet zeker dat alle voorbereidingen gedaan zijn.

Opgeruimd staat netjes

Het lijkt niet zo, maar een opgeruimd kantoor en bureau is erg belangrijk. Probeer zoveel mogelijk alle niet relevante zaken op te bergen. Zaken waarvan u denkt dat uw personeel ze misschien nodig heeft of (toch nog) moet inzien die legt u op een afgesproken plek, netjes gestapeld zodat het niet rommelig oogt. Dit creëert niet alleen rust voor vertrek, maar vooral ook bij terugkomst. Terugkomen achter een rommelig en chaotisch bureau geeft het gevoel dat u niet (of in ieder geval veel te kort) weg bent geweest.

Fijne vakantie

Vanuit CM&P Venray wensen wij u alvast een ontspannen en fijne vakantie toe! Zelf zijn wij vanaf 1 tot en met 29 augustus met vakantie. Dan weet u dat alvast 😉 Tijdens deze periode zijn wij voor dringende zaken te bereiken per e-mail. Deze zullen wij beperkt lezen. Voor en na de vakantie staan wij natuurlijk graag voor u klaar!