< p>

MOVE: Beweging in je bedrijf - Sparren om te bewegen. - Claassen, Moolenbeek en Partners

MOVE: Beweging in je bedrijf – Sparren om te bewegen.

Deel deze pagina
Geschreven door: Jules van Berlo
12 juni 2019Behoefte aan groei en ontwikkeling

Elke MKB onderneming heeft behoefte aan groei en ontwikkeling. Zonder groei komt een onderneming tot stilstand. Groei kan op diverse vlakken nodig zijn, zoals groei van omzet, capaciteit, groei in de ontwikkeling nieuwe producten en opschaling. Dit is altijd afhankelijk van de specifieke situatie waarin een MKB onderneming zich bevindt, in welke markt bevindt hij zich, welk product verkoopt zij, in welke levensfase? In dit proces heeft een ondernemer vaak behoefte aan spiegelen en sparren. Dit zorgt vaak voor nieuwe inzichten en creativiteit die een onderneming weer in beweging brengt. En beweging is belangrijk.

Schokeffect ten behoeve van prioriteitstelling

Vanuit stilstand is er altijd een externe prikkel nodig om iets weer in beweging te krijgen. Het is daarom belangrijk om een schokeffect te weeg te brengen om het geheel een klein beetje uit balans te krijgen, zodat beweging weer mogelijk wordt.

Vragen als Wat is jouw laatste innovatie en hoeveel omzet genereert deze?, Hoe stuur je op winstgevendheid van je productgroepen?, Groei je even hard als de markt of juist minder snel? en Weet je echt wat jouw doelgroepen willen?  geven hierbij de juiste prikkels.

Maar wie stelt jou deze vragen? Wie kijkt er met jou als MKB ondernemer mee over je schouder, en wie houdt jou scherp?

De 3 traditionele sparringpartners

Vaak gaat een ondernemer die advies nodig heeft op zoek naar een sparringspartner of consultant. Van oudsher zijn er 3 externe partijen waarmee ondernemers kunnen sparren: De Accountant, de Bankier en de MKB Consultant. De rollen van deze sparringspartners zijn in de loop van de tijd sterk veranderd. De accountant mag vanuit de regelgeving lang niet alles meer adviseren en bij de banken is de afstand tot de ondernemer steeds groter geworden. De MKB consultant wordt steeds meer gespecialiseerd op een specifiek vakgebied. Dit terwijl bij de ondernemer juist de behoefte groeit naar een sparringspartner die organisatie breed kan meedenken. 

In deze wereld is er een behoefte aan een ander type consultant die vanuit ondernemerschap integraal en organisatie breed kan meedenken met de ondernemer.  Bij de partners van CM&P staat het ondernemerschap daarom centraal. Zij onderscheiden zich doordat ze niet zomaar een MKB consultant zijn, maar nemen ook de rol van collega-ondernemer aan. Bij CM&P zijn wij er voor de Ondernemer, ten behoeve van zijn Onderneming met daarbij de dagelijkse Operations als basis.

Dit doen we onder andere door het stellen van vragen. Veel vragen. Dit is belangrijk om  dieper in de organisatie te kunnen duiken. Hierdoor wordt bij de ondernemer en onderneming een kleine onbalans gecreëerd. Even afstappen van het bekende en op een andere manier naar je onderneming durven kijken. Hierdoor komt het bedrijf weer in beweging.

Beweging vanuit 3 invalshoeken

Er zijn 3 invalshoeken waarin een sparringpartner kan helpen om het bedrijf weer in beweging te brengen. Dit noemen we bij CM&P het MOVE concept.

  • MOVE I: vanuit Operations

Goed Managen van de Operations is een Voorwaarde voor Excelleren. Een sparringspartner kan de manager of dat management (tijdelijk) zijn of verzorgen.

  • MOVE II: voor de Ondernemer

Met de sparringspartner als collega-ondernemer aan zijn zijde staat de MKB ondernemer nog meer Midden in de samenleving, ontvangt hij/zij Oprechte aandacht als ondernemer, beschikt hij/zij over Vakmanschap op vele terreinen, en wordt de Eigen Regie van de onderneming nagestreefd.

  • MOVE III: Continu Proces

Move is ook een beweging. Verbeteren is een proces en geen project. Het houdt nooit op en biedt altijd nieuwe kansen.

 

Uitnodiging

Staat jouw onderneming stil? Heb jij de drive om je bedrijf weer in beweging te krijgen, maar weet je niet hoe? Zoek jij een sparringspartner of MKB adviseur die jou vanuit zijn eigen ervaring als Zelfstandig Ondernemer kan begeleiden?

De partners van Claassen, Moolenbeek & Partners staan voor jou klaar om je vanuit de verschillende invalshoeken bij te staan. Neem vrijblijvend contact op met een van onze partners bij jou in de buurt: https://www.cmenp.nl/partners/ 

ir Jules Van Berlo

Over de auteur

Jules van Berlo is in oktober 2008 begonnen als partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Naast sparringpartner zijn voor ondernemers houdt hij zich vooral bezig met bedrijfsovername en bedrijfswaardering. Daarbij ligt zijn specialisme bij technologisch innovatieve bedrijven (zogenaamde technostarters). In 2013 werd hij lid van het directieteam van CM&P BV.